Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšana Rīgas Centrāltirgū un autoostā (30)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Mārtiņš Otto, speciāli TVNET

Sestdien, 18.janvārī, Rīgas Centrāltirgū un Rīgas Starptautiskajā autoostā rīdzinieki un pilsētas viesi aicināti sajust un nogaršot Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas atmosfēru, ko sniegs koru un pianistu uzstāšanās, ielu mākslinieku izrādes, radošās darbnīcas un citas kultūras norises. Pasākumi norisināsies no plkst. 10:00 līdz 18:00.

Tirgus ir savdabīga cilvēku tikšanās vieta, kurā pagātnes ainas mijas ar tagadnes rosību, kurā atrodams gan izdzīvošanas komplekts, gan sen aizmirsti dārgumi. «Rīgas 2014» radošā komanda tirgus un autoostas programmu veidojusi, kairinot iztēli par gaidāmajiem gada notikumiem, rosinot ieraudzīt citādo, kas atrodams tikai pussoļa attālumā no ierastā, un ieinteresēties par jauno.

Zivju paviljonā, kurš pieteiks tematisko līniju «Dzintara ādere», visu dienu saimniekos Marta Selecka un Gustavs Terzens. Viņi izbraukājuši seno dzintara ceļu un dalīsies pārsteidzošos atklājumos par dzintaru no negaidīta skatpunkta. Paviljona apmeklētāji varēs iztēloties sevi kā fosiliju, sastingušu dzintarā, un tiks iemūžināti. Pavārs Havjers Garsija gatavos senā dzintara ceļa valstu zivju ēdienus. Izdevniecība «Pētergailis» erudītos un zinātkāros aicina uz atjautības spēli. Plkst. 16:00 Zivju paviljonā uzstāsies jauniešu koris «Kamēr…».

Sakņu paviljonā varēs iejusties «Izdzīvošanas komplekta» noskaņās. Bietēm, burkāniem un skābētiem kāpostiem pa vidu 18.janvārī būs sastopami tirgum mazāk ierasti pakalpojumi - portretu darbnīca, radio studija un skaņu laboratorija. Plkst. 14:00 Sakņu paviljonā pirmatskaņojumu piedzīvos Platona Buravicka skaņdarbs «Pasaules-Visums. Vertikāles-Horizontāles» ar Sabīnes Moores video. Savukārt plkst. 17:00 «Gas of Latvia» uzstāšanos papildinās Katrīnas Neiburgas un Zanes Raudiņas video.

Foto: Mārtiņš Otto, speciāli TVNET

No plkst. 10:00 līdz 18:00 Piena paviljonā tematiskās līnijas «Brīvības iela» stāsts - multimediāls ceļojums Rīgas pilsētas un tās galvenās ielas pagātnē. Unikālus kinohroniku kadrus papildinās komponista Raimonda Tigula īpaši šim notikumam sacerēta mūzika un virs galvas būs sajūtama lielo gaisa kuģu - cepelīnu klātbūtne. Jo kā zināms, Centrāltirgus paviljoni savulaik tapuši kā vācu armijas angāri cepelīniem.

Gaļas paviljons būs performatīvs notikums tematiskajā līnijā «Ceļu karte». Gaļas paviljona darbinieki stāstīs par dzīvi, koris «Balsis» dziedās par sapņiem, neredzamais teātris rotaļāsies ar realitāti, krāvēji un ielu vingrotāji apstādinās laiku, un apkaimju muzejs paplašinās telpu. Plkst. 17:00 fināla koncertā skanēs Annas Auziņas un Edgara Raginska dziesmu cikla «Pie gaļas» pirmatskaņojums.

Savukārt prezentējot tematisko līniju «Rīgas karnevāls», ielu mākslas un pasaules mūzikas festivāls «RE RE Rīga!» 18.janvārī piedāvās divas izrādes - unikālus stāstus no ielu teātra tradīcijām bagātās Barselonas. Tās ir improvizācijas performances publiskajā telpā, kas sola līksmi sapludināt kopā teātri, spēli un dzīvi, nojaucot mākslas un realitātes robežas. Plkst. 12:00 ielu teātra izrāde «Kamchàtka», kas sāksies Rīgas Starptautiskajā autoostā. Plkst. 15:00 norisināsies ielu teātra izrāde «Klīstošais orķestris», kuras sākums starp Gaļas un Piena paviljonu.

Rīgas starptautiskā autoosta kļūs par tematiskās līnijas «Okeānu alkas» mājvietu. Tur skanēs Johana Sebastiāna Baha klaviermūzika dažādu paaudžu pianistu sniegumā. Koncertflīģelis atradīsies Rīgas autoostas otrā stāva kafejnīcā, kuras logi paver skatam panorāmu ar Zinātņu akadēmijas ēku, Centrāltirgus paviljoniem, Rīgas kanālu, Daugavu, dzelzceļa tiltu un Nacionālo bibliotēku - objektiem, kuriem bija, ir un būs nozīmīga loma rīdzinieku dzīvē. Autoostā uzstāsies pianisti Jautrīte Putniņa, Arnis Zandmanis, Lelde Paula, Elīna Bērtiņa, Lelde Tīrele, Reinis Zariņš, Liene Andreta Kalnciema, Andrejs Osokins un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas audzēkņi.

Eiropas kultūras galvaspilsētas programmu organizē Nodibinājums Rīga 2014 sadarbībā ar valsts, pašvaldības un nevalstiskajām kultūras organizācijām, radošajām apvienībām. Programmu finansē Rīgas dome, Kultūras ministrija un Eiropas Komisija. Rīga 2014 programmas partneris ir Lattelecom, kas nodrošina arī tehnoloģisko atbalstu.

Norises Rīgas Centrāltirgū un autoostā ir daļa no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada atklāšanas svētkiem. Atklāšanas un visa gada programma kultūras portālā www.riga2014.org.

Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu