Solar Impulse gatavojas vēsturiskam lidojumam apkārt pasaulei

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com/solarimpulse

Jau drīzumā lidojumā apkārt pasaulei dosies ar saules enerģiju darbināmais lidaparāts Solar Impulse, kura izstrādē piedalījusies arī Elektroenerģētikas un automātikas tehnoloģiju uzņēmumu grupa ABB.

Šveices uzņēmums Solar Impulse darījis zināmu, ka vēsturiskais lidojums sāksies Abudabi laikā no februāra līdz marta sākumam. 2014. gadā ABB un Solar Impulse izveidoja sadarbību jaunievedumu un tehnoloģiju jomā, lai uzlabotu kopīgo redzējumu par resursu patēriņa samazināšanu un atjaunojamās enerģijas izmantošanas palielināšanu, informēja SIA «ABB» komunikācijas speciāliste Agnese Muceniece.

«Solar Impulse kalpos kā iedvesma jaunajai paaudzei pēc iespējas lietderīgāk izmantot jaunievedumu un tehnoloģiju, lai atrisinātu ar planētu saistītos vislielākos izaicinājumus,» stāsta ABB prezidents Ulrihs Špīshofers.

Solar Impulse komandai ir pievienojušies trīs ABB inženieri, un viņus visus vieno gan zināšanas, gan aizrautība. Viņu darba pienākumos ietilpst apkopes laikā uzlabot vadības sistēmas, uzlabot lidmašīnas akumulatoru sistēmas uzlādes elektroniskās ierīces un novērst maršruta laikā radušos šķēršļus.

40 000 kilometru garajā maršrutā lidmašīnu vadīs piloti Bertrans Pikārs un Andrē Boršbergs. Lidmašīnai ceļojuma laikā paredzēts vairākkārt piezemēties, tostarp Maskatā (Omānā), Varanasi un Amdāvādā (Indijā), Čuncjinā un Naņdzjinā (Ķīnā), kā arī Arizonas štata pilsētā Fīniksā (ASV). Pieturas punkti ir plānoti arī Eiropā vai Ziemeļāfrikā.

Viens no izaicinājumiem pirms misijas beigšanas Abudabi 2015. gada vidū būs nepārtraukts piecu diennakšu lidojums no Ķīnas līdz Havaju salām. Lidmašīnu darbinās 17 248 saules enerģijas elementi, ik dienu tā pacelsies augstumā, kas pārsniedz Everestu, vienlaikus pilnībā uzlādējot akumulatorus, lai naktī varētu netraucēti lidot.

ABB intereses par Solar Impulse pamatā ir ne tikai kopīgā uzticēšanās jaunievedumiem un tehnoloģijām, bet liela nozīme ir arī uzņēmuma kredo: «Power and productivity for a better world». Solar Impulse atspoguļo ABB centienus palīdzēt palielināt darba ražīgumu, samazināt resursu izmantošanu, iespējot ilgtspējīgu transportēšanu un palielināt tīras, atjaunojamas enerģijas biežāku izmantošanu.

ABB ir pasaulē otrais lielākais saules enerģijas pārveidotāju piegādātājs un viens no lielākajiem piegādātājiem vēja enerģijas nozarē. ABB arī ieņem vadošo lomu atjaunojamo resursu efektīvā un uzticamā integrēšanā enerģijas tīklā. ABB palīdz būvēt visplašāko elektrisko transportlīdzekļu ātruzlādes tīklu Eiropā un piegādā pamataprīkojumu pasaulē lielākajam elektrisko transportlīdzekļu ātrās lādēšanas tīklam Ķīnā.

«Tieši tas ir nepieciešams pasaulei,» teica Šveices aviācijas pionieris Pikārs, kurš 1989. gadā bija viens no pirmās komandas dalībniekiem, kas apceļoja pasauli gaisa balonā. «Pretējā gadījumā mēs iztērēsim visus mūsu dabas resursus.»

Kopš 2010. gada projekta vadītājs Pikārs un institūcijas vadītājs Boršbergs ir sadarbojušies, lai uzstādītu astoņus starptautiskus aviācijas rekordus, tostarp ilgumā, augstumā un nolidotajā attālumā, šķērsojot Eiropu, Ziemeļāfriku un ASV tikai ar saules enerģiju darbinātā lidmašīnas prototipā.

ABB augstu vērtē šo redzējumu un dalās tajā ar citiem, ceļojuma nākamais solis rosina jaunu interesi par aeronautiku, tīro tehnoloģiju un atjaunojamo enerģiju. «Mums vajadzētu kopā dzīvot pasaulē, to nenoplicinot,» teica ABB vadītājs Ulrihs Špīshofers. «Vienkāršiem vārdiem- mēs esam par to.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu