Topošā koalīcija vienojas par jomu sadalījumu jaunajā valdībā (55)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ņemot vērā, ka Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) piekritusi «Vienotības» izteiktajam piedāvājumam uzņemties atbildību par Aizsardzības ministriju (AM), topošās koalīcijas partneri ir vienojušies par atbildības jomu sadalījumu jaunajā valdībā. Šis ir trešais topošās premjeres Laimdotas Straujumas piedāvājums, kuram beidzot piekrituši topošās koalīcijas partneri.

Paredzēts, ka «Vienotību» nākamajā Ministru kabinetā pārstāvēs premjere Laimdota Straujuma, tāpat partija uzņemties Finanšu ministrijas, Veselības ministrijas (VM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) vadību. Savukārt atbildību par Satiksmes ministriju, tāpat kā līdz šim, dalīs «Vienotība» kopā ar pie frakcijām nepiederošajiem deputātiem.

Reformu partijas (RP) virzītie pārstāvji turpinās vadīt Ārlietu ministriju (ĀM), Iekšlietu ministriju un Ekonomikas ministriju.

Nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) nākamajā valdībā pārstāves kultūras, tieslietu, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs.

Tikmēr ZZS uzņemsies AM, Labklājības ministrijas un Zemkopības ministrijas vadību.

Pirmajā piedāvājumā atšķirībā no pašreizējā bija paredzēts, ka RP uzņemsies atbildību par VM, ZZS vadīs ĀM, bet «Vienotība» virzīs arī aizsardzības ministru, kā arī izglītības un zinātnes ministru.

Pirmais piedāvājums amatu sadalījumam paredzēja izveidot arī īpašu uzdevumu ministra amatu Eiropas lietu jautājumos. Nākamajos piedāvājumos šī iespēja vairs netika vērtēta.

Vēlāk Straujuma nāca klajā ar otru piedāvājumu, kas atšķirībā no pašreizējā paredzēja, ka IZM būtu ZZS pārziņā, bet aizsardzības joma paliktu «Vienotībai». ZZS gan vēlāk paziņoja, ka neuzņemsies atbildību par IZM.

Šodien «Vienotības» pārstāvji piedāvāja ZZS vadīt AM, līdz ar to IZM nonāktu «Vienotības» pārziņā. ZZS pēc dienu ilgām pārdomām piekrita šim piedāvājumam.

Pagaidām topošās koalīcijas partijas

nav oficiāli nosaukušas visus ministru amata kandidātus,

tomēr vairāki tikuši minēti neoficiāli.

Paredzēts, ka finanšu ministra amatu jaunajā valdībā saglabās Andris Vilks (V), veselības ministres amatā varētu turpināt darboties Ingrīda Circene (V), bet satiksmes ministra amatu varētu saglabāt Anrijs Matīss. Savukārt izglītības un zinātnes ministra amatam varētu tiks virzīta Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vadītāja Ina Druviete (V).

Plānots, ka savu darbu turpinās arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP). Pagaidām gan nav skaidrības par pašreizējo ekonomikas ministru Danielu Pavļutu (RP). Līdz šim kuluāros tika runāts, ka pret šo kandidatūru ir iebildumi, kaut arī Pavļutu augstajam amatam vēlētos virzīt RP. Par iespējamo kompromisu neoficiāli tika uzskatīta pašreizējā izglītības un zinātnes ministra Vjačeslava Dombrovska (RP) kļūšana par ekonomikas ministru.

Darbu jaunajā valdībā turpinās arī nacionālās apvienības virzītā kultūras ministre Dace Melbārde, savukārt par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru varētu kļūt pašreizējais VL-TB/LNNK Saeimas frakcijas vadītājs Einārs Cilinskis. Savukārt tieslietu ministra amatu, iespējams, varētu ieņemt pašreizējais Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Lazdovskis.

Zemkopības ministrijas vadība jaunajā valdība var nonākt Saeimas deputāta un kādreizējā ministra Jāņa Dūklava rokās, Labklājības ministriju varētu vadīt deputāts un bijušais ministrs Uldis Augulis, savukārt par aizsardzības ministru varētu kļūt parlamentārietis Raimonds Vējonis.

Ministru kabineta sastāvs vēl būs jāapstiprina Saeimas balsojumā.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu