Snoudens īslaicīgi strādājis ASV vēstniecībā Indijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Bijušais ASV izlūkošanas dienestu līgumdarbinieks Edvards Snoudens nepilnus trīs gadus pirms tam, kad noplūdināja slepenus dokumentus par ASV izlūkošanas programmām, īsu laiku strādājis ASV vēstniecībā Indijā, pirmdien vēstīja žurnāls «Foreign Policy».

Bijušais ASV Nacionālās Drošības aģentūras (NSA) līgumdarbinieks Deli ieradās 2010.gada septembrī, lai ASV vēstniecībā «palīdzētu kā tehniskais eksperts», vēstīja laikraksts, atsaucoties uz anonīmiem avotiem, kas gan neatklāja, ko tieši Snoudens darīja laikā, kad uzturējās vēstniecībā Indijā.

ASV vēstniecība Indijā tūlītējus komentārus nesniedza.

30 gadus vecais Snodens pasaules uzmanību izpelnījās pērn, kad atklāja ASV slepenās izlūkošanas programmu apmēru, noplūdinot datus par to. Pēc tam viņš aizbēga no ASV.

Deli apmeklējuma laikā viņš piedalījies sešu dienu «ētiskā hakerisma un drošības analītiķa» kursos, paziņoja kursus organizējušās kompānijas «Koenig Solutions» pārstāvis Somits Bisvass, kas stāstīja, ka Snoudens ar kompāniju sazinājās 2009.gadā un pauda vēlmi apmeklēt kursus, kad gadu vēlāk darba darīšanās ieradīšoties Deli.

Par kursiem, pārtiku un izmitināšanu viņš samaksāja apmēram 2000 ASV dolāru (1472 eiro) no saviem personīgajiem līdzekļiem, stāstīja Bisvass, piebilstot, ka Snoudens teicis, ka vēlāk viņam tos atmaksāšot darba devējs.

Viņš sāka otrus kursus par programmēšanas valodu JAVA, bet tos pameta pusceļā, paziņojot, ka viņam medicīnisku apsvērumu dēļ jādodas prom no Indijas, klāstīja «Koenig Solutions» pārstāvis.

Snoudens pērn jūnijā ieradās Krievijā, kur vairāk nekā mēnesi uzturējās Maskavas Šeremetjevas lidostas tranzīta zonā, bet tad Krievija viņam piešķīra pagaidu patvērumu.

ASV federālā prokuratūra Snoudenam izvirzījusi kriminālapsūdzības par spiegošanu un valdības īpašuma zādzību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu