LTV tiešraidēs plaši atspoguļos «Rīga 2014» atklāšanu (5)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Televīzija (LTV) kopā ar visu Latviju gatavojas Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas vērienīgajai pasākumu programmai, Rīgai kļūstot par visas Eiropas kultūras centru. Nākamnedēļ LTV1 tiešraidēs pārraidīs «Rīga 2014» atklāšanas pasākumus - pieslēgsies Riharda Vāgnera operas uzveduma «Rienci. Triumfs un sakāve» pirmizrādei Latvijas Nacionālajā operā, demonstrēs svētku koncertu «Rīga dimd!» tiešraidē no «Arēna Rīga», pārraidīs Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunās ēkas svinīgo atvēršanu ar akciju «Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde», krāšņo pirotehnikas Gaismas uzvedumu un citas aktivitātes. LTV1 visa gada garumā atspoguļos «Rīga - 2014» norises.

"LTV kā sabiedriskais medijs ir gandarīts būt par "Rīga - 2014" informatīvo sadarbības partneri, atspoguļojot būtiskākos Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumus visa gada garumā. Uztveram to arī kā atbildīgu uzdevumu un izaicinājumu tik plaša kultūras piedāvājuma pārraidīšanā un analizēšanā. Demonstrēsim tiešraides no daudzām notikumu vietām vienlaikus, visiem televīzijas skatītājiem nodrošinot iespēju vērot daudzveidīgo un plašo kultūras programmu," informē VSIA "Latvijas Televīzija" valdes loceklis un programmu attīstības vadītājs Sergejs Ņesterovs.

"Vēlamies, lai Eiropas kultūras galvaspilsētas aktivitātes būtu pieejamas visplašākajam Rīgas iedzīvotāju un viesu lokam, šie vērienīgie kultūras svētki ir veltīti viņiem visiem. Īpaši šim notikumam par godu kultūras gadā LTV radījusi Latvijā nebijušu lasīšanas šovu "Lielā lasīšana" un aktīvi sekos līdzi, komentēs un analizēs, informēs skatītājus ar pārraidēm no citām kultūras norisēm," komentē LTV Kultūras redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle.

Rīga par Eiropas kultūras galvaspilsētu oficiāli kļūs piektdien, 17.janvārī, ar Riharda Vāgnera operas - opusa tēlos "Rienci. Triumfs un sakāve" pirmizrādi Latvijas Nacionālajā operā (LNO). Pulksten 21.15 tiešraidē no LNO LTV1 sniegs iespēju televīzijas skatītājiem pieredzēt kultūras gada svinīgo atklāšanu un tikties ar programmas veidotājiem, iestudējuma autoriem, kā arī dzirdēt fragmentus no operas. Savu trešo operu "Rienci" Rihards Vāgners sāka sacerēt Rīgā, un ar šo darbu aizsākās komponista pasaules slava. Operas un komponista saistība ar Rīgu tiek uzsvērta arī radošās apvienības "Hotel Pro Forma" un dāņu režisores Kirstenas Dēlholmas iestudētajā operas versijā.

Sestdien, 18.janvārī, LTV1 visas dienas garumā no pulksten 11.30 līdz 14.00 un no 16.25 līdz pat vakaram norisināsies "Rīga 2014" svinīgo atklāšanas pasākumu tiešraides, ko vadīs kultūras žurnālisti Daira Āboliņa, Anete Bērtule, Toms Treibergs. Atklāšanas pasākumiem no LTV studijas tiešraidē pieslēgsies Eva Ikstena-Strapcāne un Edgars Raginskis.

Šajā laikā LTV1 nodrošinās tiešraides arī no Centrāltirgus, kas kļūs par radošu platformu Rīgas sirdī, atklājot Rīgas vēstures līkločus, skaņu un vizuālās mākslas pārsteigumus un daudzus citus notikumus. Daudzu Rīgas iedzīvotāju ikdienas ceļi iet caur Centrāltirgu, kur satiekas Rīgas apkaimju un centra ļaudis - gan tie, kuri tur strādā, gan tie, kuri iepērkas. Šajā dienā četri Centrāltirgus angāri, kas savulaik Vaiņodē būvēti kā vācu armijas cepelīnu garāžas, pārtaps par daudzveidīgu kultūras norišu vietu. Tiešraides vadītāja - žurnāliste Inese Vaikule.

Pulksten 12.00 LTV kopā ar visiem Latvijas iedzīvotājiem svinēs LNB jaunās ēkas svinīgo atvēršanu, kurā norisināsies akcija "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde". Atklājot Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu Rīgā, ikviens rīdzinieks, Latvijas iedzīvotājs un Rīgas viesis ir aicināts simboliski sadoties rokās par kultūras vērtībām, to saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm. Kopīga grāmatu draugu ķēde apliecinās vērtību sistēmu Rīgā un Latvijā, no rokas rokā nododot grāmatas no vecās LNB ēkas uz Gaismas pili. Pasākums norisināsies Rīgas ielās posmā starp veco un jauno bibliotēku.

Sestdien pulksten 18.00 LTV1 tiešraidē no 11.novembra krastmalas demonstrēs krāšņo Gaismas parādi ar majestātiskām gaismas figūrām, kas izgaismos tumsu. Savukārt pulksten 18.55 norisināsies pirotehnisks Gaismas uzvedums ar komponista Jāņa Lūsēna mūziku, kas izkrāsos meistara Kalvja Kalniņa un gaismu mākslinieka Normunda Bļasāna veidotās gaismas ainavas.

Vakara kulminācijā LTV1 demonstrēs "Rīga 2014" koncerta "Rīga dimd!" tiešraidi no "Arēna Rīga" ar izcilāko pašmāju akadēmiskās, tautas un popmūzikas mākslinieku piedalīšanos. Uzstāsies Valsts akadēmiskais koris "Latvija", Latvijas Radio koris, jauniešu kori "Kamēr" un "Balsis", Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, kā arī starptautiski atzīti solisti Aleksandrs Antoņenko, Egīls Siliņš, Ilona Bagele, Elīna Šimkus, Liene Kinča, Intars Busulis. Koncertā piedalīsies arī Raimonds Pauls un diriģenti Māris Sirmais, Jānis Liepiņš un Mārtiņš Ozoliņš. "Rīga dimd!" būs dzirdama Riharda Vāgnera, Pētera Čaikovska, Džuzepes Verdi, Džakomo Pučīni, Emīla Dārziņa, Marģera Zariņa, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Artūra Maskata, Ērika Ešenvalda un Jāņa Lūsēna mūzika.

Arī Ziņu dienesta informatīvie raidījumi "Panorāma" un Dienas ziņas 18. un 19. janvārī vēstīs par kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem. 19.novembrī raidījums "Vai Rīga jau gatava?" viesosies Eiropas kultūras galvaspilsētas sadarbības pilsētā Siguldā, gatavojot par to stāstu februāra beigās.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu