Par atteikšanos no Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanas LU lems pēc jautājuma skatīšanas valdībā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijas Universitāte tuvāko dienu laikā neplāno rosināt jautājumu par Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanas pārtraukšanu, pastāstīja LU zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks.

Muižnieks skaidroja, ka lēmums par atteikšanos no minētā objekta apsaimniekošanas tiks pieņemts pēc valdībā izskatītā informatīvā ziņojuma. Plānots, ka informatīvo ziņojumu valdībā skatīs 2.februārī.

Jau ziņots, ka LU nopietni apsver domu par Salaspils kodolreaktora apsaimniekošanas pārtraukšanu. Gadījumā, ja valdība nepiešķirs LU tās prasīto finansējumu, kas nepieciešams objekta apsaimniekošanai, LU ir tiesības pārtraukt sadarbības līgumu, uzskata Muižnieks.

Patlaban ministrijā norit darbs pie informatīvā ziņojuma sagatavošanas, kurā ir ietverti priekšlikumi ilgtermiņa un īstermiņa risinājumiem saistībā ar reaktoru, kā arī ministrija gatavo informāciju par iespējamiem finansējuma avotiem kodolreaktora demontāžai.

Reaģējot uz šādu rīcību, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece Alda Ozola atzina, ka ministrija labprāt gribētu turpināt sadarbību ar LU. Patlaban gan nekāda turpmākā rīcība netiek apsvērta - to darīs tikai gadījumā, ja LU tiešām iesniegs iesniegumu par sadarbības pārtraukšanu.

Tāpat ziņots, ka, neskatoties uz pagājušā gada nogalē un šā gada sākumā veiktajiem darbiem, visi vides draudi Salaspils kodolreaktorā nav novērsti. Pagājušā gada decembrī, pārsūknējot vienu no radioaktīvā ūdens tvertnēm, atklājies, ka tā ir caura un notiek ūdens noplūde. Ja sākotnēji radioaktīvais ūdens tikai no vienas tvertnes pārsūknēts dubultajās mucās, ir pieņemts lēmums arī otras tvertnes ūdeni pārsūknēt uz dubultsienu mucām un uzglabāt turpat reaktorā.

Joprojām potenciālus draudus rada galvenā bāka, kas ir veidota no mazāk kvalitatīva materiāla. Līdz ar to kodolreaktora uzturētājiem pastāv bažas, ka arī no šīs bākas var rasties noplūde.

Ikgadēju līdzekļu atvēlēšanu objekta uzturēšanai LU uzskata par līdzekļu izšķiešanu, jo labākais risinājums būtu tā demontāža, kam gan nepieciešami vismaz 5,5 miljoni eiro.

Lēmums par Salaspils kodolreaktora demontāžu valdības līmenī pieņemts jau 2009.gadā, tomēr līdz šim tam līdzekļi nav atrasti. Pagājušā gada rudenī valdība neatliekamiem darbiem Salaspils kodolreaktorā piešķīra 118 891 eiro. Līdzekļi bija vajadzīgi, lai salabotu abas ārējās radioaktīvā ūdens tvertnes. Šogad piešķirti vēl 15 000 eiro neatliekamiem darbiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu