Kemerons saistībā ar Dagana lietu aicina sabiedrību saglabāt mieru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kemerons ceturtdien aicināja sabiedrību saglabāt mieru saistībā ar vakar zvērināto pieņemto spriedumu, ka policija rīkojusies likumīgi, nošaujot par gangsteri uzskatīto Marku Daganu, kura nāve 2011.gadā Lielbritānijā aizsāka plašus grautiņus.

Kemerons sacīja - viņš cer, ka cilvēki Dagana lietā respektēs «pienācīgu» juridisko procesu. Viņš arī pozitīvi novērtēja Dagana tantes Kerolas teikto, ka viņa vēlas, lai vairs nebūtu «nekādas vardarbības».

Dagana radinieki nedēļas nogalē Totenemā, Londonas ziemeļos, grasās rīkot piemiņas pasākumu. Varasiestādes bažījas, ka sarīkojums varētu izraisīt jaunas nekārtības.

Mācītājs Nimss Obungs, kurš vadīja Dagana bēru ceremoniju, pēc tikšanās ar Londonas Metropoles policijas komisāru Bernardu Hoganu-Hovu sacīja: «Mums bija interesanta tikšanās ar komisāru, un viņš skaidri pauda bažas par to, kas notiks Totenemā.»

«[Dagana] ģimenes vēstījums ir šāds - šis piemiņas pasākums ir iecerēts kā ļoti mierīgs pasākums. Mēs ceram, ka visi, kas atnāks, atbalstīs ģimeni.»

«Mēs ceram, ka uz pasākumu, kurā ir Marka Dagana bērni, nenāks neviens, lai izraisītu nekārtības un anarhiju,» norādīja mācītājs.

Dagana tante Kerola uzreiz pēc trešdienas sprieduma sacīja, ka viņas radinieks faktiski ticis nošauts, «izpildot nāvessodu». Tomēr jau ceturtdien viņa aicināja saglabāt mieru.

«Šis jautājums jārisina pareizā ceļā - tiesās,» viņa sacīja radio BBC, norādot, ka ģimene vairs nevēlas redzēt «nekādas demonstrācijas, nekādu vardarbību».

Dagans tika nošauts 2011.gada augustā Totenemā.

Policija uzskata, ka Dagans bijis dalībnieks vienā no Eiropas bīstamākajām bandām. Tiesa gan, viņš nav ticis notiesāts par smagiem noziegumiem.

Brīdī, kad Dagans tika sašauts, viņam rokās nebija ieroča. Bet viņam bija ierocis brīdī, kad policija apturēja taksometru, kurā viņš brauca. Dagans aizmeta ieroci īsi, pirms tika nošauts, norādīja zvērinātie.

Spriedums, ka policijas rīcība bijusi likumīga, tika pieņemts ar astoņām zvērināto balsīm pret divām.

Sašutis par šādu lēmumu, Dagana brālis nolādēja zvērinātos. Citi viņa atbalstītāji kliedza «slepkavas» un dauzīja durvis. Lai savaldītu publiku, bija jāiesaistās apsargiem.

Lielbritānijas likumi nosaka, ka nenoskaidroti vai pēkšņi nāves apstākļi ir jāizmeklē.

2011.gadā divas dienas pēc Dagana nošaušanas Totenemā sākās vardarbība, un drīz vien nemieri izpletās arī uz citiem Londonas rajoniem un citām pilsētām.

Nemieros dzīvību zaudēja pieci cilvēki un vairāki desmiti tika ievainoti. Sabojāts vai iznīcināts tika īpašums vairāku miljonu mārciņu vērtībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu