Aicina «Rīgas satiksmes» tarifu noteikšanu uzticēt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ernests Dinka, Saeimas Kanceleja

Rīgas domes «Vienotības» deputāti aicina nodot pašvaldības uzņēmuma «Rīgas satiksme» sabiedriskā transporta braukšanas tarifu noteikšanu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijai (SPRK), informēja «Vienotībā».

Deputāti uzskata, ka, ņemot vērā «Rīgas satiksmes» nozīmi Latvijas tautsaimniecībā, - tā apgrozījumu, kas 2013.gadā veidoja 103 miljonus latu, 2014.gadā no pašvaldības saņemto dotāciju 95 miljonu eiro apmērā un 2015.gadā no pašvaldības pieprasīto 119,8 miljonu eiro dotāciju, - uzņēmuma tarifi ir jānosaka SPRK, kas ir institucionāli un funkcionāli neatkarīgs, pilntiesīgs, autonoms publisko tiesību subjekts, realizē sabiedrisko pakalpojumu regulēšanu un nosaka tarifu aprēķināšanas metodiku.

Deputāti uzskata, ka «Rīgas satiksme» ir slikti pārvaldīts uzņēmums,

kas, neraugoties uz Valsts kontroles atklātajiem pārkāpumiem un atkārtoti izteiktajām šaubām par braukšanas tarifu pamatotību, trūkumus nav novērsis, un informācija par tā finanšu darbību nav pieejama pat domes deputātiem.

«Nododot tarifu noteikšanu neatkarīgam regulatoram, vairs nebūtu iespējams, piemēram, braukšanas tarifā iekļaut «Saskaņas centram» lojālās arodbiedrības LABA finansēšanu un darbinieku personiskajā lietošanā nodoto automašīnu līzinga maksājumus», uzsver domes «Vienotības» frakcijas priekšsēdētāja Sarmīte Ēlerte.

Regulators patstāvīgi pilda tam ar likumu nodotās funkcijas un savas kompetences ietvaros patstāvīgi pieņem lēmumus un izdod administratīvos aktus, kas ir saistoši konkrētiem sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem un lietotājiem, skaidro deputāti.

Kā ziņots, ņemot vērā, ka valdība tā arī nav piekritusi sadarboties ar Rīgas domi pilsētas sabiedriskā transporta finansēšanā, kā arī to, ka ir traucēts piemērot atšķirīgus apmaksas noteikumus rīdziniekiem un nerīdziniekiem, no šī gada 1.februāra stāsies spēkā jaunas biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā.

Pēc «Rīgas satiksmes» izmaksu aprēķiniem, jaunā pilnās biļetes cena Rīgas sabiedriskajā transportā no februāra būs 1,15 eiro. Tas nozīmē, ka ikvienam cilvēkam, kurš neietilpst kādā no pasažieru kategorijām, kam dome noteikusi atlaides, neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas biļete maksās 1,15 eiro. Savukārt, biļeti pērkot pie vadītāja, tā maksās divus eiro.

Šo domes lēmumu asi kritizēja opozīcijas deputāti, to dēvējot par «sasteigtu» un «nesagatavotu». Viņi uzsvēra, ka, pirmkārt, nav pietiekami informēti par visiem finansiālajiem rādītājiem, kas skar uzņēmumu «Rīgas satiksme», kā arī detalizētu jaunā tarifa veidošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu