Notiks Mūzikas akadēmijas «Gada balvas 2013» pasniegšanas ceremonija un koncerts

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Šodien Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā (LMA) notiks augstskolas un «Swedbank» «Gada balvas 2013» pasniegšanas ceremonija un koncerts, kurā par izciliem sasniegumiem tiks apbalvoti JVLMA profesore Gunta Sproģe un studenti - baritons Rihards Millers un kontrabasists Oskars Bokanovs.

Koncertā skanēs īpaša svētku programma, kurā uzstāsies laureāti, kā arī LMA simfoniskais orķestris un koris, vijolniece Svetlana Okuņa, čelliste Inga Sunepa un pianists Juris Žvikovs. Programmā tiks atskaņoti Jāzepa Vītola, Pētera Plakida, Frederika Šopēna, Sergeja Kusevicka, Volfganga Amadeja Mocarta, Džuzepes Verdi un Pētera Čaikovska skaņdarbi.

Gada balvas pasniegšana notiks reizē ar LMA 94. dzimšanas dienas svinībām. LMA rektors Artis Sīmanis atzina, ka gada balva ir kā atskaites punkts jaunajiem mūziķiem un stimuls viņu turpmākajai darbībai.

Gada balvas ieguvējs Millers stāstīja, ka iepriekšējais gads viņam ir bijis notikumiem bagāts. Viņš piedalījies vairākās meistarklasēs un Alīdas Vānes Starptautiskajā jauno vokālistu konkursā, kur ieguvis otro vietu. Millers uzņemts arī Latvijas Nacionālās operas (LNO) akadēmijā un piedalījies visās tās meistarklasēs un koncertos LNO. Millers stāstīja, ka pašlaik strādājot pie «Figaro kāzu» iestudējuma. 23.janvārī jaunais dziedātājs būs dzirdams operā «Mīla uz trim apelsīniem». Millers ir LMA Vokālās katedras maģistrants.

Gada balvas ieguvējs Bokanovs kopš 2013.gada strādā Baltijas valstu kamerorķestrī «Kremerata Baltica», viņš sevi apliecinājis jau 2012.gadā Brno Starptautiskajā kontrabasistu konkursā, gūstot godalgotu vietu vecākajā kategorijā. Bokanovs aktīvi darbojies arī LMA - piedalījies akadēmijas studentu simfoniskā orķestra programmās, Stīgu instrumentu katedras studentu atklātajos un mācību koncertos, kā arī studentu pašpārvaldē. Bokanovs ir LMA Kontrabasa klases 7.semestra bakalaura programmas students.

Gada balvas mācībspēkam ieguvēja Sproģe norādīja, ka viņas panākumi nebūtu iespējami bez katedras atbalsta. Sproģe aktīvi piedalījusies starptautisku kameransambļu konkursu žūriju darbā, kā arī regulāri vadījusi meistarklases kameransamblī ārzemju augstskolās «Erasmus» programmā. Sproģe ir ikgadējā konkursa «LMA Labākais studentu kameransamblis» un LMA mācībspēku, maģistrantu un studentu koncertu Rīgas Latviešu biedrības Zelta zālē organizētāja.

LMA Koncertdaļas vadītāja Jana Lāce pastāstīja, ka kandidātus Gada balvai varēja izvirzīt jebkurš no LMA, bet pārsvarā kandidātus izvirza katedras. Izvirzītos kandidātus pēc tam vērtējot komisija, savukārt galīgo lēmumu pieņemot senāts. Lāce stāstīja, ka šogad balvai bijuši nominēti vairāk nekā desmit kandidāti. Viņa stāstīja, ka vēlētos, lai vairāk sarosās arī teorētiskās katedras, nominējot savus pārstāvjus. Viņa norādīja, ka kandidātu starpā tiek vērtēta vispārējā darbība gan akadēmijā, gan ārpus tās. Viņa pauda, ka starptautiska atzinība tiek novērtēta, bet nav noteicošā balvas piešķiršanā.

Kopš 2005.gada LMA un «Swedbank» Gada balvu jaunajam mūziķim saņēmuši vijolniece Darja Smirnova, saksofonists Oskars Petrauskis, pianiste Elīna Bērtiņa, klarnetists Guntis Kuzma, kontrabasists Gunārs Upatnieks, pianiste Agnese Egliņa, klarnetists Mārtiņš Circenis, pianists Andrejs Osokins, baritons Raimonds Bramanis, kontrabasists Jurģis Klotiņš, mecosoprāns Laura Grecka, pianists Rihards Plešanovs, kordiriģents Jānis Liepiņš, baritons Kalvis Kalniņš. Balvas saņēmuši arī Elīna Endzele un Rihards Zaļupe, kuri spēlē sitaminstrumentus.

Par gada mācībspēkiem šo gadu gaitā atzīti LMA rektors un Pūšaminstrumentu katedras profesors Artis Sīmanis, Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras profesors Jānis Maļeckis, Koncertmeistaru katedras lektore Natālija Zandmane, Klavieru katedras profesors Sergejs Osokins, Kora diriģēšanas katedras pasniedzējs un emeritētais profesors Jānis Lindenbergs, Muzikoloģijas katedras profesore Ilma Grauzdiņa un Kompozīcijas katedras vadītāja Selga Mence.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu