Par ko Lembergs interesējās pirmajās koalīcijas veidošanas sarunās? (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Par oligarhu dažkārt dēvētais Ventspils mērs Aivars Lembergs ir piedalījies pirmajās sarunās par jaunās valdības veidošanu, interesējoties par Eiropas Savienības (ES) fondu sadali, Latvijas Radio sacīja premjera amatam nominētā Laimdota Straujuma (V).

Vaicāta, vai Lembergs būs regulārs koalīcijas sanāksmju viesis, Straujuma atbildēja, ka tas ir jautājums Lemberga partijas «Latvijai un Ventspilij» sadarbības partneriem - Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), bet ZZS ir pilntiesīgs koalīcijas partneris.

Straujuma neesot jutusi kādu īpašu Lemberga lomu valdības veidošanā. Pirmajās sarunās Lembergu interesējusi ES fondu sadale, un saruna esot vērtējama kā tehnokrātiska.

Topošā valdības vadītāja atzina, ka ES fondu sadale nākamo septiņu gadu periodā ir nozīmīgs jautājums, kuram būs pievērsta jaunās valdības uzmanība. Telekanālā LNT Straujuma pieļāva, ka ES fondu apguve varētu būt viena no retajām jomām, kurā jaunā valdība varētu mēģināt īstenot būtiskas reformas, proti, politiķe uzskata, ka nākamajā septiņgadē fondu apguve būtu jākoncentrē vienā vietā, lai uzņēmējiem būtu saprotamāka to pieejamība. Citas nozīmīgas reformas Straujuma neredz jēgu virzīt īsā darbam atvēlētā termiņa dēļ, jo reformas reformu dēļ radot tikai haosu.

Jau tuvākajās dienās topošās valdības partneri sāks darbu pie valdības deklarācijas. Straujuma apgalvoja, ka, runājot par paveicamajiem darbiem, topošās koalīcijas partneri neesot izvirzījuši ultimātus, lai arī skaidri iezīmējas jautājumi, par kuriem ir atšķirīgi viedokļi - par termiņuzturēšanās atļaujām, par Satversmes preambulu un par mācību valodu skolās. Straujumai ir skaidrs, ka par šiem jautājumiem būs jāveido darba grupas un politiskajās konsultācijās jāskatās, par ko ir iespējams vienoties.

Pašlaik koalīcijas partneri piekrītot uzstādījumam, ka gadījumos, ja vienošanos nav iespējams panākt, strīdīgie jautājumi tiek atlikti uz laiku pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām.

Straujuma par darba virsmērķi izvirzījusi nodrošināt to, lai netiktu saplosīts valsts budžets - neatvērt to un nesākt dalīt naudu gadā, kad ir divas vēlēšanas. Cita viņas pašas darba prioritāte ir noskaidrot vainīgos par Zolitūdes traģēdiju.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu