Marka Rotko mākslas centrā atklās izstādes par ebreju dzīvi un kultūru

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā sestdien atklās vairākas izstādes, kas iepazīstinās ar ebreju dzīvi un tautas kultūru, pavēstīja centra mārketinga speciāliste Tatjana Kolota.

Rotko centrā būs skatāma fotogrāfa Jurija Dojča (Yuri Dojc) izstāde «Last Folio» («Beidzamais Folio»), kas stāsta par to, kas palicis no kādreiz dzīvīgas Slovākijas ebreju kopienas un pasaules, kurā viņi dzīvoja. Izstādē «Beidzamais Folio» tiks rādīta arī filma, kuru veidojuši Dojčs un Katja Krausova. Izstāde Rotko mākslas centrā būs apskatāma līdz aprīļa vidum. Pirms izstādes atklāšanas 17.janvārī notiks diskusija un filmas prezentācija. No Daugavpils izstāde dosies uz Vācijas Nacionālo bibliotēku Berlīnē, kā arī uz Ebreju muzeju un tolerances centru Maskavā.

Dojčs kopš 1969.gada dzīvo Kanādā. 1997.gadā sava tēva bērēs viņš sastapa kādu holokaustā izdzīvojošo personu, un šīs tikšanās iespaidā pieņemts lēmums fotografēt holokaustā izdzīvojušos Slovākijas cilvēkus. Ceļojumu laikā pa Slovākiju gandrīz desmit gadu ilgā laika posmā Dojčs izveidoja vairāk nekā simt piecdesmit holokaustā izdzīvojušo personu portretus, ierakstot viņu dzīves stāstus un fiksējot šo cilvēku sejas. Braucienu laikā fotogrāfam negaidīti izdevās uziet arī ebreju kopienai kādreiz piederējušas ēkas vai to atliekas, un viņš nolēma izsekot un fiksēt papildu liecības par tagad gandrīz pilnībā zudušo ebreju kopienu.

Jurija Dojča fotogrāfiju izstādi papildinās divas citas izstādes: «Ebreji - Latvijas valsts apbalvojumu kavalieri» un «Ginzburgu ģimene no Dvinskas». Izstāde «Ebreji - Latvijas valsts apbalvojumu kavalieri» iepazīstina ar vairāk nekā 80 ebrejiem, kas par īpašiem nopelniem saņēmuši augstākos valsts apbalvojumus gan pirmās Latvijas Republikas laikā, gan mūsdienās. Izstādes veidotāja un kuratore ir Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomes izpilddirektore Gita Umanovska. Savukārt izstāde «Ginzburgu ģimene no Dvinskas» stāsta par vienas ebreju ģimenes dzīves līkločiem. Vismaz četru paaudžu garumā Ginzburgu ģimene dzīvoja Dvinskā (tagadējā Daugavpilī), bet 20.gadsimta sākumā devas ceļojumā uz Āfriku.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu