Kuras ir turīgākās un nabadzīgākās karaliskās ģimenes Eiropā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas karaliskās ģimenes savas rocības ziņā ir ļoti atšķirīgas. Izrādās, viens no Eiropas trūcīgākajiem monarhiem mīt Skandināvijā, bet dažās valstīs karalisko ģimeņu pārstāvji kļuvuši par īstām biznesa haizivīm un pēc nodokļu maksātāju naudas nemaz netīko. Lūk, Eiropas piecas turīgākās karaliskās ģimenes un citi interesanti fakti.

 
Nākamais rindā uz troni - troņmantnieks, 46 gadus vecais princis Alois
Nākamais rindā uz troni - troņmantnieks, 46 gadus vecais princis Alois

Pašfinansētie monarhi Eiropas sirdī

Lihtenšteinas karaliskās ģimenes bagātības tiek lēstas ar 6,4 miljardiem eiro.

Karaliskā ģimene sevi pilnībā uztur pati.

Lihtehšteinas monarhiem pieder pasaulē lielākā ģimenes pārvaldītā privāto banku un aktīvu pārvaldes sabiedrība - ņemot vērā lielo kapitālu, ļoti izdevīgi.

Ģimenes galva ir patriarhs princis Hanss Adams II. Galvenie ģimenes ienākumi ir no banku sfēras, taču ģimene labi pelna, arī pateicoties zemes īpašumiem. Viņiem pieder arī iespaidīga mākslas kolekcija.

Monarhs princis Hans-Adams II ir Eiropas turīgākais karaliskās ģimenes pārstāvis

Lielākā daļa biznesa darījumu ir Hansa Adama II jaunākā brāļa prinča Filipa un otrā dēla Maksimiliāna pārziņā.

Hanss Adams II Lihtenšteinas tronī atradies kopš 1989. gada, kad no šā amata aizgāja viņa tēvs Francis Josefs II.

 
Monako princis kopā ar 36 gadus veco sievu Šarlīnu
Monako princis kopā ar 36 gadus veco sievu Šarlīnu

Bagātākais princis Eiropā

Monako karaliskās ģimenes bagātība tiek lēsta ap 1,3 miljardiem eiro. Viņiem pieder vairāki iespaidīgi nekustamie īpašumi Francijā un Monako, kā arī Montekarlo kūrorta daļas.

Neskatoties uz to, ka princis Alberts II pārvalda vienu no pasaulē mazākajām valstīm, viņa bagātība, ietverot kustamos un nekustamos īpašumus, ir ap 853 miljoniem eiro.

Karaliskais pāris ar bagātību mantiniekiem - dvīnīšiem Žaku un  Gabriela Terēzu Mariju
Monako ir tiešām maza valstiņa, un interesanti, ka princim Albertam pieder aptuveni ceturtā daļa viņa valsts zemes.

56 gadus vecajam princim pieder arī īpašumi Francijā, antīku auto un pastmarku kolekcija, kā arī akcijas Montekarlo kūrortā. Tā visa mantinieki kādu dienu, domājams, būs Alberta II bērni - nesen dzimušais Žaks un viņa dvīņumāsiņa Gabriela Terēza Marija. Pie daļas bagātību varētu tikt arī abi prinča «nelikumīgie» bērni - Jasmīna Greisa Grimaldi un Aleksandrs Koste.

 

Vindzoru dinastija Lielbritānijā, Austrālijā, Jaunzēlandē, Kanādā un citviet

Lielbritānijas karalienei Elizabetei pašai pieder bagātības, kuru vērtība ir ap 387 miljoniem eiro, lai gan šīs aplēses mēdz ievērojami atšķirties un dažās viņas bagātībās tiek ierēķinātas arī valstij piederošās karaliskās pilis, kurās viņa mitinās.

Britu karaliskā ģimene nodokļu maksātājiem gadā izmaksā 38 līdz 47 miljonus eiro.

Un, domājams, katrs īsts anglis to par zemē nomestu naudu vis neuzskata. Pie tam karaliskās ģimenes tēlu pēdējā laikā krietni uzlabojis princis Viljams un viņa sieva hercogiene Ketrīna.

 
Karalis Vilems Aleksandrs kopā ar sievu, karalieni Maksimu
Karalis Vilems Aleksandrs kopā ar sievu, karalieni Maksimu

Naftas karaļi no Nīderlandes

Nīderlandes karaliskās ģimenes 171 miljonu eiro lielā bagātība lielākoties nāk no viņu daļām naftas kompānijā «Shell». Tiesa, Nīderlandes likumi karaliskajai ģimenei neliek atskaitīties par savu mantisko stāvokli, tāpēc realitātē šī summa varētu būt vēl lielāka.

Centus neskaita.. Karaliskā ģimene nodokļu maksātājiem izmaksā ap 41 miljonu eiro gadā

Interesanti, ka Nīderlandes karaliskā ģimene, kas gan nav liela, tiek uzskatīta par vienu no «dārgākajām» karaliskajām dinastijām -

ik gadu karaliskās ģimenes un reprezentācijas izdevumu izmaksām Nīderlandes nodokļu maksātāji iedala ap 41 miljonu eiro.

Lielu daļu izdevumu veido personīgo izdevumu un kompensāciju finansēšana karalim Vilemam Aleksandram un viņa sievai karalienei Maksimai - ap septiņiem miljoniem eiro gadā. Vēl ap 26 miljoniem eiro gadā tiek tērēts oficiālajām vizītēm uz visdažādākajām pasaules valstīm.

Karaliskās ģimenes vajadzībām Nīderlandē ir četras galvenās karaliskās pilis, taču ģimenei ir vēl arī četri citi iespaidīgi nekustamie īpašumi, tai skaitā villa Toskānā.

 
Zviedrijas karalis Gustavs ar sievu Silviju
Zviedrijas karalis Gustavs ar sievu Silviju

Turīgākie Skandināvijā

Zviedrijas karalis Karls XVI Gustavs ir turīgākais no skandināvu monarhiem. Aplēses liecina, ka viņa bankas kontā ir ap 36 miljoniem eiro.

69 gadus vecā karaļa Karla XVI Gustava un viņa ģimenes vajadzībām Stokholmā atrodas 600 istabu lielā karaliskā pils. Tomēr karalis un viņa sieva karaliene Silvija ikdienā laiku labprātāk izvēlas vadīt ievērojami mazākajā Drotningholmas pilī. Kopumā Zviedrijas karaliskā ģimene, kurā ietilpst arī kroņprincese Viktorija, viņas vīrs un divus gadus vecā meitiņa Estelle, var izmantot 11 pilis.

Zviedrijas karaliskā ģimene

Savukārt viens no Eiropas trūcīgākajiem monarhiem ir Norvēģijas karalis Haralds V, kura personīgā bagātība tiek lēsta vien ap 10,5 miljoniem eiro. Tiesa Norvēģijas karaļa, viņa sievas Metes Maritas un kroņprinča Hakona vajadzībām un reprezentācijas izdevumu segšanai ik gadu no nodokļu maksātāju naudas tiek tiek iedalīti apmēram 16 miljoni eiro.

Viens no trūcīgākajiem - Norvēģijas karalis Haralds un karaliene Sonja
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu