Latvijā pazīstamas basketbolistes stāsta par dzīvi svešumā (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no personiskā arhīva

Latvijā pazīstamas basketbola spēlētājas, kuras sevi ir pierādījušas gan ar spēlēm Latvijas valsts izlasē, gan leģendārās komandas «TTT Rīga» sastāvā, savas prasmes spodrina ārpus Latvijas robežām. Kā Līgai Šurkusai, Lindai Pagrodei un Aijai Putniņai sokas svešumā? Talantīgās sportistes labprāt dalās iespaidos.

Foto: No personiskā arhīva

21 gadu vecā basketboliste Linda Pargode spēlē basketbolu un dzīvo Amerikā, jauniete ir komandas «Cloud country community college» spēlētāja. Komanda katru gadu startē labi un nekad neiegūst zemāku vietu kā trešā vieta konferencē.

«Kā saka, dzīvē pie visa ir grūti pierast, bet pie visa pierod, tagad jau tā ir viena no manas dzīves sastāvdaļām - visu laiku būt ceļā un uzturēties citā valstī,» skaidro Linda.

Sportiste stāsta, ka atšķirība starp spēlēšanu un treniņiem Amerikā un Eiropā ir ļoti liela, jo Amerikā spēles stils ir vairāk individuāls un ātrāks, tāpēc arī treniņi atšķiras. Amerikā uzsvars tiek likts uz sprintiem un fiziskās kondīcijas uzlabošanu.

Foto: No personiskā arhīva

«Teikšu atklāti, brīvā laika kā tāda man gandrīz nekad nav, bet, kad tas ir, tad vienkārši guļu gultā un neko nedaru, jo ir fiziskais pārgurums,» par dzīvi Amerikā stāsta Linda.

Lindai ļoti pietrūkst māju, un sportiste atzīst, ka katru reizi ir arvien grūtāk un grūtāk aizbraukt prom no Latvijas.

«Viss būtu mazliet savādāk un vieglāk, ja spēlētu Eiropā, bet, tā kā esmu otrā pusē okeānam, tas visu sarežģī, jo ne vecāki, ne mans puisis nevar atbraukt ciemos tik bieži kā gribētos. Man viņu ļoti pietrūkst,» tā Linda.

Foto: No personiskā arhīva

Neskatoties uz to, ka Linda gandrīz visu gadu atrodas Amerikā, viņai ir attiecības ar puisi no Latvijas, jaunā sportiste ir pārliecināta, ka ir iespējams uzturēt attiecības no attāluma, ja pie attiecībām tiek strādāts, mīļotie gaida un nekrāpj viens otru.

«Ar draugu kopā esmu jau pusotru gadu. Viņš brauc pie manis ciemos katrus Ziemassvētkus un Lieldienas, tad man nav treniņu,» priecājas Linda.

Foto: No personiskā arhīva

Viena no garākajām un sievišķīgākajām Latvijas basketbolistēm Aija Putniņa spēlē Itālijas klubā «Umbertide» un laukumā vienmēr dodas starta piecniekā.

«Citā valstī ir pavisam cita dzīve. Dzīve ārpus treniņiem atšķiras ar to, ka, esot prom no mājām, tev blakus nav ne ģimenes, ne radu, ne labāko draugu, ar kuriem pavadīt kopā brīvo laiku. Esot mājās, laiks tiek aizpildīts, satiekot draugus un radus, kuri nav sen redzēti, vai vienkārši atpūšoties savās mājās. Esot projām, viss ir vairāk vai mazāk jauns un vēl īsti neiepazīts, un brīvais laiks aiziet, vai nu «Skype» runājoties ar savējiem, vai kopā ar komandas biedrenēm,» atšķirības starp uzturēšanos Itālijā un Latvijā atklāj Aija.

Foto: No personiskā arhīva

Draugus jaunās valstīs Aijai iegūt izdodas. Basketboliste zina daudzas meitenes no citām komandām, ar kurām kaut kad ir spēlēts kopā. Sportiste uzsver, ka draugus iegūt nav grūti, grūti ir adaptēties jaunā valstī un pierast pie dažādu tautību mentalitātes un ikdienas ritma.

Pagaidām Aiju apmierina viņas dzīvesveids, jo viņai patīk ceļot, iepazīt jaunas vietas un cilvēkus, bet viņa zina, ka pienāks laiks, kad gribēsies palikt mājās.

«Kamēr vēl ir iespēja ceļot, kāpēc gan to nedarīt? Vēlāk būs bērni, pašai sava ģimene, tad būšu vairāk piesieta mājai. Ar attiecībām, dzīvojot tādu dzīvesveidu, kā sanāk dzīvot basketbolistēm, ir grūti, jo attālums tomēr dara savu un, ja nevar redzēt un samīļot otru cilvēku nepārtraukti, tad ir grūti un vairs nav tas,» nosaka Aija.

Foto: No personiskā arhīva

Visvairāk svešumā Aijai pietrūkst mammas, tēta un omītes, jo nevar pieiet klāt un vienkārši viņus samīļot brīžos, kad iegribas.

«Mājas man vienmēr būs tur, kur esmu augusi un dzīvojusi visu savu mūžu. Tur es jūtos vislabāk, vissiltāk, jo mājām piemīt tā īpašā aura, kas ļauj justies brīvi un labi. Mājas ir vieta, kur tu vari justies kā savā pasaulē un neviens tev nevar iztraucēt šo mieru un labsajūtu,» nobeidz Aija.

Foto: No personiskā arhīva

Līga basketbolu ir spēlējusi tikai Eiropas valstīs un uzskata, ka visur viss noris gana vienādi - divi treniņi dienā un pa vidu pusdienlaika miegs.

Foto: No personiskā arhīva

«Principā jau katrā valstī ir viens un tas pats: piecelies, apēd kādu banānu vai kaut ko līdzīgu banānam un dodies uz rīta treniņu. Pēc rīta treniņa papusdieno un dodies gulēt, piecelies un dodies uz vakara treniņu,» savu dienas režīmu skaidro Līga.

Līga neuzskata, ka ceļošana apgrūtina dzīvi, bet padara to morāli grūtu, jo pirmkārt, tu brauc prom no ģimenes un draugiem un, otrkārt, tu brauc uz jaunu vietu un nekad nezini, kas tevi sagaidīs..

Foto: No personiskā arhīva

«Protams, pietrūkst draugu un ģimenes, bet tieši viņi arī ir tas atbalsts, kas palīdz izturēt prom būšanu citā valstī un spēlēt basketbolu, cik labi vien spēju,» priecājas Līga.

Līgai iegūt draugus jaunā valstī nav grūti, jo viņa nešķiro cilvēkus un prot komunicēt ar ikvienu, bet sportiste nenoliedz, ka ir bijuši arī ļoti dīvaini cilvēki.

Foto: No personiskā arhīva
Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu