Premjera amatam virza Straujumu (321)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

«Vienotība» šovakar valdes sēdē nolēmusi par Ministru prezidenta amata kandidātu virzīt pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu.

Papildināts viss teksts

Šai pašā valdes sēdē Straujuma arī uzņemta partijas «Vienotība» rindās, mikroblogošanas vietnē «Twitter» pavēstīja «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns.

Pēc valdes sēdes «Vienotības» līdere Solvita Āboltiņa žurnālistiem apliecināja, ka šodien pieņemti divi lēmumi -

Straujuma uzņemta partijas rindās, kā arī «Vienotība» viņu nolēmusi izvirzīt par premjera amata kandidāti.

Jau rīt, 6.janvārī, «Vienotības» pārstāvji dosies pie Valsts prezidenta Andra Bērziņa, lai pārrunātu šo jautājumu. Tāpat jaunnedēļ tiks sāktas politiskās konsultācijas, rīt notiks saruna ar Reformu partiju, tad šis jautājums tiks pārrunāts ar pārējiem potenciālās koalīcijas partneriem, lai varētu diskutēt par nākamās valdības aprisēm.

Demisionējušais premjers Valdis Dombrovskis (V) gan sacīja, ka

neformāli «Vienotība» jau konsultējusies ar potenciālajiem koalīcijas partneriem un «pirmās indikācijas» par Straujumas kandidatūru ir pozitīvas.

Āboltiņa pauda, ka Straujuma pašreizējā valdībā ir vispieredzejušākais cilvēks valsts pārvaldē, tāpat viņai ir doktores grāds ekonomikā un pašreizējā amatā izdevies panākt līdzsvaru zemkopības nozarē.

Arī Dombrovskis pauda, ka Straujumas ļoti lielā pieredze valsts pārvalde ir labs pamats, lai viņa sekmīgi tiktu galā ar premjera pienākumiem un nodrošinātu darbu pēctecību.

Āboltiņa pastāstīja, ka

Straujuma šim amatam tika uzrunāta jau uzreiz pēc Dombrovska demisijas, tomēr Straujuma cerēja, ka tiks atrasts kāds cits kandidāts no «Vienotības» rindām.

Plānots, ka Straujuma no «Vienotības» saraksta kandidēs arī nākamajās Saeimas vēlēšanās.

]Par to, vai uzticēt Straujumai valdības veidošanu, tagad būs jāizšķiras Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Bērziņa preses sekretāre Līga Krapāne šovakar sacīja, ka prezidents oficiāli vēl nav informēts par izvēlēto premjera amata kandidātu, un, kamēr šādas informācijas viņa rīcībā nebūs, par to netiks pausti arī nekādi komentāri.

Krapāne piebilda, ka

patlaban prezidenta darba kārtībā arī nav tikšanās ar politiskajiem spēkiem, kuri viņu varētu informēt par savu premjera amata kandidāta izvēli,

tomēr pastāv iespēja, ka grafiks mainīsies un šāda tikšanās tiks ieplānota. Tādā gadījumā par to tiks paziņots atsevišķi, norādīja prezidenta preses sekretāre.

1951.gada 24.februārī dzimusī Straujuma ir beigusi Latvijas Universitātes Fizikas un matemātikas fakultāti, 1992.gadā viņa ieguvusi ekonomikas doktora grādu.

Pēc augstskolas beigšanas Straujuma strādājusi Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtā, SIA «Latvijas Datu centrs», kā arī vadījusi SIA «Latvijas Lauksaimniecības konsultāciju un izglītības atbalsta centrs».

Kopš 1999.gada 16.novembra Straujuma strādāja par valsts sekretāra vietnieci Zemkopības ministrijā, bet no 2000.gada 9.oktobra līdz 2006.gada 31.decembrim viņa bija Zemkopības ministrijas valsts sekretāres amatā.

No 2007.gada janvāra līdz 2010.gada decembrim Straujuma ieņēma Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāres amatu, bet no 2011.gada janvāra līdz oktobrim viņa bija ministrijas valsts sekretāra vietniece.

2011.gada 25.oktobrī Saeima apstiprināja Valda Dombrovska valdību ar Straujumu zemkopības ministres amatā. Toreiz Straujumu šim postenim bija virzījusi «Vienotība», lai gan viņa pati bija bezpartejiska.

Gadījumā, ja Straujuma tiks apstiprināta par Ministru prezidenti, viņa kļūs par pirmo sievieti Latvijas vēsturē, kura ieņēmusi šo amatu.

Līdzšinējais premjerministrs Dombrovskis pērn 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības.

Pēc Dombrovska demisijas notika vairākas politisko konsultāciju kārtas,

«Vienotība» divas reizes piedāvāja prezidentam savus premjera amata kandidātus, taču abas reizes Valsts prezidents Bērziņš tos noraidīja.

Prezidents informēja, ka gaidīs no partijām vienošanos par kādu premjera amata kandidātu, bet, ja līdz 7.janvārim to nesagaidīs, nāks klajā ar paziņojumu par savu izraudzīto kandidātu.

Komentāri (321)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu