Al-Atija tuvojas triumfam Dakāras rallijreidā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

«Mini» komandas braucējs Nasers Al-Atija no Kataras trešdien uzvarēja jau ceturtajā sā gada Dakāras rallijreida posmā, tuvojoties triumfam kopvērtējumā.

Al-Atija, kurš iepriekš par Dakāras čempionu tika kronēts pirms četriem gadiem, 371 kilometru garajā desmitajā ātrumposmā vieglo automobiļu klasē par 35 sekundēm apsteidza savu komandas biedru Orlando Terranovu no Argentīnas.

«Mini» braucējiem šī bija jau devītā uzvara šogad. Vienīgais sportists, kas nepārstāv «Mini» komandu un ir guvis uzvaru šā gada Dakāras rallijreida posmos, ir Saūda Arābijas pārstāvis Jazīds Alraži. Viņš brauc ar «Toyota» pikapu un desmito posmu noslēdza kā trešais ātrākais.

«Šī nebija viegla diena. Šķiet, pēdējās dienās bija lijis, kas palielināja bedres trasē,» pauda Al-Atija, kurš 2012.gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja bronzu šaušanā apaļajā stendā.

Kopvērtējumā tagad Al-Atija jau par 28 minūtēm un 22 sekundēm apsteidz «Toyota» braucēju Žinelu de Vilje no DĀR, kurš vairs īpaši netic iespējai triumfēt rallijreidā.

«Mums bija mierīga diena. Neveicu pārāk lielu spiedienu, īpaši pēc tam, kad redzējām, kas noticis ar Nani Romu,» pauda 42 gadus vecais de Vilje, kurš sacensībās triumfēja 2009.gadā. «Nasers ir pārāk tālu priekšā, un nav jēgas riskēt. Mēs nebūsim spējīgi noķert, ja vien viņš nepieļauj kļūdu, kas var gadīties.»

Pašreizējais čempions spānis Roma no «Mini», kurš gan cerības uz augstu vietu kopvērtējumā šogad zaudēja jau pirmajā posmā, trešdien piedzīvoja smagu avāriju, tomēr traumas neguva.

Kopvērtējuma TOP 3

1. Naser Al-Atija (Qatar Rally Team) 35h 19m 37s
2. Žiniels Deviljērs (Toyota) +28m 22s
3. Jazīds Al-Radži (Toyota), +43m 8s

Tikmēr motociklu trasē trešdien jau trešo panākumu šogad guva spānis Hoans Barreda («Honda»), kuram gan cerības uz uzvaru kopvērtējumā zuda pirmdien, kad viņš mehānisku problēmu dēļ zaudēja vairāk nekā četras stundas. Trešdien viņš par minūti un 39 sekundēm apsteidza pašreizējo Dakāras čempionu Marku Komu no Spānijas (KTM), bet vēl 18 sekundes zaudēja portugālis Rubens Farija (KTM).

Četrkārtējais čempions Koma savu pārsvaru palielinājis par gandrīz divām minūtēm un tagad tuvāko sekotāju portugāli Po Gonsalvesu no «Honda» komandas apsteidz par septiņām minūtēm un 35 sekundēm.

Savukārt trešajā vietā esošais Pavlo Kintanilja no Čīles (KTM), kurš uzvarēja pirmdienas posmā, jau zaudē 32 minūtes.

Kopvērtējuma TOP 3

1. Marks Koma (KTM), 38h 13m 50s
2. Po Gonsalvess (Honda), +7m 35s
3. Pavlo Kvintanilja (KTM), +31m 42s

Smago auto ieskaitē Dakāras rallijreidā turpina dominēt KAMAZ. 10. posmā trīs ātrākie bija krievi Eduards Nikolajevs un Airats Mardejevs ar KAMAZ, un Baltkrievijas pārstāvis Sergejs Vjazovičs ar MAZ.

Kopvērtējuma TOP 3

1. Airats Mardejevs (KAMAZ) 36h 11m 56s
2. Eduards Nikolajevs (KAMAZ) +13m 21s
3. Andrejs Karginovs (KAMAZ) +42m 46s

Šogad rallijreida dalībniekiem jāsacenšas aptuveni 9000 kilometru sacensībās, kuru maršruts vijas caur Argentīnu, Čīli un Bolīviju. Sacensību noslēgums gaidāms sestdien Buenosairesā.

Arī šogad sportisti sacenšas 13 ātrumposmos.

Dakāras rallijreids, kurā šogad nestartē neviens Latvijas pārstāvis, septīto reizi pēc kārtas norisinās Dienvidamerikā. Rallijreids no 1979. līdz 2007.gadam 29 reizes norisinājās Āfrikā. 2008.gadā tas drošības iemeslu dēļ tika atcelts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu