Šovakar sāk rādīt leģendāro seriālu «Ilgais ceļš kāpās» (42)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

No 3.janvāra septiņus piektdienu vakarus pēc kārtas LNT demonstrēs 80.gados uzņemto «Ilgo ceļu kāpās». Tā ir vienreizēja iespēja vērot lomās leģendārus aktierus - Lilitu Ozoliņu, Eduardu Pāvulu, Arni Līcīti, Voldemāru Šoriņu un daudzus citus. Baudiet latviešu vakarus ar «Ilgo ceļu kāpās» un izciliem aktieriem no 3.janvāra piektdienās 21:05.

LNT ir izcēlis no latviešu kino pūra režisora Aloiza Brenča filmu «Ilgais ceļš kāpās», kas ļaus ikvienam skatītājam atminēties zvejnieka dēla Artūra Bangas un saimnieka meitas Martas Ozolas mīlas stāstu. Abu mīlestību izšķir karš, kas viņus aizved pavisam dažādos virzienos – Marta nonāk Sibīrijā, bet Artūrs sarkanajā armijā. Arī pārējo zvejnieku ciematā dzīvojošo cilvēku likteņi rādīti ciešā sasaistē ar laiku un vēsturiskajām norisēm.

Foto: publicitātes

Par radīto filmu 1983.gadā tika piešķirta PSRS Valsts prēmija režisoram A.Brenčam, scenāristiem Oļegam Rudņevam un Dmitrijam Vasiliu, operatoram Jānim Mūrniekam, māksliniekam Gunāram Balodim, un par izcilo aktierspēli balvu ieguva arī aktieri Jozus Kiseļus, Eduards Pāvuls un Lilita Ozoliņa. Tiek uzskatīts, ka «Ilgais ceļš kāpās» bija L.Ozoliņas zvaigžņu stunda. Aktrisei izcili atveidotā Martas loma atnesa ne vien PSRS Valsts prēmiju, bet arī nerimstošu slavu vēl līdz pat šai dienai.

Foto: publicitātes

Neparasti un interesanti fakti

  • Bieži ir dzirdēti dažādi amizanti notikumi, kas norisinājušies filmēšanas laikā. Piemēram, režisors A.Brenčs filmai nav varējis atrast sev tīkamu skaņas celiņu, kurā rej suns. Cenzdamies rast risinājumu, režisors pats iejuties suņa ādā un ierējis konkrēto filmas ainu. Šis kadrs ir redzams brīdī, kad Ozols, kura lomā iejūtas aktieris Eduards Pāvuls, tiek padzīts no savas mājas un suns bez apstājas nikni rej.
  • Filmas pirmās epizodes ir uzņemtas Kurzemē, Rojas novada Kaltenes ciemata kapsētā pie baznīcas.
  • Vēl neparasts fakts ir tas, ka režisors A.Brenčs Martas lomu bija rakstījis izcilajai aktrisei Vijai Artmanei. Taču pēc provēm režisors lēma, ka tā pienākas L.Ozoliņai. Kā vēlāk atklāja pati L.Ozoliņa, režisors esot sekojis līdzi viņas atveidotajām lomām Latvijas Operas teātrī, un pēc nospēlētās Solveigas lomas nācis piedāvājums doties uz provēm Martas lomai.
  • Arī ar filmas «Ilgais ceļš kāpās» mūziku saistās īpašs stāsts - īpaši emocionālu un aizkustinošu noskaņu piešķir L.Ozoliņas dziedātie «Circenīša Ziemassvētki». Šī Maestro Raimonda Paula sakomponētā melodija ar Aspazijas vārdiem ir kļuvusi par vienu no spilgtākajiem Ziemassvētku simboliem, kuru pazīst gan lieli, gan mazi.

Skatieties «Ilgā ceļa kāpās» sērijas no 3.janvāra piektdienu vakaros 21:05 kanālā LNT.

Komentāri (42)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu