Kāpēc bērnam svarīgi gulēt diendusu? (26)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Visi esam dzirdējuši, ka diendusa līdz pat pirmsskolas vecumam ir ļoti svarīga bērna labsajūtai un normālai attīstībai. Bet dažreiz gadās tā, ka bērns pārstāj gulēt pa dienu, viņu ir grūti nolikt gulēt. Vai tas nozīmē, ka no diendusas jāatsakās?

«Bērnam ir jāguļ pa dienu, jo tas ir viņa psihoemocionālās higiēnas pamats,» stāsta Māmiņu kluba psiholoģe Alika Sorokina. Speciāliste stāsta, ka bērna nervu sistēmai obligāti ir jāatpūšas, jo tas pozitīvi ietekmē bērna veselību kopumā un palīdz apgūt vieglāk arī jaunas zināšanas un prasmes.

Acīmredzams ir arī: ja bērna nervu sistēma nav atpūtusies, bērnā tiek provocēta slikta uzvedība, kaprīzes un emocionālais diskomforts.

Psihologs uzsver, ka viena no vecāku pamatkļūdām, kas rada problēmas ar bērna iemigšanu, ir diendusa ratos. Jau pēc gada vecuma, kad bērnam ir tikai viena diendusa, viņš jāliek gulēt gultā, jāizveido īpašs iemigšanas rituāls, tāpat jādara arī vakaros.

Lūk, vēl dažas Alikas Sorokinas rekomendācijas:

  • Pa dienu jāguļ visās dienās, vienalga, vai tā ir darbdiena vai sestdiena, vai svētdiena, kas dažkārt nav visai ērti vecākiem. Bērns ļoti ātri saprot, ka var pārkāpt robežas un negulēt, kas apgrūtina vecākiem gulēt likšanas procesu jebkurā dienā.
  • Ja negribat pieturēties pie bērnudārza diendusas režīma un likt bērnu gulēt laikā no 13:00 līdz 13:30, tad uzmanīgi pavērojiet visu bērna dienas režīmu. Mazulis nekad neaizmigs tajā laikā, ja diena viņam sākas vien deviņos - desmitos rītā.
  • Pirmajai bērna dienas pusei jābūt ļoti aktīvai - pastaigas, kustību spēles, darbošanās, lai bērns nogurtu, un, protams, ātrāk iemigtu.

Vai tavs bērniņš guļ diendusu? Cikos viņš iemieg un uz cik ilgu laiku?

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu