Zolitūdes traģēdijas lietā aizdomās turētā statuss piemērots arī arhitektam Kalinkam

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zolitūdes lielveikala «Maxima» traģēdijas lietā aizdomās turētā statuss piemērots vēl vienai personai Andrim Kalinkam. Līdz šim trīs fiziskās personas atzītas par aizdomās turētajiem un pret divām juridiskajām personām nolemts uzsākt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu. Trīs aizdomās turētie nebūs pēdējie - tiks nosaukti arī citi, šodien atzina VP kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Grišins.

Pievienota 1.rindkopa

Zolitūdes lielveikala «Maxima» traģēdijas lietu divu mēnešu laikā plāno nodot prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, šodien žurnālistiem pastāstīja Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. Viņš minēja, ka trīs aizdomās turētie nebūs pēdējie - tiks nosaukti arī citi.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka trešais aizdomās turamais ir arhitekts Andris Kalinka, kurš ir Zolitūdē sabrukušā lielveikala projekta autors. Viņš pats aģentūrai LETA to apstiprināja.

Zolitūdes traģēdijas lietā otrdien aizdomās turētā status tika piemērots diviem cilvēkiem; viens no tiem ir lielveikala «Maxima» konstruktors būvinženieris Ivars Sergets, kuram piemērots apcietinājums. Apcietinājums otrdien piemērots arī sabrukušā lielveikala «Maxima» ekspertīzes veicējam Andrim Gulbim.

Sastapts policijas vestibilā, Kalinka apliecināja: «Esmu atzīts par aizdomās turamo, un man ir piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.»

Kalinka arī apliecināja, ka izmeklēšanas laikā viņš sadarbosies. To, vai vainu atzīst vai neatzīst, Kalinka un viņa aizstāvis nekomentēja. Arī no citiem komentāriem Kalinka atturējās.

Šodien Zolitūdes kriminālprocesa izmeklēšanā procesa virzītājs atzinis par aizdomās turamo vēl vienu personu un šai personai kā drošības līdzeklis piemērota policijas uzraudzība un aizliegums izbraukt no valsts, informē policija.

Tāpat procesa virzītājs pieņēmis lēmumu par to, ka tiek sākts process piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanai vēl vienai juridiskai personai.

Kopumā patlaban trīs fiziskās personas atzītas par aizdomās turamām, un pret divām juridiskajām personām nolemts sākt piespiedu ietekmēšanas līdzekļu piemērošanas procesu.

Arhitektu birojs SIA «Kubs» reģistrēts 1991.gadā, uzņēmuma reģistrētais pamatkapitāls ir 4020 lati (5720 eiro). «Kuba» īpašnieki ir Dace Putniņa (92,54%) un Andris Kalinka (7,46%), liecina «Firmas.lv» informācija. Līdz 2011.gadam uzņēmuma līdzīpašniece bija arī Daces Putniņas un Andra Kalinkas māte arhitekte Zane Kalinka.

«Kuba» valdē ir trīs valdes locekļi - Zane Kalinka, Andris Kalinka un Dace Putniņa, katram no viņiem ir tiesības pārstāvēt uzņēmumu atsevišķi.

Pēc notikušās traģēdijas Zane Kalinka un Andris Kalinka uz izmeklēšanas laiku nolēma apturēt savu arhitekta sertifikātu darbību, neiesaistoties nevienā projektā.

Arhitektu biroja «Kubs» līdzīpašniece Dace Putniņa ir Zolitūdes projekta ģenerāluzņēmēja «Re&Re» līdzīpašnieka Didža Putniņa dzīvesbiedre, taču konkrētajā projektā nebija aktīvi iesaistīta, iepriekš aģentūrai LETA uzsvēra «Re&Re» biznesa attīstības un komunikācijas direktore Mārīte Straume.

«Kubs» 2013.gadā strādāja ar 634 394 eiro apgrozījumu un guva 126 093 eiro peļņu, liecina «Firmas.lv» informācija. 2012.gadā arhitektu biroja apgrozījums bija 955 444 eiro un tika gūta 338 787 eiro peļņa.

Arhitektu birojs 2013.gadā strādāja pie projektiem «Multifunkcionālais centrs Rīgā, kvartāla daļā starp Tērbatas, Krišjāņa Barona, Blaumaņa un Dzirnavu ielu», «Daudzstāvu daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas Dzirciema ielā, Rīgā». Birojs iepriekš jau ir realizējis daudzus pazīstamus projektus, starp kuriem pazīstamākie ir tirdzniecības un biroju centri Tērbatas un Lāčplēša ielas krustojumā, viesnīcas «Rīdzene» rekonstrukcija, Mežotnes pils rekonstrukcija, «Chrysler» centrs Krasta ielā, biroju komplekss «Baltais vējš» un daudzi citi.

Portāls «Pietiek.com» 2013.gadā ziņoja, ka vēl 2013.gada 26. novembrī «Lursoft» un Ceļu satiksmes drošības direkcijas datubāzes rādīja, ka arhitektu firmai «Kubs» pieder četras automašīnas - luksusa klases auto «Porsche Cayenne», BMW 735 un 2010.gada izlaiduma «Land Rover Discovery», kā arī «Mercedes Benz C180». Savukārt jau trīs dienas vēlāk datubāzes rādīja, ka «Kubam» vairs nepieder neviens auto.

«Pietiek.com» noskaidroja, ka visas četras automašīnas nonākušas SIA «Ella» īpašumā. Šīs SIA valdes locekļi ir Andris Kalinka un Zane Kalinka, bet vienīgais īpašnieks ir vēl viens Kalinku ģimenes pārstāvis - Juris Kalinka.

Kā ziņots, Zolitūdes lielveikala «Maxima» traģēdijas lietā vienai juridiskai personai tiesa kā ierobežojošu līdzekli piemērojusi mantas arestu, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» atzina Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins. Viņš gan intervijas laikā neminēja, kurai juridiskai personai šis mantas arests ticis piemērots.

Kā ziņots, Zolitūdes lielveikala «Maxima» traģēdijas lietā policija piemērojusi aizdomās turamā statusu sagruvušās ēkas būvinženierim Sergetam un veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim. Savukārt pret kādu juridisko personu ir pieņemts lēmums vērst piespiedu ietekmēšanas līdzekli.

Sergetam un Gulbim tiesa vakar kā drošības līdzekli noteica apcietinājumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu