Dombrovskis cer, ka jaunā valdība darbu varēs sākt 2-3 nedēļu laikā (21)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ļoti gribētos cerēt, ka tuvāko divu trīs nedēļu laikā jaunā valdība varēs sākt darbu, šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja demisionējušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

Viņš atzina, ka jaunās valdības vadītāja kandidāta izraudzīšanās ir viens no pirmajiem šogad darāmajiem darbiem. Esot pilnīgi skaidrs, ka premjera amata kandidāts tiks nominēts līdz Valsts prezidenta nosauktajam termiņam - 7.janvārim.

Dombrosvkis intervijā Latvijas Radio atteicās atklāt, kurš no līdz šim izskanējušajiem premjera amata kandidātiem viņam šķiet visreālākais. «Es pašreiz nesaukšu konkrētus uzvārdus. Tieši tāpēc mums ir jāpanāk šī vienošanās, jāsakoordinē arī ar Reformu partiju (RP). Kad šis jautājums būs faktiski izlemts, tad to arī publiski komentēsim.»

Premjers uzsvēra, ka kandidāts būs «Vienotības» un RP kopīgi izraudzīts. «Protams, mēs strādājam [arī] pie tā, lai mūsu virzītajam kandidātam būtu gan Saeimas vairākuma, gan arī Valsts prezidenta atbalsts,» sacīja Dombrovskis.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka pats nekādā gadījumā neuzņemsies jaunās valdības vadīšanu. «Manuprāt, demisija nozīmē demisiju. Demisija nenozīmē uzreiz sēsties atpakaļ tajā pašā amatā,» atzīmēja premjers.

Kā ziņots, iepriekš publiskajā telpā kā iespējamie premjera amata kandidāti izskanējuši zemkopības ministre Laimdota Straujuma un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP). Tomēr šaubas raisot jautājums par to, vai «Vienotība» būs gatava premjera amatam virzīt cilvēku, kurš nav partijas biedrs, kā tas pašlaik ir ar Straujumu, savukārt Rinkēvičs jau iepriekš atteicies no kļūšanas par premjera amata kandidātu.

Netiek izslēgta iespēja, ka, saskanot vairākiem apstākļiem, tiks apsvērta arī ekonomikas ministra Daniela Pavļuta virzīšana valdības vadītāja amatam, vai ka tiks nosaukts kāds «piemirsts» kandidāts.

Dombrovskis jau iepriekš žurnālistiem atzina, ka premjera amata kandidātu «Vienotība» nosauks līdz Valsts prezidenta noteiktajam termiņam, 7.janvārim, bet, visticamāk, tas notikšot tikai janvārī. «Vienotība» un RP ir vienojušās koordinēt premjera amata kandidāta izvēli.

Kā ziņots, līdzšinējais premjerministrs Dombrovskis 27.novembrī paziņoja par atkāpšanos no amata. Viņš paskaidroja, ka tādā veidā uzņemas politisko atbildību par Zolitūdes traģēdiju, kas prasīja 54 cilvēku dzīvības.

Pēc demisijas ir notikušas vairākas politisko konsultāciju kārtas, «Vienotība» divas reizes piedāvājusi premjera amata kandidātus, taču abas reizes Valsts prezidents Andris Bērziņš tos noraidījis.

Prezidents informējis, ka gaidīs no partijām vienošanos par kādu premjera amata kandidātu, bet, ja līdz 7.janvārim to nesagaidīs, nāks klajā ar paziņojumu savu izraudzīto kandidātu, kas, pēc Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V) teiktā, esot Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš.

Komentāri (21)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu