Mielavs: «Mums ir tāda tradīcija...» (43)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

«Katru gadu 31. decembrī mums ar draugiem ir tāda tradīcija…» ar šo 1975. gada padomju komēdijas «Likteņa ironija jeb Vieglu garu!» citātu uz saviem Ziemas koncertiem klausītājus šomēnes aicināja Ainars Mielavs un viņa ansamblis «Pārcēlāji». Šāda tradīcija aizsākusies pirms pieciem gadiem, kad dienu ritējums nesteidzīgi apjucis svētku mijā un nekas it kā vairs nenotiek...

Tradīcija veiksmīgi iesakņojusies, un sākotnēji plānoto divu koncertu vietā Mielavs, ģitāristi Gints Sola un Aigars Voitišķis, bundzinieks Juris Kroičs un kontrabasists Jānis Stafeckis sniedza veselas trīs saturiski retrospektīvas uzstāšanās uz jaunatklātā mūzikas nama «Daile» amfiteātra skatuves.

«Daile» ir muzikālā teātra «Ars Nova» jaunā mājvieta. Atšķirībā no atjaunotā kinoteātra «Palladium», kurš arīdzan pārtapis modernā koncertzālē, «Dailes» telpas ir omulīgākas, apvienojot koncertzāles un teātra estētiku. Arī ietilpība šajā pārbūvētajā kinozālē (nojauktas starpsienas, izbūvēta skatuve) ir tikai 400 cilvēku. Tās visas ir sēdvietas. Diemžēl dažas sīkas nepilnības pirmajos «Dailes» koncertos tomēr atklājās, par ko ar vieglu humoru skatītājiem atvainojās arī Mielavs. Proti, no dažām sēdvietām īsti nav redzams tas, kas notiek uz skatuves, - vai nu acu priekšā ir kāda balkona konstrukcija, vai griestos iekārtais skandu komplekts. Zāles akustika šādiem akustiskiem koncertiem ir ļoti piemērota, un katrs instruments, katra nots izskanēja niansēti un ausij tīkami.

Saturiski šie Ainara Mielava koncerti uzbūvēti līdzīgi kā nesen notikušie «Jauna Mēness» trīs atvadu koncerti, proti, dziesmas izkārtotas hronoloģiskā secībā. Koncerta sākumā izskanēja dažas dziesmas no pirmā Ainara soloalbuma «Es nāku uz taviem smiekliem» (2000), tam sekoja dziesmas no plates «Ar dzimtenes sajūtu miegā» (2002) un tā uz priekšu līdz pēdējiem «Mielava un Pārcēlāju» ierakstiem «Bezgalīga lēnā deja» (2008) un «Nospiedumi» (2009).

Ainars Mielavs
Ainars Mielavs Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Starp dziesmām Ainars, kā pats nosmējās, mazliet runājās un izrunājās, radot savdabīga koncertstāsta sajūtu. Šo komunikācijas prasmi ar publiku viņš izkopis līdz pilnībai, stāstīdams gan par nopietnām lietām, gan dzīdams smalkus jociņus. Arī muzikāli koncerts bija augstā profesionālā līmenī, galvenokārt pateicoties prasmīgajiem Ginta Solas aranžējumiem, Voitišķa tehniski precīzajām ritma ģitāras partijām, Kroiča emocionālajai bungu spēlei un Stafecka akadēmiskās mūzikas pieredzei ar orķestri «Sinfonietta Rīga».

Koncerta izskaņā tika nospēlētas arī vairākas «Jauna Mēness» dziesmas, galvenokārt no albuma «Garastāvoklis» - «Nāc ar mani paklusēt», «Ja kādreiz tev vairs nav kur iet», «Ai, jel manu vieglu prātu», kā arī 1992. gada «Mikrofona» aptaujas grāvējs «Kad Mēness jūrā krīt», iesaistot publiku gan ar līdzi dziedāšanu, gan plaukstu sišanu.

Kopš 1985. gada spilgtās debijas ar Ulda Marhilēviča dziesmu «Nedalāmā», spožo «Jauna Mēness» posmu, solokarjeru un grupas «Pārcēlāji» radīto mūziku, Ainars Mielavs šo gandrīz trīsdesmit gadu gaitā ir izkopis nevainojamu stilu, cienījamu tēlu. Nepagurstoši strādādams un radīdams arvien jaunas dziesmas, gluži kā sērfotājs okeānā - pabijis gan zem milzīgajiem, draudīgi putojošajiem viļņiem, gan uzšāvies to augšpusē. Šie trīs lieliskie koncerti ir spilgts apliecinājums tam, ka Ainars turpina veiksmīgi turēties uz sava sērfošanas dēļa un, iespējams, jau pavisam drīz ar jaunu vilni tiks uzmests vēl nebijušos augstumos.

Paldies par koncertiem un laimīgu jauno 2014. gadu!

Aigars Voitišķis un Gints Sola
Aigars Voitišķis un Gints Sola Foto: Edgars Kalmēns/TVNET
Komentāri (43)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu