Atbrīvota arī otra Pussy Riot dalībniece Nadežda Tolokoņņikova (119)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pirmdien no cietuma atbrīvota arī otra pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Nadežda Tolokoņņikova, ziņo mediji. Pateicoties Krievijas prezidenta Vladimira Putina amnestijai, vakar brīvībā iznāca arī «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina. Viņa atklāti uzskata, ka Krievijas izsludinātā amnestija par godu valsts konstitūcijas 20.gadadienai ir «sabiedrisko attiecību gājiens», tai ir propagandas mērķi un viņa pat vēlējusies no tās atteikties.

Tolokoņņikova, Aļohina un vēl viena pankgrupas dalībniece - Jekaterina Samuceviča - 2012.gada augustā tika notiesātas par huligānismu, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Tolokoņņikova pēc atbrīvošanas no kolonijas Krasnojarskas reģionā veltīja asu kritiku Krievijas cietumu sistēmai un paziņoja, ka visa valsts ir uzbūvēta kā kolonija.

«Kolonijas un cietumi ir valsts seja,» norādīja Tolokoņņikova, piebilstot, ka tieši tādēļ ir būtiski mainīt ieslodzījumu vietas, lai varētu mainītu visu Krieviju.

Tolokoņņikova sacīja, ka viņa un Aļohina strādās pie projekta, kura centrā būs ieslodzīto tiesības, savā darbā izmantojot pieredzi, kas gūta pavadot cietumā gadu un desmit mēnešus.

«Es neuzskatu šo laiku par izšķiestu. Es guvu unikālu pieredzi, kas ļaus vieglāk patiesi iesaistīties cilvēktiesību darbā. Es kļuvu vecāka, es redzēju valsti no iekšpuses, es redzēju šo totalitāro mašīnu, kāda tā ir,» uzsvēra Tolokoņņikova, piebilstot, ka viņas uzskati kopš notiesāšanas nav mainījušies.

2012.gada 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!». Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

2012.gada augustā Maskavas tiesa piesprieda Aļohinai, Tolokoņņikovai un Samucevičai divu gadu cietumsodu.

Izskatot apelācijas prasību 2012.gada 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Tolokoņņikova pēc atbrīvošanas žurnālistiem atklāja, ka pēc iespējas ātrāk grib satikt Aļohinu.

«Mums ir plāns izveidot cilvēktiesību organizāciju, kas palīdzētu politieslodzītajiem,» viņa atklāja.

«Pret cietumniekiem būtu jāizturas kā pret normālām cilvēciskām būtnēm (..), nevis kā pret atkritumiem,» norādīja Tolokoņņikova, velto sevišķi asus vārdus savai iepriekšējai ieslodzījuma vietai Mordvijā, kur «cilvēki tiek nogalināti morāli un fiziski».

Tolokoņņikova lielāko daļu piespriestā cietumsoda izcieta kolonijā Parcas ciematā Mordvijā, bet septembrī publiskā vēstulē apsūdzēja kolonijas vadību virknē pārkāpumu. Viņa apgalvoja, ka ieslodzītās tiek nostrādinātas kā vergi, ēdinātas ar bojātu pārtiku un viņām liegta pamata medicīniskā aprūpe.

Tolokoņņikova pieteica badastreiku un galu galā tik pārvesta uz citu koloniju citā reģionā.

Aļohina: amnestija Krievijā ir sabiedrisko attiecību gājiens

Krievijas pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina, kas pēc amnestijas pirmdien iznāca no cietuma, paziņoja, ka Krievijas izsludinātā amnestija par godu valsts konstitūcijas 20.gadadienai ir «sabiedrisko attiecību gājiens».

Intervijā televīzijas kanālam «Doždj» viņa sacīja, ka amnestijai, viņasprāt, ir propagandas mērķi un viņa vēlējusies no tās atteikties.

«Ja būtu iespēja atteikties no amnestijas, es to darītu. Es biju kā pārvietojams ķermenis. Es neuzskatu amnestiju par humānu rīcību, uzskatu to par sabiedrisko attiecību gājienu,» paziņoja Aļohina.

Viņasprāt, izsludinātā amnestija ir «lādēšanās».

«Ar to nav atbrīvoti par 10% notiesāto. To nevar attiecināt uz grūtniecēm, jo tās pamata sēž cietumā par smagiem un īpaši smagiem nosacījumiem apstākļos, las neveicina labošanos,» klāstīja «Pussy Riot» dalībniece.

Bijusī ieslodzītā atzina, ka, iznākot brīvībā, «bijusi šokā».

Jau vēstīts, ka piecas «Pussy Riot» dalībnieces spilgtu krāsu sejas maskās 2012.gada 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja «panku lūgšanu» pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents.

Par piedalīšanos šajā akcijā 2012.gada martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 2012.gada 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 2012.gada 10.oktobrī izskatot grupas «Pussy Riot» dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Tolokoņņikovas un Aļohinas, kurām abām ir mazi bērni, atbrīvošana bija gaidāma nākamā gada martā.

Tomēr šomēnes tika pieņemta plaša amnestija, kas pasludināta par godu 20.gadadienai kopš pašreizējās Krievijas konstitūcijas pieņemšanas. Tā attiecas uz cilvēkiem, kas apsūdzēti par huligānismu vai masu nekārtībām. Tā attiecas uz visiem 30 aizturētajiem vides aizstāvju organizācijas «Greenpeace» aktīvistiem, kā arī dažiem aizturētiem opozīcijas demonstrantiem.

    Komentāri (119)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu