Kas būtu jāzina par svētku princesēm - piparkūkām (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

Ja esat nolēmuši piparkūku cepšanas rituālu īstenot no sākuma līdz beigām, noderēs daži praktiski padomi.

- Lai mīkla izdotos, milti, cepamais pulveris un garšvielas jāizsijā caur sietu;
- Kā taukvielu var izmantot sviestu, margarīnu, skābo vai saldo krējumu, cūku taukus;
- Mīklai var pievienot arī nedaudz medus. Medu iepriekš silda līdz 50 grādu temperatūrai karstā ūdens peldē;
- Ja sirdij un acis kārojas īpaši tumšas krāsas piparkūkas, masai jāpievieno papildus dedzinātā cukura sīrups;
- Ja mīkla slikti pakļaujas veltnēšanai (līp pie galda vai plaisā), pievienosim vēl taukvielas un miltus;
- Kraukšķīgas piparkūkas var uzcept tikai no labas mīklas – tādas, kurā ir pareizas taukvielu un cukura proporcijas;
- Mīklas nogatavošanās vēlama 12 grādu temperatūrā;
- Jo plānāk mīkla tiks izrullēta, jo plānākas būs piparkūkas (ieteicami ir 1,5 -2 mm);
- Piparkūku cepumi karstumā izplešas, tādēļ tie uz pannas jāliek, ievērojot atstarpi;

Lai glīti būtu arī cepumu «dibentiņi», cepšanai vislabāk izmantot pergamentu vai cepamo papīru;
- Gatavai mīklai ledusskapī jānostāvas vismaz pāris stundas, labākajā gadījumā nedēļa. Gatavo mīklu vēsā vietā var uzglabāt vismaz 2 mēnešus!
- Piparkūku cepšanai var izmantot gan metāla, gan plastmasas formiņas. Parasti ērtākas lietošanā ir metāla formiņas, jo tām ir asākas maliņas un tās ilgāk kalpos, tad arī piparkūku maliņas iznāks līdzenākas.

Garšvielu kokteilis piparkūkām
Piparkūku garšvielu sastāvs ir katras nama mātes noslēpums. Pieredzējuši piparkūku meistari piedāvā sekojošas proporcijas: kanēlis – 60%, krustnagliņas un smaržīgie pipari – 12%, ingvers, muskatrieksts un koriandrs – 8%, melnie pipari un kardamons – 4%, garšas buķeti uzlabos arī sasmalcināti rieksti ( piemēram, mandeles).


Mīkstās medus piparkūkas
500 g miltu, 400 g medus, 100 sviesta, 4 olu dzeltenumi, 3 ēd.k. krējuma, 1 tējk. dzēstas sodas, sāls pēc garšas.
Garšvielas: sarīvēta kaltēta apelsīna miziņa, 7 apaļie pipari, 0,5 tējk. kardamona un koriandra, naža gals muskatrieksta, 1 tējk. kanēļa, ola pārziešanai.
Medu vāra līdz tas paliek tumšs, atdzesē. Olu dzeltenumus saputo ar cukuru, pievieno garšvielas, medu, izkausētu sviestu un samīca mīklu. Mīklu klāj līdzenā apmēram 1 cm biezā kārtā uz pannas un cep cepeškrāsnī pie 180 grādu temperatūras. Gatavu atdzesē, sagriež nelielos gabaliņos. Var veidot arī tradicionāli kā piparkūkas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu