Amnestētā «Pussy Riot» dalībniece Aļohina iznākusi brīvībā (37)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmdien no cietuma atbrīvota pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina, kura līdz ar vēl divām grupas dalībniecēm tika notiesāta par huligānismu, kas motivēts ar reliģisko naidu. «Šodien ap plkst.9 (plkst.7 pēc Latvijas laika) viņa iznāca brīvībā,» informēja Ņižņijnovgorodas ieslodzījumu vietu pārvaldes pārstāve.nta Vladimira Putina varu vērstu dziesmu, pirmdien iznākusi brīvībā pēc tam, kad uz viņu tika attiecināta plašā amnestija.

Aļohina atbrīvota, pateicoties Krievijas prezidenta Vladimira Putina amnestijai.

«Pussy Riot» dalībniece paziņojusi, ka atbrīvošanu uzskata par Putina publicitātes triku un labprātāk būtu palikusi cietumā.

«Es nedomāju, ka tā ir amnestija, tā ir apgānīšana,» savā pirmajā intervijā pēc atbrīvošanas telekanālam «Doždj» norādīja Aļohina, piebilstot, ka šī amnestija attiecas tikai uz nelielu notiesāto daļu.

«Es nedomāju, ka amnestija ir humāns akts, es domāju, ka tas ir sabiedrisko attiecību triks,» viņa piebilda.

Aļohina uzsvēra, ka viņas viedoklis par Putinu nav mainījies un, ja viņai būtu dota iespēja atteikties no amnestijas, viņa to būtu darījusi.

«Šajā situācijā es biju tikai ķermenis, ko pārvieto telpā, no manis nekas nebija atkarīgs. Ja man būtu bijusi izvēle atteikties, es to darītu bez šaubām,» sacīja Aļohina.

«Pat ne 10% notiesāto netiek atbrīvoti,» viņa norādīja, piebilstot, ka turpinās cīņu par citu Ņižņijnovgorodas cietuma ieslodzīto tiesībām, kas tiek pārkāptas.

«Vissmagākais cietumā bija redzēt, kā cilvēki padodas, nolaiž rokas un pārvēršas masā,» sacīja Aļohina, piebilstot, ka turpmāk plāno pievērsties cilvēktiesību aizstāvēšanai.

2012.gada 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!». Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

2012.gada augustā Maskavas tiesa piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Aļohinai, Nadeždai Tolokoņņikovai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu.

Izskatot apelācijas prasību 2012.gada 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Tuvākajā laikā, visticamāk, tiks atbrīvota arī Tolokoņņikova.

Amnestijas ietvaros piektdien no cietuma tika atbrīvotais arī bijušais naftas uzņēmuma «Jukos» vadītājs Mihails Hodorkovskis.

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu