Dietoloģe: galvenais pēc svētkiem organismam ļaut atpūsties (47)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

No svētku gastronomiskajiem priekiem nav jāatsakās, taču ir ļoti svarīgi, lai, beidzoties svētkiem, svinētāji ļautu organismam atpūsties, stāsta dietoloģe Lolita Neimane.

«Tādēļ jau tie ir svētki, ka varam atļauties ko vairāk. Taču pēc svētkiem gan ir vēlams, ilgi negaidot, ļaut organismam atpūsties, ievērojot atslodzes un attīrīšanās dienas,» akcentē Neimane.

Arī viņa svētkos, ciemojoties pie radiem un draugiem, nogaršo, kas galdā likts, lai sajustos kā svētkos. Galvenais, lai beidzoties svētkiem, svinētāji ļautu organismam atpūsties, uzsver dietoloģe.

Svētku laikā viņa iesaka ēst, ievērojot dažus vienkāršus priekšnoteikumus, bet pēc garajām svētku brīvdienām veltīt dienu atslodzei un organisma attīrīšanai, taču brīdina atturēties no drakoniskām diētām.

Dietoloģe skaidro, ka šogad Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas laiks Latvijas iedzīvotājus lutina ar vairākām brīvdienām, kuru laikā ļaudis atpūšas, apciemo radus un draugus, un, neizbēgami, mielojas daudz un garšīgi. «Rūpējoties gan par figūru, gan par veselību, daudzi nokļūst dilemmas priekšā - mesties gastronomiskajā atvarā vai tomēr atturēties? Katru gadu mēs par to domājam, tomēr vairāk vai mazāk pārēdamies.»

Tāpēc, lai pēc ēšanas nemāktu nepatīkamas sajūtas,

dietoloģe iesaka, mielojoties pasekot porciju lielumam, neiesaka ēst pārāk karstu vai pārāk aukstu ēdienu.

«Prātīgi būtu ievērot mēra sajūtu, kas gan svētkos ne vienmēr izdodas. Ļoti svarīgi ir ēdienu izbaudīt, nevis to ātri, ātri apēst. Iesaku veltīt šim procesam īpašu uzmanību jau pirms ēšanas, piemēram, ļaujot acīm patīksmināties ap skaisti klāto galdu. Apsveicami ir lielāki pārtraukumi ēšanas laikā, varbūt izejam ārā svaigā gaisā, jo Ziemassvētku laiks jau ir īpašs gan pilsētā, gan laukos,» atzīmē dietoloģe.

Viņa norāda, ka

vislabāk, ja pēc svētkiem vienu dienu var neēst neko, dzerot daudz šķidruma.

Noderēs gan ūdens, gan Latvijas augu tējas, gan kāds minerālūdens, kas ir dabīgi gāzēts, piesātināts ar dabīgām vulkāniskās izcelsmes minerālvielām. Dietoloģe iesaka lietot arī minerālūdeņus, kas satur bikarbonātus.

Sārmainie minerālūdeņi ir labi, ja ieēsts pār mēru, jo palīdz tikt vaļā no diskomforta un smaguma sajūtas kuņģī, tāpēc tos var lietot pa glāzei stundu pirms un divas stundas pēc ēšanas.

«Daudziem pēc lielās izēšanās apetīte samazinās, taču, ja piederat pie otrajiem, kam kuņģis it kā «izstaipījies» un jūtat, ka ar šķidrumu vien ir par maz, vēlams ēst kaut ko pavisam vieglu - dārzeņu biezzupas vai biezeņus, salātus, vājpiena biezpienu, paniņas,» iesaka dietoloģe Neimane.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu