Guļamtelpai iesakāmie augi (5)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Pirms iegādāties mājām kādu jaunu istabas augu, jāzina, kurā telpā tas turpmāk atradīsies, jo katram augam ir savas īpatnības, kas var ietekmēt gan cilvēka noskaņojumu, gan miegu. Pārblīvēt telpu ar augiem nedrīkst, pietiks ar diviem vai trim.

Lielākā daļa telpaugu naktī patērē skābekli un izdala ogļskābo gāzi, tāpat kā cilvēks. Dienā istabas augi rīkojas pretēji. Naktī gaiss guļamistabā, kur cilvēki un augi «elpo vienā virzienā», var kļūt smacīgs un smags. Tāpēc istaba pirms gulētiešanas kārtīgi jāizvēdina. Daļa augu arī naktī «strādā» cilvēku labā, patērējot ogļskābo gāzi un izelpojot skābekli.

Uzlabodami istabas gaisa sastāvu, tie jo īpaši piemēroti guļamistabai.

Šādi nakts skābekļa ražotāji ir kaktusi, jo sevišķi:

  • posmainie kaktusi,
  • sansevjēra, ko tautā dēvē par līdakasti,
  • ziedošās bromēlijas (ananasu radinieces)
  • orhidejas.

Šiem augiem vajadzētu ierādīt galveno vietu guļamistabā. Guļamtelpai ieteicami arī augi, kas mitrina gaisu, jo ar radiatoriem apsildāmā telpā gaiss parasti ir pārāk sauss.

Guļamistabā nederēs augi ar izteiktu smaržu, toties lieliski iederēsies augi ar izteiksmīgām lielām lapām, piemēram, karaliskās lapu begonijas, monsteras, filodendri, šeflēras, mājas svētība. Iederēsies arī vīteņaugi – epipremnas, kurām gan jānodrošina atbilstošas konstrukcijas.

Gaišās un ēnainās guļamistabās iederēsies vidēji lieli segliņi, kurus var apgriezt, regulējot augstumu. Maz apgaismotās telpās derēs aglonēmas, kuram nepieciešams lēzens un dziļš pods, kā arī palmas–hamadorejas, kuras izaug līdz 2 m augstumam un sakuplo.

Guļamtelpā iederēsies

guzmānijas – aktivizē vīrišķo enerģiju,

ziedošas, aktivizē ilggulētājus un introvertos.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu