Ko mēs nezinām par baltiem - jauns Artura Balta romāns (9)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Izdevniecība «Drukātava» laidusi klajā grāmatu, kas uzrunā to lasītāju auditoriju, kuras interešu lokā ir intriģējoši un atšķirīgi literārie darbi, informē Guna Miļusa. Artura Balta darbs «Neskaitāmās citzemes» ir stāsts par baltiem, kādus mēs nezinām, bet kādi tie varēja būt, ja...

Tas ir apjomīgs darbs, kas ļauj organiski līdzpastāvēt vēsturiska romāna un fantāzijas žanra romāna iezīmēm.

Grāmata stāsta par cilšu pirmsvēstures laikmetu, kurā barbariskā pasaule un maģija atklājas ne tikai kā aizraujošs piedzīvojums lasītājam, bet arī kā skarbs romāna varoņu dzīvesveids. Sižets iezīmēts dinamiskā un raupjā valodā, kas lieliski ieskicē autora labi izpētīto (aiz)vēsturiskā laika sadzīvi, ieradumus, kultūru un leģendas. Galveno lomu sižetā spēlē cīņas un daudzi vēsturisko ieradumu apraksti.

Tik daudz vēstures pagriezienu, kuru pamatā varēja būt pavisam niecīgs iemesls, un balti būtu to nāciju vidū, kas būtiski ietekmē vēstures gaitu. Latvieši nemaz nav tik kusli, kā vienam otram patiktu iztēloties, – bez zināmiem kuršu sirojumiem jāatceras, ka zviedri, pateicoties kuršu, igauņu «apciemojumiem», tika pie jaunas galvaspilsētas Stokholmas. Šajā darbā mēģināts savdabīgi tulkot nedaudzajās līdz mūsdienām palikušajās senās pagātnes autoru liecībās aprakstīto, iespējams, baltu cilšu nosaukumus, piemēram: Hērodota aprakstītos zilacainos un gaišmatainos geloņus (dzeltenie – lietuviski geltonas), budinus un neurus (neruņus), Ptolemaja «Ģeogrāfijā» minētos galindus, suduvus. Nav šaubu, ka Eiropas un varbūt visas pasaules vēsture būtu izmainīta, ja kāds harismātisks vadonis vai vadoņi spētu apvienot baltus vienā valstī, kā tas gandrīz izdevās lielkunigaitim Mindaugam.

Rakstot autora galvenā doma bija – mēs neesam sliktāki par citiem! Mūsu mitoloģija nav ne ar ko sliktāka par pasaulslaveno ķeltu, skandināvu folkloru, un balti tajā varēja paveikt nemirstīgus varoņdarbus, cīnoties ar ienaidniekiem, briesmoņiem, tik diemžēl daudz vēlāk pierakstītie mutvārdu vēstījumi ir zaudējuši lielu daļu to teiksmu un skandējumu, kas padara tik aizraujošus tautu vēstījumus.

«Neskaitāmās citzemes» ir piecu grāmatu cikla «Baltu pasaule» pirmā grāmata.

Pērc grāmatu šeit: drukatava.lv

Foto: publicitātes
Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu