ASV tiesa Buta kompanjonu atzīst par vainīgu ieroču sankciju pārkāpumā (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bēdīgi slavenā ieroču tirgoņa Viktora Buta kompanjonu Ričardu Ammaru Čičakli tiesa ASV piektdien atzina par vainīgu komerciālo lidmašīnu iegādē, lai izmantotu tās ieroču piegādēs starptautiski noteiktajām kara zonām, tādējādi pārkāpjot ASV noteiktās sankcijas.

Federālā tiesa Ņujorkā atzina ASV un Sīrijas dubultpilsoni Čičakli par vainīgu apsūdzībā par ASV sankciju pārkāpumu, naudas atmazgāšanas izplānošanu, krāpšanas tiešsaistē plānošanu un sešās apsūdzībās par krāpšanu tiešsaistē.

Čičakli janvārī tika aizturēts Austrālijā pēc ASV pieprasījuma un maijā tika izdots. Viņam draud piecu gadu cietumsods apsūdzībās par sankciju pārkāpumiem un līdz 20 gadu cietumsods pārējās astoņās apsūdzībās.

Sprieduma nolasīšana gaidāma 14.martā.

Čičakli iepriekš apsūdzības ir nodēvējis par absurdām un trakām, kā arī ir paudis bažas, ka nesaņems taisnīgu tiesu.

2010.gadā viņš paziņoja, ka nekad nav strādājis Buta labā, lai gan abi esot pārrunājuši darījumus, kas nekad nav īstenoti.

ASV federālā tiesa Ņujorkā 2012.gada 5.aprīlī piesprieda 25 gadu cietumsodu Krievijas pilsonim Viktoram Butam, kuru iepriekš atzina par vainīgu apsūdzībās saistībā ar nelegālu ieroču tirdzniecību.

Tiesa Butu atzina par vainīgu apsūdzībās, ka viņš plānojis pārdot raķetes teroristiem un nogalināt ASV pilsoņus. Minimālais sods par šīm apsūdzībām ir 25 gadi cietumā, bet maksimālais - mūža ieslodzījums.

Buts tika tiesāts saistībā ar ieroču pārdošanu Kolumbijas marksistisko partizānu grupējumam «Kolumbijas Revolucionārie bruņotie spēki» (FARC). Saskaņā ar ASV veikto izmeklēšanu Buts pārdevis šim grupējumam ieročus vairāku miljonu latu vērtībā, kuri var būt izmantoti ASV pilsoņu nogalināšanai.

ASV prokuratūra uzskata, ka Buts ar ieroču tirdzniecību nodarbojies jau no 90.gadiem un, izmantojot kravas lidmašīnas, sūtījis ieročus uz Āfriku, Dienvidameriku un Tuvajiem Austrumiem.

Savienotās Valstis tiesā Čičakli par to, ka viņš un Buts 2007.gadā plānojuši iegādāties divas lidmašīnas no ASV esošām kompānijām un tās izmantot ieroču pārvadāšanai, šādi pārkāpjot viņiem noteiktu aizliegumu nodarboties ar ieroču tirdzniecību Amerikā.

2004.gadā pieņemtais aizliegums bija noteikts atbilstoši ANO sankcijām, jo Buts un Čičakli bija saistīti ar bijušo Libērijas prezidentu Čārlzu Teiloru, kurš ir notiesāts par kara noziegumiem.

Lai izvairītos no sankcijām, Čičakli centās slēpt savu identitāti un to, ka ir iekļauts ASV «melnajā sarakstā», kā arī cenšoties slēpt Buta lomu darījumos ar lidmašīnām.

Austrālijas varas iestādes pievērsa viņam uzmanību, kad Čičakli pieteicās darbam Viktorijas štata policijā.

Aptuveni fakti par Buta darbību bijuši 2005.gadā uzņemtās filmas ar Nikolasu Keidžu galvenajā lomā «Kara kungs» («Lord of Wars») pamatā.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu