Eltons Džons Maskavā iestāsies par geju un lesbiešu tiesībām (30)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Britu mūziķis Eltons Džons (Elton John) solījis piektdien koncertā Maskavā runāt par homoseksuāļu tiesībām, ko apdraud jaunais «homoseksuālisma propagandas» aizliegums. Pagājušajā mēnesī dziedātājs solīja «uz skatuves pateikt kaut ko jēgpilnu». Šajā nedēļas nogalē Krievijā paredzēti divi Džona koncerti. Piektdien viņš uzstāsies Maskavā, bet sestdien - Kazaņā.

Džons pauda vēlēšanos «tikties ar vietējo LGTB kopienu», ka arī raksturoja pašreizējo situāciju Krievijā kā «drausmīgu».

Hita «Rocket Man» autors ir pirmā homoseksuāļu tiesības atbalstošā Rietumu zvaigzne, kas uzstāsies Krievijā kopš jūnija, kad prezidents Vladimirs Putins izsludināja likumu par «homoseksuālisma propagandas» aizliegumu.

«Protams, tas ir svarīgi. Jo slavenāks cilvēks, jo svarīgāk. Eltons Džons ir liela kultūras personība, kas pazīstama visā pasaulē. Grūti ignorēt viņa sacīto,» sacīja Sanktpēterburgas Krievu LGTB (lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu) tīkla pārstāvis Ivans Tihonovs.

Džons publiski atzina savu seksuālo orientāciju 1988. gadā. Viņš dzīvo civillaulībā ar režisoru Deividu Fērnišu. Viņu ģimenē aug divi dēli, ko iznēsājusi surogātmāte.

Džona koncerta boikotu pieprasījusi gan kāda konservatīvo vecāku organizācija, gan arī kāds Kazaņas musulmaņu garīdznieks.

Taču geju tiesību aktīvists Nikolajs Aleksejevs kritizējis Džonu par atbalsta neizrādīšanu agrāk. «Visus šos gadus viņš brauca uz Krieviju un uzstājās augstām amatpersonām un oligarhiem, bet tad viņu neinteresēja homoseksuāļu tiesības.»

Pirms likuma stāšanās spēkā Sanktpēterburgā notika dziedātāju Lēdijas Gāgas (Lady Gaga) un Madonnas koncerti, kuros viņas iestājās par homoseksuāļu tiesībām. Pagājušajā mēnesī Gāgas uzstāšanās rīkotājiem par to tika uzlikts sods.

Homoseksualitāti Krievija dekriminalizēja 1993. gadā, bet vēl līdz pat 1999. gadam tā tika klasificēta kā garīga slimība.

Krievijas sabiedrībā joprojām valda homofobiski uzskati. Martā pētījumu centra «Levada» aptaujā atklājās, ka 34% Krievijas iedzīvotāji homoseksualitāti uzskata par slimību, ko vajadzētu ārstēt.

Komentāri (30)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu