Snoudena sāga: Zviedrija bijusi ASV partnere spiegošanā Krievijā (12)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrija ir sniegusi ASV unikālus izlūkošanas pakalpojumus par Krievijas valsts vadību, liecina jaunākie bijušā ASV Nacionālās Drošības aģentūras (NSA) līgumdarbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātie dokumenti, ko publiskojusi Zviedrijas sabiedriskā raidorganizācija SVT.

Dokumentos teikts, ka NSA uztver Zviedrijas signālu izlūkošanas aģentūru FRA kā vienu no "galvenajām partnerēm" telekomunikāciju un interneta saziņas izlūkošanā, jo īpaši no Krievijas nākošo datu izlūkošanā.

"FRA sniedza NSA.. unikālu datu apkopojumu par augstas prioritātes mērķiem Krievijā, piemēram, tās vadību, iekšpolitiku," liecina ar 2013.gada 18.aprīli datētais dokuments, kas nonācis SVT rīcībā no amerikāņu žurnālista Glena Grīnvalda, kas publiskojis daudzu Snoudena noplūdināto dokumentu detaļas.

Vēl vienā dokumentā uzsvērta Zviedrijas ievērojamā piekļuve Krievijas sakaru tīkliem, jo kabeļi šķērso Zviedrijas teritoriju.

"Pateicība Zviedrijas nepārtrauktajam darbam ar mērķiem Krievijā un primārajai lomai, ko FRA spēlē kā galvenais partneris darbā ar mērķiem Krievijā, tostarp Krievijas vadību.. un pretizlūkošanu. FRA piekļuve kabeļiem sniedz unikālus SIGINT (signālu izlūkošanas) ziņojumus šajās jomās," lasāms noplūdinātajos dokumentos.

FRA pārstāvis Fredriks Vallins atteicās apstiprināt, ka Zviedrija izspiegojusi Krievijas vadību, un norādīja, ka pieņēmums par Zviedrijas svarīgo lomu ir "ļoti glaimojošs".

Zviedrijas aizsardzības ministre Karina Enstrema SVT teica, ka valsts sadarbība ar citu valstu izlūkošanas dienestiem nav nekāds pārsteigums".

"Zviedrija savu drošību veido kopā ar citiem," viņa uzsvēra, piebilstot, ka "tomēr tas, ar kādām valstīm un kādām metodēm mēs strādājam, nav publiskojama informācija".

Šogad Lielbritānijas žurnālists Dankans Kembels pieļāva, ka Zviedrija ir britu izlūkošanas dienesta "lielākā partnere" ārpus angliski runājošajām zemēm.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu