Iepazīsties - PK bumba «brazuca»! (4)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

«Tricolore», «fevernova», «+teamgeist», «jabulani». Tās ir pēdējo četru Pasaules kausa (PK) izcīņas finālturnīru futbolā oficiālās bumbas, kuras piedalījušās pasaules vispopulārākā sporta veida spēlēs, kopā ar kādu no valstsvienībām kļūstot par izcīnītās trofejas līdzautori. 2014. gadā tāda būs «brazuca» (brazīliešu, lat.). Iepazīsties!

Kopš trešdienas «brazuca» ir nonākusi pārdošanā visā pasaulē. Tā ir oficiāli prezentēta arī mūsmājās. Vācijas sporta ekipējuma gigants «adidas» Pasaules kausa izcīņai uzkonstruējis jau 12. bumbu, un, kā zinātāji lēš, - katra ir ar sev raksturīgām niansēm. Pirms vairāk nekā četriem gadiem izstrādātā «jabulani» ir ar ne visai paredzamu lidojuma trajektoriju, apgrūtinot darbu vīriem, kas rūpējas par vārtu drošību. Viena no «brazuca» kvalitātes zīmēm ir stabilitāte, un tā jau ir pārbaudīta kaujas apstākļos.

Visvairāk testētā bumba

«Brazuca» tikusi testēta divarpus gadus, tādējādi kļūstot par visvairāk testēto bumbu, kas jebkad radīta. Testos piedalījušies 600 futbolistu no 30 profesionālām un nacionāla līmeņa komandām 10 valstīs.

Foto: Publicitātes

«Jaunā bumba apvieno labākos tehnoloģiskos risinājumus no populārajām «Tango 12» un UEFA Čempionu līgas bumbām. Tai ir arī revolucionāra sešu paneļu konstrukcija, kas uzsver bumbas simetriju, viengabalainību un efektivitāti. Jaunie dizaina elementi ne tikai ievērojami uzlabo tās sniegumu uz laukuma, bet arī vienkāršo ražošanu un paaugstina kvalitāti,» skaidro «brazuca» produktu menedžeris Matiass Mekings.

Tehnoloģiskās izmaiņas nodrošinājušas labāku saskari, stabilitāti un aerodinamiku. Bumba ir viegli driblējama un atbilstoši reaģē uz spēlētāja pieskārieniem; tajā pašā laikā tā demonstrē labu spēka sadali un stabilu lidojumu pēc sitiena.

Foto: Publicitātes

«Pirmais, kas iekrīt acīs, ir dizains, bet pēc izjūtām īpašas atšķirības nejūtu,» pirmajos iespaidos pēc «brazuca» testa sarunā ar TVNET dalījās Latvijas nacionālās komandas un «Skonto» kluba aizsargs Nauris Buvlītis. «Pēdējos gados bumbas lido kā vajag un neesmu dzirdējis no vārtsargiem nekādas sūdzības. Personīgi man «adidas» ražotās bumbas ir numur viens. Visos lielākajos turnīros tomēr spēlē tieši ar «adidas». Arī es pie tām esmu pieradis, ir komfortabli.»

Dizainā iekļautas Brazīlijas karoga krāsas

Bumbas krāsas atspoguļo Brazīlijas karogu, kā arī oficiālo Pasaules kausa logotipu. Dizainā iestrādātas zvaigznes arī simbolizē Brazīlijas kā pieckārtējas Pasaules kausa ieguvējas statusu.

Kritikas nav

«Brazukas» prezentācijā Latvijā piedalījās ne tikai vairāki Latvijas valstsvienības pārstāvji, bet arī atklātā amatieru čempionāta minifutbolā «Mītava Open» idejas autori un grupas «Prāta Vētra» dalībnieki Jānis Jubalts un Kaspars Roga, kuriem futbols tuvs sirdij.

«Pirmie iespaidi ir ļoti labi - «adidas» negatīvi nepārsteidz, ar katru nākamo bumbu ir labāk un labāk. Tā labi lido gan pa zemi, gan gaisu, ir viegli kontrolējama. Mēs tomēr esam amatieri, un mums ir amatieru viedoklis. Tā ir intuitīva saprašana,» TVNET sacīja Kaspars Roga. ««Mītava Open» turnīrā spēlē ar «adidas» bumbām, un neesmu dzirdējis nevienu sliktu vārdu no amatieru puses, ka kādam būtu pretenzijas.»

Bumbas nosaukums tika izraudzīts Brazīlijas iedzīvotāju aptaujā. Par «brazuca» nobalsoja 77,8% lielākās Latīņamerikas valsts futbola līdzjutēju.

Foto: AFP/LETA
Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu