Mierīgi beidzies pikets par Ušakova atkāpšanos (1677)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Otrdien pie Rīgas domes notika divi piketi - viens par Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atkāpšanos no amata, bet otrs - pret. Rātslaukumā bija sanācis kupls skaits cilvēku, lielākoties gan vecāka gadagājuma, milzīgā skaļumā skandējot dažādus saukļus, pūšot taurēs un rībinot bungas. Tikai pēc divu stundu kliegšanas, piketiem beidzoties, Rātslaukumā iestājās klusums un miers.

14:53 Rīgas pašvaldības policijas darbinieki šodien no domes sēžu zāles balkona ar fizisku spēku iznesa klausītāju Ievu Branti, kura klusējot turēja rokā plakātu ar baltu kaķi un Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) seju, kā arī uzrakstu «Esmu balts un pūkains». Domes sēžu balkonā šodien klusējot sēdēja kopumā aptuveni desmit iedzīvotāji, no kuriem daži turēja nelielas zīmītes ar vēstījumu «Ušakov, atkāpies!».

14:45 Aiz RD savāktie plakāti turpat uz vietas tiek demontēti un likti busiņos. Turpat joprojām sanākušajiem tiek dalīta silta tēja.

14:41 Pikets ir beidzies, tiek vākti paraksti par Ušakova palikšanu amatā - prasa vārdu, uzvārdu un telefona numuru. Parakstus vāc vairākās vietās. Tikmēr tiek vākti kopā šiem cilvēkiem izdalītie RD oficiālie karogi.

14:40 Netālu no ieejas Rīgas domē Ušakovu atbalstošie plakāti sakrauti kaudzē, taču apsargi, prasīti, vai drīkst tos ņemt, neļauj tos nest prom, arī nepaskaidrojot, kāpēc nedrīkst.

14:35 Vēl skaļa pulcēšanās ir pie RD sēžu zāles logiem, lai gan plakāti joprojām tiek krauti RS busiņos. Sanākušie māj deputātiem, kas ik pa laikam pienāk pie loga.

14:30 Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki plkst. 13.40 aizturējuši vienu no iedzīvotājiem, kas piketā pie Rīgas domes pieprasīja Rīgas mēra atkāpšanos no amata.

Piketētājs rokās turēja plakātu, kuru no vienas puses rotāja uzraksts «Rīgas izzadzējus uz Getliņiem», savukārt otrā pusē bija attēlota PSRS un nacistiskā simbolika, kurai pāri trekniem burtiem uzrakstīts «No». Pašvaldības policijas darbinieki norādīja, ka stilizētas padomju un nacionālistiskās simbolikas izmantošana ir aizliegta, tāpēc plakātu turētājam policisti neļāva pamest notikuma vietu.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

14:25 Atbalstītāji aizgājuši pie domes sēžu zāles, kur turpina trokšņot. Ušakova pretinieki tikmēr vērš uzmanību uz to, ka šajā vietā piketēt nav sankcionēts un tas ir pārkāpums.

14:17 Daļa atbalstītāju organizēti un skaļi dodas aiz Rīgas domes, kur kaut ko gaida. Plakātus liek iekšā Rīgas Satiksmes mikroautobusā.

14:15 Ušakova atbalstītāji nu ir uzgriezuši muguras Rīgas domes ēkai un skandē saukļus pret Ušakova atkāpšanās prasītājiem. Tie jau organizēti dodas prom, jo beidzies piketam pieteiktais laiks.

14:00 Aiz Rīgas domes novietots Rīgas Satiksmes mikroautobuss, no kura

dala tēju tiem, kas ir pret Ušakova atkāpšanos

13:53 Ušakova pretinieku pusē parādījušies vairāki Latvijas karogi. Aprunājoties ar protestētājiem, tie ir sašutuši, jo viņu pikets bija pieteikts ātrāk, taču tuvāk pie domes tikuši tie, kas ir par Ušakovu, un pretinieki pie domes nemaz netiek klāt, lai tiešāk paustu savu viedokli.

13:50

Ir viens aizturētais,

jo viņam bijis rokā plakāts ar sirpi un kāškrustu.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

13:43 Tā kā Ušakova atbalstītāji ir atnākuši pusstundu ātrāk nekā tie, kas sākotnēji pieteica piketu, lai pieprasītu Rīgas mēra atkāpšanos no amata, atbalstītāju pūlis ir ieņēmis laukuma lielāko daļu pretī Rīgas domei, savukārt Ušakova demisijas pieprasītāji pulcējas aiz šā pūļa.

13:35 Liela interese ir ārvalstu tūristiem, viņi nāk klāt un prasa, kas notiek Rātslaukumā, kur beidzot sasparojušies arī Ušakova atkāpšanās prasītāji, kas, lai gan piketos nedrīkst izmantot skaņu pastiprinošas ierīces, pūš taurēs un skaļi sauc arī diezgan šerpas frāzes: «Ej prom! Lasies! Atkāpies!» Savukārt Ušakova atbalstītāji atskaņo sēru mūziku.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

13:30 Rātslaukumā Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) atbalstam piketā pulcējas vairāk nekā 200 cilvēku, tai skaitā pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» darbinieki. Viņi pastāstīja, ka ar darba vadītāju atļauju šo dienu ir varējuši paņemt brīvu, lai piedalītos piketā.

Notikuma vietā sastaptais arodbiedrības LABA pārstāvis Raimonds Gailis ne apstiprināja, ne noliedza, ka

piketa dalībnieki tiek organizēti no «Rīgas satiksmes»

darbinieku vidus.

13:15 Troksnis kļūst arvien skaļāks, to panāk ar bungām.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

13:10 Sanākuši beidzot ar plakātiem arī tie, kas piketē par Ušakova atkāpšanos. Viņi nodalīti no jau agrāk sanākušajiem un ir klusāki nekā tie, kas sanākuši atbalstīt Ušakova palikšanu amatā un nebeidz skandēt Ušakovu atbalstošus saukļus.

13:06 Pirms laukuma pamešanas, pie ieejas domē Ameriks māj ar roku un Ušakovs uz atvadām parāda Victoria zīmi, un pūlis viņiem uzgavilē. Pūlī ir daudz RD karogu. Parādās arī skaņas signāli, tajā pašā laikā no RD dodas laukā opozīcijas deputāti - Pulks, Viņķelis un citi - pie sanākušajiem.

13:00 Ušakovs un vicemērs Andris Ameriks uz dažām minūtēm bija devušies pie tautas. Mēram ejot cauri pūlim, tas uzgavilē; cilvēki grib apskaut, dot roku; Ušakovs cenšas aprunāties ar sanākušajiem. Cilvēki turpina skandēt: «Ušakov!»

12:47 Plakāti vēstī - Nilam ticam! Nils labākais mērs! Nacionālisti, lieciet mierā Nilu! Nilam ticam! u.tml. Nepaguruši cilvēki kliedz: «Ušakov!»

12:40 Pūlī klīst runas, ka daļa pensionāru šeit ir tāpēc, lai pūlis izskatītos lielāks, par to saņemot pāris latu.

12:37 Daļa pūļa vienotā balsī krievu valodā sauc «Ušakov» un citus saukļus. Parādījušies plakāti. Garāmgājēji neapmierināti, ka nevar tikt pāri laukumam netraucēti. Nav saprotams, kur varētu pulcēties tie, kas nāks uz piketu, kas sāksies pulksten 13.

12:31 Pagaidām sanākušo skaits nav pārāk liels - cilvēki stāv, aprunājas, pauž viedokļus klusāk un skaļāk - par RD vadību; viedokļi gan pozitīvi, gan negatīvi, gan diametrāli pretēji par atbalstu pašreizējam pilsētas mēram. Sanākušo domas par provokācijām atšķiras - citi tam ir gatavi, citi par to pat nedomā un to negaida. Interesanti, ka pašā pūlī daudz policistu un liekas, ka par kārtības nodrošināšanu ir padomāts. Nav plakātu pagaidām.

12:25 Cilvēku kļūst arvien vairāk. Arī žurnālistu kļūst arvien vairāk.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

12:13 Cilvēki sāk pulcēties arvien vairāk; lielākoties vecāka gadagājuma. Policisti izveidojuši norobežojošās sarkanās lentes, pagaidām neliedzot konkrētām vietām piekļuvi.

11:55 Ušakova atbalstītāji un pretinieki, kuri šodien vienlaikus pulcēsies Rātslaukumā iepretī Rīgas domei, cits citam netraucēs, uzskata Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

11:48 Pie Rīgas domes ir jau vairāki desmiti policistu spilgti zaļajās vestēs, vairāki policistu busiņi; vairāki žurnālisti, fotogrāfi, filmētāji. Rātslaukumā atrodas arī tūristi, garāmgājēji pilsētnieki. Notiek vienlaikus arī egles dekorēšana.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Otrdien laikā, kad pie Rātsnama notiks pikets, pieprasot Ušakova atkāpšanos no amata, Rātslaukumā vienlaikus pulcēsies arī Ušakova atbalstītāji, lai paustu pretēju viedokli un atbalstītu domes priekšsēdētāju.

No plkst. 13 līdz 14 tiek organizēts pikets, pieprasot Ušakova atkāpšanos no amata. Pikets Ušakova atbalstam iecerēts tajā pašā laikā un vietā - 3.decembrī no plkst. 12.30 līdz 14.30.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Neredz pamatu neatļaut

Rīgas domē uzskata, ka nav iemesla, lai neatļautu otrdien vienā laikā plānotos piketus par un pret Rīgas mēra atkāpšanos no amata. Domes pārstāvis Uģis Vidauskis portālam TVNET pirmdien skaidroja, ka pašvaldība nesaskata nevienu no likumā minētajiem iemesliem, lai piketus aizliegtu.

«Nav saņemta informācija, lai kādu piketu aizliegtu.»

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Arī iepriekš pašvaldība neesot aizliegusi pretēji noskaņotu pušu piketus vienā laikā, piemēram, 16.martā.

Ar barjerām uzraudzīs kārtību

Runājot par iespējamām konfrontācijām, viņš norādīja, ka abu pušu pārstāvji tiks nodalīti viens no otra. Visticamāk, tiks izmantotas barjeras. Tāpat par pasākumiem ir informēta policija, kuras pārstāvji uzraudzīs kārtību.

Vidauskis arī atgādināja likumā noteikto, ka piketu organizatoriem pašiem jānodrošina kārtība. Ja piketā piedalās līdz 100 cilvēkiem, organizatoriem no sava vidus jānodrošina tik daudz kārtības sargu, lai nodrošinātu kārtību. Ja piketētāju skaits pārsniedz 100 cilvēkus, jābūt vismaz diviem kārtības nodrošinātājiem uz katriem 100 cilvēkiem.

Piketētājus uzraudzīs arī policisti

Tomēr, ja viņiem pašiem neizdosies uzturēt kārtību un organizatori netiks galā ar saviem piketētājiem, iejauksies policija, aicinot pārtraukt.

Valsts policijas pārstāvis Toms Sadovskis TVNET sacīja, ka otrdienas piketu kārtības nodrošināšanā piedalīsies tik daudz policistu, cik būs nepieciešams.

Konkrētu plānoto policistu skaitu neatklāj. «Iesaistīto policistu skaits būs atbilstošs nepieciešamībai.»

Policija ir informēta par abiem saskaņotajiem piketiem.

Ušakova atbalsta pikets sāksies agrāk un notiks ilgāk

Savukārt Vidauskis vēl vērsa uzmanību, ka, pēc likumā noteiktā, piketos nav atļauts izmantot skaņu pastiprinošas ierīces. Būs atļauti tikai plakāti.

Jautāts, kāpēc pikets par Ušakova palikšanu amatā sākas agrāk un plānots garāks par piketu par Ušakova gāšanu, Vidauskis atbildēja, ka par piketu laikiem jājautā pašiem to organizētājiem. Pašvaldība tikai pieņemot zināšanai viņu plānotos laikus.

Spītīgi turas pie krēsla

Portāls TVNET jau vēstīja, ka ļoti daudz cilvēku uzskata, ka pēc premjera Valda Dombrovska (V) paziņojuma par atkāpšanos no amata līdzīgi vajadzētu rīkoties arī Rīgas mēram. Šādu viedokli daudzi izteica gan TVNET aptaujā, gan sociālajos tīklos.

Savukārt Ušakovs preses konferencē paziņoja, ka neplāno atkāpties.

«Nē, es neplānoju atkāpties,» tā trešdien savā Twitter kontā un vēlāk arī preses konferencē paziņoja Ušakovs, norādot uz saviem pēc traģēdijas jau paveiktajiem darbiem. Viņš nevarot bēgt no pienākumiem un pamest visu pusceļā, kā to atkāpjoties izdarīja Ministru prezidents.

Komentāri (1677)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu