Pirms diviem gadiem Mālpilī gāzes eksplozijā sagruvušajā ēkā joprojām dzīvo cilvēki (3)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

2011.gada rudenī gāzes noplūdes izraisītā eksplozijā sagruvušajā trīsstāvu ēkā Mālpils novada Upmalās sešos no 18 dzīvokļiem joprojām dzīvo cilvēki, aģentūru LETA informēja Mālpils novada domes priekšsēdētājs Aleksandrs Lielmežs.

Kā apstiprināja Mālpils novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Iveta Krieviņa, sešos dzīvokļos, kurus iedzīvotāji tā arī nav pametuši, nepastāvot draudi dzīvībai, jo pēc nelaimes 2011.gadā piesaistītie speciālisti snieguši tehnisko slēdzienu par ēkas daļas atbilstību normām.

Patlaban ēkai praktiski pilnībā ir sagruvis viens sāns, bet otrā iedzīvotāji joprojām dzīvo.

Kā norādīja Lielmežs, ēkas sakārtošana nav vienkāršs jautājums, jo dzīvokļi un māja kopumā ir privātīpašums, bet pašvaldība tajā jaukties nevar. Tajā pat laikā īpašniekiem līdzekļu ēkas vai vismaz cietušās ēkas daļas pilnīgai nojaukšanai nepietiek.

Tāpat domes priekšsēdētājs pauda nožēlu par netaisnīgo divus gadus senās traģēdijas cietēju ignorēšanu no valsts puses, nevienam no mājokļus, visu iedzīvi, apģērbu un mantu zaudējušajiem iedzīvotājiem nepiešķirot nekādu atbalstu un kompensāciju, tā vietā pat naudu, kas pēc ugunsgrēka nodzēšanas atrasta dzīvokļos, ieskaitot valsts kontā, jo «nav pierādāms, kam tā piederēja».

Tā vietā pašvaldība sniegusi atbalstu cietušajiem gan pagaidu dzīvestelpas nodrošināšanā, gan juridiskās palīdzības ziņā, gan citos atbalsta mehānismos.

2011.gada 16.oktobrī Mālpils novada Upmalās sagruva trīsstāvu ķieģeļu dzīvojamās mājas daļa.

Pārmeklējot ēkas drupas, ugunsdzēsēji glābēji 16.oktobra rīta pusē atrada piecu bojā gājušu cilvēku mirstīgās atliekas. Starp bojāgājušajiem ir divi 52 un 62 gadus veci vīrieši, kā arī 48, 57 un 79 gadus vecas sievietes.

Starp cietušajiem ir gados vecāki cilvēki, kā arī divas meitenītes. Kopumā cietuši astoņi cilvēki, bet kāda 78 gadus veca kundze pēc palīdzības sniegšanas no hospitalizācijas atteikusies.

Mājā kopumā ir 18 dzīvokļi, no tiem seši ir sagrauti. Visi dzīvokļi bijuši privatizēti.

Par notikušo tika sākts kriminālprocess. Rezultātā atklāts, ka ēka sagruvusi eksplozijas dēļ, kas notikusi, kad vienā no dzīvokļiem notikusi gāzes noplūde.

    Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu