Visa Latvija sēro par baiso Zolitūdes traģēdiju. Atceļ koncertus, «Spēlmaņu nakti», izklaidi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: facebook.com

Visa Latvija sēro par pēkšņo un baiso traģēdiju, kas piemeklēja tos Latvijas iedzīvotājus, kas 21. novembra vakarā pildīja savus darba pienākumus Zolitūdes mikrorajona lielveikalā «Maxima» un kuri bija ieskrējuši šajā tirdzniecības vietā pēc dienišķajiem pārtikas produktiem un citām sadzīvē nepieciešamām lietām. Viņi visi tovakar vēlējās atgriezties mājās, bet liktenis bija lēmis citādāk. Līdzjūtībā Latvijas ļaudis noliec galvas, dedzina svecītes, kliedz un raud par aizgājējiem, kuru dzīvības apdzisa zem veikala smagajām jumta konstrukcijām un dzelzsbetona bluķiem.

22. novembra rīts atausa ar smagu zaudējuma sajūtu. Latvijas ļaudis visu darba dienu pavadīja pieplakuši pie TV, radio un interneta mediju monitoriem, gaidot jaunāko informāciju no notikuma vietas. Traģēdijā bojā gājušo skaits palielinājās ik pa stundai.

Latvijas iedzīvotāji neko tik šausminošu Latvijā nebija piedzīvojuši kopš neatkarības atjaunošanas. Iepriekš traģiskākais negadījums notika 2007.gada 23.februārī, kad ugunsgrēkā pansionātā «Reģi», ko izraisīja īssavienojums elektroinstalācijā, gāja bojā 26 pansionāta klienti.

Ziņu aģentūras LETA fotogrāfs Edijs Pālēns, kurš savā fotogrāfa darbā redzējis un piedzīvojis ne vienas vien šausmas, pēc redzētā Zolitūdes traģēdijā sociālajā tīklā «Facebook» raksta: «Fotografējot man nesāpēja, bet, stāvot kopā ar cietušo tuviniekiem un gaidot, kad, paceļot betona bloku, iznesīs kārtējos bojā gājušos, raudāt nācās bieži. Stāvēju kopā ar sešpadsmitgadīgu puisi, kuru māte pameta pirms dažiem gadiem, viņu audzināja krustmāte, kura bija veikalā, - viņš viņu gaidīja no traģēdijas sākuma līdz šim laikam (no rīta klasesbiedri un draugi viņam atnesa siltu tēju un sausu apģērbu).

Foto: LETA

Redzēju kā 1000 cilvēki stāv rindā, lai ziedotu asinis. Redzēju, kā kadeti nevarēja nosēdēt autobusā, bet lūdzās, lai atļauj palīdzēt nelaimē.»

Sociālajos tīklos ļaudis no malu malām turpina izteikt līdzjūtību traģēdijā bojā gājušo tuviniekiem. Ik pa minūtei dienas garumā izskanēja jautājums: kurš vainojams notiekošajā? Neizpratni, dusmas, asaras un sāpes ļaudis atspoguļo savos ierakstos sociālajos tīklos. Arī sabiedrībā populāri ļaudis – TV raidījumu vadītāja Maija Silova, deju pasniedzēja Aleksandra Kurusova un vēl virkne ļaužu lūdz šajās dienās priecīgos notikumus atlikt malā un domās būt kopā ar aizgājēju tuviniekiem, cienot un godinot bojāgājušo piemiņu.

Aktrise Zane Vaļicka sociālajā tīklā «Facebook» piedāvā palīdzību: «Nezinu, kam piedāvāt savu palīdzību... taču, ja jūs zināt kādu ģimeni, kurai notikušās traģēdijas dēļ šobrīd ir grūti parūpēties par savām atvasītēm vai vienkārši ir rūpju pilnas rokas, tad rakstiet man šeit ziņu!!!! No manas mājas Zolitūde ir 15 min. brauciens. Mana ģimene uzņemsies rūpes, samīļos, pabaros un izguldīs bērnus, līdz situācija normalizēsies.»

Foto: facebook.com

Ārkārtas sēdē, kur kopā bija sanākuši teātra nozares vadošo organizāciju pārstāvji, nolemts atcelt 23. novembrī notiekošo tradicionālo «Spēlmaņu nakts» balvu pasniegšanas ceremoniju, solidarizējoties ar Latvijas iedzīvotājiem pēc traģēdijas Zolitūdē.

Valstī izsludināto sēru dēļ Latvijas Hokeja federācija atcēlusi arī visas 23., 24. un 25. novembrī plānotās spēles Latvijas virslīgas čempionātā un Latvijas jaunatnes meistarsacīkstēs.

Cita pēc citas uz redakcijas e-pastu pienāk vēstules par atceltajiem pasākumiem. Visi kā viens izsaka līdzjūtību Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo tuviniekiem.

«Traģiskais negadījums Zolitūdē ir satriecis tirdzniecības kompleksa «Spice» kolektīvu. Izsakām visdziļāko līdzjūtību bojāgājušo tuviniekiem un domās esam ar viņiem. Šādā brīdī mēs nespējam līksmot, tādēļ atceļam šovakar ieplānotās interjera tendenču parādes «Autumn Special» izklaides programmu.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu