Spiegošanas skandāla dēļ Indonēzija aptur militārās mācības ar Austrāliju (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Spiegošanas skandāla dēļ Indonēzijas armija apturējusi militārās mācības, kas bija ieplānotas kopīgi ar Austrālijas spēkiem.

Kā trešdienas vakarā norādīja armijas komandieris Moeldoko, divas militārās mācības jau tikušas apturētas.

«Kāda jēga no kopīgām mācībām, ja viņi mums neuzticas?» skaidroja bruņoto spēku komandieris.

Pēc viņa teiktā, apturētas Dārvinā, Austrālijas ziemeļu daļā notiekošās mācības, kuras saskaņā ar plānoto ilgtu līdz svētdienai, un seši tajās iesaistītie iznīcinātāji «F-16» atgriezīsies Indonēzijā.

Turklāt apturētas Indonēzijā notiekošās militārās mācības, kurās iesaistītas Indonēzijas armijas īpašās vienības.

Jau vēstīts, ka abu valstu attiecības būtiski iedragājušas izskanējušās ziņas, ka Austrālija, iespējams, noklausījusies Indonēzijas prezidenta un ministru telefonsarunas.

Indonēzijas prezidents Susilo Bambangs Judhojono trešdien paziņoja, ka Indonēzija pārtrauc militāro un izlūkdienestu sadarbību ar Austrāliju.

Tikmēr indonēzieši demonstrācijās dedzinājuši Austrālijas karogu.

«Mūsu tauta ir nikna, mūsu valsts ir aizskarta. Cīnīsimies pret Austrāliju!» trešdien skandēja vairāki desmiti Indonēzijas studentu.

Informācija par Indonēzijas augstāko amatpersonu iespējamo izspiegošanu izskanējusi, pateicoties bijušā ASV specdienestu darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem. Tie liecina, ka Austrālijas izlūkdienesti Indonēzijas prezidentu, viņa kundzi, kā arī viceprezidentu un citus ministrus iekļāvuši to personu lokā, kuru telefonsarunas tikušas izspiegotas.

Publiskotie dokumenti liecina, ka Austrālijas izlūkdienesti vismaz vienu reizi centušies noklausīties Indonēzijas prezidenta telefonsarunas, kā arī izsekojuši telefona zvanus, kas 2009.gada augustā veikti no Judhojono mobilā tālruņa.

Austrālijai un Indonēzijai līdz šim bijušas ciešas attiecības, un tām ir nozīmīgi tirdzniecības sakari.

Indonēzija skandāla dēļ atsaukusi no Austrālijas savu vēstnieku.

Tikmēr Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots otrdien pauda nožēlu par šo skandālu, tomēr neizteica atvainošanos Indonēzijai.

«Austrālija dziļi ciena Indonēziju, tās valdību un tautu,» parlamentā sacīja Ebots. «Prezidentu Judhojono es uzskatu par labu Austrālijas draugu, patiesībā par vienu no labākajiem draugiem, kādi mums pasaulē ir. Tādēļ man no tiesas žēl, ka mediju vēstītais nostādījis viņu neērtā situācijā.»

Vienlaikus Ebots uzsvēra, ka nevajadzētu gaidīt, ka Austrālija atvainosies par centieniem aizsargāt savu valsti.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu