Lienes Šomases meitiņa Gabriela jau no mazotnes iepazīst latviešu rituālus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Santa Sergejeva

Visu novembri tautā mīlētā latviešu dziedātāja Liene Šomase kopā ar saviem skatuves kolēģiem apceļoja Latviju ar Latvijas radio 2 un Izklaides producentu grupas 7 rīkoto koncertprogrammu «Manas tautas dziesmas», kas tapusi kā dāvana Latvijas valstij tās ikgadējā jubilejā. Dziedātāja mudina ģimenes audzināt savas atvases latviskā garā, neaizmirstot tautasdziesmas. Arī viņas mazā meitiņa Gabriela triju gadu vecumā iepazīst latviešu tautas tradīcijas.

Sarunā ar dzīvesstila portālu «Sejas» dziedātāja Liene Šomase atklāj, ka viņa jau ilgus gadus piedalās Latvijas radio 2 un Izklaides producentu grupas 7 organizētajos rudens un ziemas sezonas koncertos, kas veltīti Latvijas jubilejām. Arī šī rudens koncertprogramma nav izņēmums. Uz skatuves Liene mirdz ne tikai krāšņos tērpos, kas šūdināti speciāli šai koncertprogrammai, bet arī priecē klausītājus ar jestrām tautas dziesmām. «Šis koncerts ir kā stimuls un motivācija. Tā kā «Dinamo Rīga» hokeja spēlēs es vienmēr jūtu enerģētiku, kad astoņi tūkstoši kliedz: «Sarauj! Sarauj!», tā arī šajos koncertos tautas mūzika dos mums visiem stimulu. Gan jau mūs vēl gaida visādi pārbaudījumi – gan valstij, gan tautai, tādēļ šie koncerti, lai izskan kā stiprinājums tautai,» savu viedokli pauž dziedātāja.

«Tautas mūzika ir vērtība, ko mēs esam piemirsuši, tā ir vērtība, kas būtu jāstiprina. Neviens cits Lielbritānijas, Amerikas, Krievijas hits mūs tā nestiprinās kā latviešu tautas mūzika. Man ir liels prieks un gods, ka mana mamma mani ir audzinājusi ar tautas mūziku. Jau 12 gadu vecumā es piedalījos Baltikas tautas mūzikas festivālos Turaidā ar Valkas rajona Jērcēnu pagasta folkloras kopu «Mežābele», kurā spēlēju vijoli un pati arī dziedāju.

Tādā garā esam uzaudzinātas visas trīs māsas. Tas nekas, ka ārā ir plus trīsdesmit grādi, mēs, tērpušās tautastērpos un vilnas zeķēs, piedalāmies festivālos. Vai arī ziemas salā – meteņos un Ziemassvētkos vijole ir jāspēlē. Tās ir vērtības, kuras tu novērtē tikai pēc gadiem,» par savām dzimtas tradīcijām stāsta dziedātāja.

«Man ir palaimējies, ka mana mamma arī manai meitiņai Gabrielai jau iemācījusi daudzas latviešu tautas vērtības. Aptuveni pirms pusgada, kad meitiņa atbrauca no laukiem, kur bija ciemojusies pie manas mammas, viņa nodziedāja tautasdziesmas «Rāmi, rāmi Dieviņš brauca» un «Pie Dieviņa gari galdi». Es biju tik patīkami pārsteigta, ka mans mazais eņģelis jau trīs gadu vecumā zina šīs tautasdziesmas. Tā ir tā patiesā vērtība.

Mana meitiņa ir ļoti aktīva. Viņa dzied un dejo. Daudz ko viņa mantojusi no manis, bet daudz arī mana mamma palīdz. Piemēram, uz aizvadītajiem Jāņiem mana mamma bija Gabrielai uzšuvusi linu tautastērpu. Viņa bija īsta tautumeita. Mēs arī Jērcēnu pagastā kopā bijām Saulgriežu rituālā 21. jūnijā. Metām ugunskurā graudus un veicām rituālus,» stāsta dziedātāja.

Liene Šomase atminas, kā pirms trim gadiem bija devusies uz Ameriku, kur sniedza koncertu Amerikas latviešiem: «Viņi visi kā viens ir īsti Latvijas patrioti. Kā lieli, tā mazi klausās Latvijas radio 2 un zina latviešu dziesmas.»

Koncertprogrammu «Manas tautas dziesmas» vēl varēs redzēt un dzirdēt 3. decembrī Krustpils kultūras namā, 11. decembrī Austrumlatvijas koncertzālē Rēzeknē, bet 16. un 30. decembrī Dailes teātra lielajā zālē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu