Lielbritānijā piešķirs pabalstu barošanas ar krūti veicināšanai (19)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jaunās māmiņas divās Lielbritānijas grāfistēs saņems pabalstu par to, ka savus bērnus baro ar krūti, otrdien paziņoja pilotprojekta organizatori, kuru mērķis ir popularizēt krūts barošanu nabadzīgajos rajonos, kur tā esot stigmatizēta.

Mammas Anglijas centrālās daļas grāfistēs Dērbijšīrā un Dienvidjorkšīrā saņems iepirkšanās kuponus 120 sterliņu mārciņu (100 latu) vērtībā, ja bērnu baros ar krūti pirmās sešas viņa dzīves nedēļas, un

200 mārciņu (167 latu) vērtībā, ja turpinās to darīt sešus mēnešus.

Apmēram 130 sieviešu nabadzīgajos rajonos piedalīsies pilotprojektā, kura mērķis ir noskaidrot, vai finansiāli pamudinājumi var veicināt barošanas ar krūti, kas tiek uzskatīta par nozīmīgu jaundzimušo veselībā, izplatību.

«Lielbritānijā ir viens no sliktākajiem barošanas ar krūti rādītājiem pasaulē, un barošanas ar krūti izplatība ir ļoti atšķirīga dažādos valsts reģionos,» sacīja Šefīldas Universitātes pārstāve Klēra Reltona. Universitāte kopā ar valdību īsteno pilotprojektu.

«Mazuļiem, kas tiek baroti ar krūti, ir mazāk veselības problēmu, piemēram, vēdera problēmas un plaušu infekcijas, un ir mazāka iespējamība, ka viņiem vēlākā vecumā attīstīsies diabēts un liekais svars,» paskaidroja Reltona.

Viņa piebilda, ka sešas nedēļas vecam mazulim, kas piedzimis turīgu britu ģimenē, ir četras reizes lielāka iespēja saņemt mātes pienu, nekā bērnam, kas dzimis nabadzīgākā rajonā.

Lielbritānijas Nacionālais veselības dienests jaunajām māmiņām

iesaka bērnus pirmos sešus mēnešus barot tikai ar krūts pienu,

tomēr, kā norādīja Reltona, tas notiek vien 34% gadījumu.

Viņa paskaidroja, ka daļā Lielbritānijas barošana ar krūti ir stigmatizēta, tostarp piebilstot, ka to veicina piena maisījumu reklāmas, kas padara barošanu ar krūti mazāk pievilcīgu.

Savukārt Karaliskās vecmāšu koledžas politikas padomniece Dženeta Fīle norādīja, ka sieviešu nevēlēšanās bērnu barot ar krūti sakņojas dziļākās kultūras problēmās, ko nevar viegli atrisināt, izsniedzot iepirkšanās kuponus.

«Daudzos reģionos, tostarp tajā pētījumā iekļautajos, ir sieviešu paaudzes, kas var pat nebūt redzējušas nevienu, kas baro bērnu ar krūti, kas nozīmē, ka tā nav kultūras norma daudzās kopienās,» viņa norādīja.

Daudzām sievietēm ir problēmas bērnu pietiekami pabarot vien ar krūts pienu, bet citām tas ir sarežģīti, ja viņas drīz pēc dzemdībām atgriežas darbā.

«Barošanas ar krūtīm motivāciju nevar iesakņot, piedāvājot finansiālu atalgojumu. Tai jābūt kam tādam, ko māte vēlas darīt sava bērna veselības un labklājības interesēs,» uzsvēra Fīle.

Pēc pilotprojekta tādu sistēmu varētu ieviest visā Lielbritānijā, ja tā veiksmīgi palīdzēs palielināt ar krūti barojošo māšu skaitu, norādīja projekta organizatori.

Iniciatīva netiks skrupulozi uzraudzīta, tajā vienkārši paļausies uz vecmātes apstiprinājumu, ka māte baro savu bērnu ar krūti.

Māmiņas, kas saņems iepirkšanās kuponus par bērna barošanu ar krūti, tos izmantot varēs lielveikalos un specializētajos veikalos.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu