Mūzikas nams «Daile» ir gatavs atklāšanai (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šo trešdien Rīgas centrā bijušā kino «Daile» telpās (Barona iela 31) ar dzejniekam Ojāram Vācietim veltītu izrādi tiks atklāts «Dailes» mūzikas nams. TVNET radās iespēja ielūkoties topošajā izrāžu un koncertu norises vietā vēl pirms tās atklāšanas.

Kinoteātru pārdzimšana par skatuvēm jau ir notikusi vairākkārt. Pirms diviem gadiem bijušais «Palladium» kinoteātris pārtapa par koncertzāli, savukārt uz kino «Rīga» jeb uz «Splendid Palace» skatuves mūziķu uzstāšanās nav nekas neparasts.

Muzikālais teātris «Ars Nova» darbojas piecus gadus un, kā TVNET norāda tās īpašniece Anda Zadovska, kopumā sniedzis uzstāšanos jau vairāk kā 100 000 lielai auditorijai. Līdz šim apvienībai pastāvīgas mājvietas nebija, kas nereti apgrūtināja gatavošanos izrādēm, tāpēc uz ienākšanu bijušā kino «Daile» telpās to apsaimniekotāji raugās ar lielām cerībām. Vietas mākslinieciskais padomnieks būs komponists Jānis Lūsēns, kurš aktīvi iesaistījies programmas veidošanā.

"Ars Nova" producente Anda Zadovska
"Ars Nova" producente Anda Zadovska Foto: TVNET

Agrākajam kinoteātrim īrnieki nomainījušies vairākkārt. Kā pēdējais izceļams naktsklubs un ballīšu vieta «Club Kino», tomēr tā savu darbību izbeidza visai ātri. «Dailes» mūzikas nama apsaimniekotāji plāno atgriezt šīs ēkas kādreizējo spozmi un ir noskaņoti uz ilglaicīgu darbību, ko apliecina uz desmit gadiem noslēgtais īres līgums.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo vietu mūzikas nams piedzīvojis ievērojamas pārvērtības – ir nojauktas starpsienas un atjaunota skatuve. Jaunais mūzikas nams spēs ietilpināt aptuveni 400 skatītājus un, kā apliecina tā vadītāja, tajā skatītāji atradīsies tikai labās vietās – proti, no visiem leņķiem skatuve būs ļoti sasniedzamā attālumā.

Foto: TVNET

Neilgi pirms tā atklāšanas, kad tur paviesojās arī TVNET, iekārtošana vēl ritēja pilnā sparā, lai uz atklāšanu, kas paredzēta trešdien ar Jāņa Lūsēna radīto koncertizrādi ar Ojāra Vācieša vārdiem «Pus es», viss būtu nevainojami. Šā gada 13.novembrī izcilajam dzejniekam apritētu 80 gadi, savukārt pati ēka svin savu simtgadi.

Raksturojot savu potenciālo auditoriju, Anda Zadovska norāda, ka tā būs no pašiem mazākajiem skatītājiem līdz tiem, kas sasnieguši cienījamu vecumu. Līdzšinējās «Ars Nova» darbības laikā apvienības organizētajām izrādēm jau izveidojusies stabila auditorija. Turklāt tādiem darbiem kā mūzikls «Agrā rūsa» vai rokopera «Kaupēn, mans mīļais» precīzu auditoriju nemaz noteikt nevar.

Foto: TVNET

Gada nogale «Dailes» mūzikas namā solās būt visai aizņemta, jo bez jau iestudētajām izrādēm ir paredzēti Ziemassvētku pasākumi, kā arī mēģinājumi iestudējumiem, kas norisināsies citviet. Piemēram, Lūsēna un Māras Zālītes mūziklam «Meierovics», kas tiek izrādīts Latvijas Nacionālajā operā.

«Ja piedāvā kvalitatīvu produktu, tad pieprasījums ir. Specifika ir tāda, ka es nevaru atļauties nepārdot to operu simtprocentīgi. Ja tas nenotiks, man nebūs ko visiem samaksāt. Lai pārdotu simtprocentīgi, ir jāveido piedāvājums, kas ieinteresē. Tas ir ļoti nopietns darbs,» par skatuves mākslas menedžmenta aizkulisēm teic «Ars Nova» īpašniece.

Foto: TVNET
Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu