Lāčplēša dienas svētku notikumu ceļvedis (17)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

11.novembrī Lāčplēša dienas piemiņas paskumi sākušies plkst. 9.00 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā. 11.novembrī Latvijas pilsētu un pagastu iedzīvotājiem un viesiem būs plašas iespējas atzīmēt Lāčplēša dienu. Kopumā notiks vairāk nekā 150 dažādi koncerti, dievkalpojumi, gājieni un izstādes. Tradicionālie lāpu gājieni arī šogad norisināsies vairākās Latvijas pilsētās, tajā skaitā Ogrē, Daugavpilī, Ventspilī.

Laika posms no 1918.gada 18.novembra, kad tika proklamēta Latvijas valsts, līdz 1919.gada 11.novembrim - Rīgas atbrīvošanai no iekarotāju karaspēka - ir viens no sarežģītākajiem Latvijas vēsturē. Lai gan 1918.gadā tika pasludināta Latvijas neatkarība, valstī joprojām atradās vācu un krievu karaspēks. Tikai 1919.gadā, kad Latvijas Brīvības cīņu laikā iekarotājus padzina no Rīgas, kļuva skaidrs, ka valsts ir atguvusi un nostiprinājusi savu neatkarību. Latvijas valsts armijas uzvara pār Rietumkrievijas brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku bija izšķiroša, tādēļ, pieminot šo notikumu, 11.novembrī - Lāčplēša dienā - tiek godināti Latvijas brīvības cīnītāji.

Rīga

Lāčplēša dienā, 11.novembrī, Rīgā notiks jau par tradīciju kļuvuši piemiņas pasākumi, Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militārā parāde, lāpu gājiens, kā arī vairāki koncerti kultūras centros un dievnamos, izstādes un rokoperas «Lāčplēsis» jauniestudējuma izrādes.

11.novembrī, Lāčplēša dienas piemiņas pasākumi sāksies plkst. 9.00 ar ekumenisko dievkalpojumu Doma baznīcā, pēc tam plkst. 11.00 notiks svinīgā vainagu nolikšanas ceremonija Rīgas Brāļu kapos. Dienas gaitā iedzīvotāji varēs vērot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku un Iekšlietu ministrijas vienību militāro parādi pie Brīvības pieminekļa, piedalīties ziedu nolikšanas ceremonijā pie O. Kalpaka pieminekļa, kā arī piemiņas brīdī Sudrabkalniņā. No plkst. 16.00 līdz pat vienpadsmitiem vakarā notiks jau par tradīciju kļuvušais pasākums «Brīvības cīnītāju gars cauri visiem laikiem», kurā paredzēts lāpu gājiens no Rīgas Brāļu kapiem līdz 11. novembra krastmalai, kā arī svētbrīdis pie Brīvības pieminekļa, koru, solistu un folkloras kopu koncerts Latviešu strēlnieku laukumā un uguns plosta palaišana Daugavā. Pēc plosta palaišanas Strēlnieku laukumā muzicēs postfolkloras grupa «Iļģi».

Lāčplēša dienai veltīti kultūras pasākumi notiks gan pilsētas centrā, gan apkaimēs. No plkst. 18.00 Sv. Pestītāja baznīcā, kā katru gadu, arī šogad būs koncerts «Daugavmalā mierīgs vakars», kurā dziedās jauniešu koris «Austrums» un Zemessardzes koris «Stars», muzicēs ērģelnieki Andžejs Rancevičs, Kristīne Adamaite, Jānis Pelše un Iveta Pelše, kā arī saksofonists Artis Sīmanis. Kultūras pilī «Ziemeļblāzma» notiks postfolkloras grupas «Iļģi» koncerts, bet Kultūras centrā «Mazā ģilde» klausītājiem būs iespēja dzirdēt folkloras kopas «Vilcenes», «Budēļi», «Savieši», «Laiva» un «Triampus». Rīgas Latviešu biedrībā Lāčplēša dienas koncertā «Mana Tēvija» uzstāsies Latvijas vīru kori. Šajā dienā koncerts notiks arī Sv. Pētera baznīcā.

Lāčplēša dienai veltītas ekspozīcijas un pasākumi notiks arī vairākos muzejos, tajā skaitā Rīgas Jūgendstila muzejā, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļā «Dauderi», un Latvijas Kara muzejā, kur būs iespēja piedalīties sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanā.

Jūrmalā

11.novembrī plkst. 11.00 Lielupē pie piemiņas zīmes «Tilts un mūžība» (Rēzeknes pulka ielā) notiks Varoņu piemiņas pasākums, kas veltīts Brīvības cīņām 1919.gadā pie Bulduru tilta; plkst. 16.00 Svētbrīdis Slokas ev. lut. baznīcā Raiņa ielā 4; plkst. 17.00 Lāpu gājiens: Raiņa iela-Kapteiņa P. Zolta iela-Kapteiņa P. Zolta piemineklis; plkst. 17.40 Piemiņas brīdis pie kapteiņa P. Zolta pieminekļa Kaugurciemā; ziedu un svecīšu nolikšana, pieminot Lāčplēša ordeņu kavalierus un cīnītājus. Uz sadziedāšanos pie ugunskura un karstas tējas aicinās komponists Valdis Zilveris un dziedātājs Andris Daņiļenko, kori «Spārnos», «Lira», «Burinieks».

Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

Valmiera

11.novembrī plkst.16.00 Valmieras Sv. Sīmaņa baznīcā notiks aizlūgums par Brīvības cīņās kritušajiem karavīriem. Savukārt plkst.16.45 Rātslaukumā pie Valmieras pilsētas pašvaldības pulcēsies tradicionālā Lāpu gājiena dalībnieki, lai dotos kopīgā gājienā pa Rīgas ielu līdz pat Valmieras pilsētas centra kapiem, kur notiks piemiņas brīdis.

Kārsava

Kārsavas novada iedzīvotāji aicināti piedalīties tradicionālajā Lāčplēša dienas gaismas gājienā.

Ventspils

11. novembrī Ventspilī gaidāmi vairāki Lāčplēša dienai veltīti pasākumi: plkst. 18.00 svinīga Zemessardzes zvēresta došanas ceremonija; plkst. 18.30 Gājiens Rātslaukums – Meža kapi; plkst. 19.00 par godu Lāčplēša dienai notiks piemiņas brīdis Ventspils Meža kapos pie Baltā krusta; plkst. 20.00 Reņķa dārzā uguns zīmes veidošana, kur ikviens pilsētas iedzīvotājs aicināts piedalīties ar savu gaismiņu.

Preiļi

Preiļos Lāčplēša dienā prezentē izstādi un filmu «Viena zeme mūsu» un notiks lāpu gājiens.

Sigulda

1.novembrī plkst.16.00 notiks lāpu gājiens Allažos, kas norisināsies maršrutā Allažu pamatskola – Allažu pagasta pārvalde, savukārt Siguldā plkst.17.30 lāpu gājiens dosies no Siguldas Jaunās pils dārza līdz Siguldas novada Kultūras centram. Aicinām ņemt līdzi savas lāpas! Lāpu gājiens noslēgsies ar filmu «Olimpiskās balsis un atbalsis», kuru demonstrēs Siguldas novada Kultūras centra kinozālē.

Liepāja

11.novembrī, Liepājā notiks Lāčplēša dienas lāpu gājiens, godinot brīvības cīnītājus. Gājiens sāksies plkst.17 pie Liepājas Latviešu biedrības nama. Īpašu noskaņu piemiņas pasākumā radīs dziedātājs Niks Matvejevs. Lāpu gājiens uz Ziemeļu kapiem, kur atdusas Brīvības cīņās kritušie varoņi, ik gadus notiek Lāčplēša dienas pievakarē.

Jēkabpils

Jēkabpilī plkst. 17:00 notiek Lāčplēša dienai veltīts koncerts un lāpu gājiens.

    Cēsīs

    Cēsu Pils parka estrādē paredzēts 3D multimediāls gaismas un skaņas priekšnesums, kurā tiks veidota mirdzoša Latvijas kontūra «Latvija esam mēs paši!». Kuldīgā būs skatāma ieroču un militāra autotransporta izstāde un demonstrācija, kā arī Karavīru putras degustācija. Balvos pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem apmeklētāji tiek gaidīti uz vakara jundu «Par gudru un stipru Tēvzemi!».

    Foto: Felicija Vērzemniece/TVNET

    Ķekava

    11.novembrī Ķekavā ar lāpu gājienu un vērienīgu rokkoncertu «Tas ir laiks» pieminēs 1919.gada latviešu cīņas pret Pāvela Bermonta vadīto karaspēku. Programmu īpaši šim notikumam sagatavojuši Ķekavas novada kolektīvi. Plkst. 20.00 svinīgais piemiņas pasākums tiks atklāts Ķekavā, pie Doles Tautas nama. Valsts karogiem plīvojot un dziesmām skanot, gājiena dalībnieki dosies uz galamērķi - Ķekavas kultūras namu, lai kopā baudītu rokkoncertu «Tas ir laiks». Rokkoncertā piedalīsies Ķekavas kultūras nama jauktais koris «Mozaīka» un tautas deju ansamblis «Zīle», kā arī solisti Gita Drevinska, Margarita Dudčaka, Kārlis Rūtentāls un Inga Lagzdiņa. Programmā spēcīgas, laika pārbaudi izturējušas melodijas no tādu latviešu mūziķu repertuāriem kā Ieva Akurātere, «Zodiaks», «Līvi» un citi.

    Valka

    11.novembrī pulksten.14.30 Lāčplēša dienai veltītā lāpu gājiena dalībnieki dosies no Ērģemes pamatskolas uz kapiem, kur notiks piemiņas plākšņu atklāšana Lāčplēša Kara ordeņa kavalieriem.

    Kocēnu novadā

    Plkst. 17.30 Bērzaines pagastā notiks lāpu gājiens no Jaunburtnieku pamatskolas un piemiņas brīdis Jaunburtnieku kapos.

    Plkst. 12.30 Dikļu kapos notiks Lāčplēša dienas piemiņas pasākums.

    Plkst. 16.00 Kokmuižas pils parterā kopa ar Kocēnu 38. skautu vienību tiks iedegtas gaismiņas Latvijai.

    Zilākalna kultūras nama logos tiks iedegtas svecītes.

    Plkst. 12.45 notiks Lāčplēša dienai veltīts skrējiens, svētbrīdis pie varoņu kapiem un erudītu konkurss Burtnieku Ausekļa vidusskolā. Skolas komanda šajā konkursā piedalās jau vairāk nekā 10 gadu.

    Plkst. 17.30 dalība Lāpu gājienā no Jaunburtnieku pamatskolas uz Jaunburtnieku kapiem, svētbrīdis Saieta namā.

    Plkst. 11.30 notiks Lāčplēša dienai veltīts konkurss «Superpuika» visām klasēm. Šajā dienā norisināsies arī tematiskas stundas. 8.-9. klasei notiks vēstures nodarbība, kuras laikā jaunieši dosies uz Lāčplēša ordeņa kavaliera Jāņa Goltiņa atdusas vietu. Gatavojoties svētku nedēļai, audzēkņi skolas noformēšanai izveidojuši karodziņus ar saviem vārdiem.

    Esi aicināts arī tu komentāros ierakstīt savas pilsētas organizētos pasākumus par godu 11. novembrim - Lāčplēša dienai!

    Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu