IZM atsakās no sporta centra attīstīšanas Mežaparkā (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) negaidīti pārskatījusi savus nākotnes plānus, un tie paredz atteikties no nacionālā sporta centra «Mežaparks» tālākas attīstīšanas, pārceļot šīs aktivitātes uz tenisa centru Lielupē. Toties ne tik atklāti un viennozīmīgi skaidri ir ministrijas plāni par to, kas notiks ar vērtīgo īpašumu Mežaparkā, kad to būs atstājuši sportisti, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums «De facto». Vēl pirms pusgada sporta attīstība Mežaparkā bija vēlama.

Attīstīs tenisa centru

Izglītības un zinātnes ministrija paziņojusi, ka turpmāk valsts finansējums vairs netiks piešķirts nacionālajam sporta centram «Mežaparks», bet tā vietā tiks attīstīts tenisa centrs Lielupe. 4,2 hektāri zemes pašā Ķīšezera krastā, kas pieder Izglītības ministrijai, ir iekārojams kumoss. Pēdējais novērtējums liecina, ka īpašuma vērtība ir ap astoņiem miljoniem latu.

Jau no 90.gadiem gleznainajam zemesgabalam Mežaparkā, Ķīšezera krastā bijuši daudzi kārotāji, un miljonu vērtais zemesgabals varētu būt iekārojams nekustamo īpašumu darboņiem.

Toreiz valdība ar savu lēmumu noteica, ka zeme un uz tās esošās ēkas ir jāsaglabā sportistiem, nodrošinot iespēju kā trenēties, tā arī saņemt rehabilitāciju.

IZM Mežaparka attīstība vairs nav aktuāla

2010.gadā pabeigtais tehniskais projekts 13 sējumos paredz tālāku centra attīstību. Projekta gatavošanai iztērēts jau gandrīz miljons eiro.

Lai arī krīzes gadi likuši no dažām idejām atteikties, tomēr vēl tikai pirms četriem mēnešiem Izglītības ministrija atbalstīja, ka sporta centra rekonstrukcija būtu turpināma.

Nu pēkšņi IZM Mežaparka attīstība vairs nav aktuāla. Līdzekļus šajā vietā neieguldīs.

Tā vietā tagad rekonstruēs tenisa centru Lielupe, uz kuru no Mežaparka plānots pārcelt gan Olimpisko vienību, gan sporta laboratoriju.

Paskaidrot nespēj...

Kāpēc šādas pārmaiņas, izglītības ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) paskaidrot nespēj.

Tieši tas, ka atbildīgās amatpersonas nevar izskaidrot, kādēļ sportistiem no Mežaparka jāpārceļas uz Lielupi, raisījis vislielāko izbrīnu arī sporta dzīves vadībai.

Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis uzsver, ka nekādas konsultācijas par pārcelšanos neesot bijušas. Viņš pieļauj, ka kāds skaisto vietu Mežaparkā noskatījis privātām interesēm, piemēram, būvniecības projektu īstenošanai.

Rada bažas

Lielupes rekonstrukcijas projekta īstenošanai nākamgad plānots atvēlēt 400 000, bet no 2016. līdz 2018. gadam - vēl vairāk nekā 11 miljonus eiro. Savukārt attīstot Mežaparku, saskaņā ar izstrādāto rekonstrukcijas projektu izdotos ieekonomēt pāris miljonus. Izbrīnīta par šādu rīcību ir Saeimas sporta apakškomisija, kura nolēmusi lūgt skaidrojumu gan premjeram, gan izglītības ministram.

Neziņa, kas notiks tālāk un vai zemesgabals jau nav noskatīts citiem mērķiem, rada papildu bažas par pēkšņo ministrijas lēmumu.

Sportistu pārcelšanu no Mežaparka uz Lielupi atbalsta izglītības un zinātnes ministra ārštata padomnieks un Bobsleja un skeletona federācijas vadītājs Jānis Kols. Lai arī vienā no ēkām atrodas federācijas birojs, Kols apgalvo, ka par 200 latiem, kas ik mēnesi jāmaksā par īri, varot atrast arī labāku vietu.

Kamēr pats ministrs Dombrovskis izrāda neziņu par ministrijā notiekošo, viņa biroja vadītāja Anna Kononova bieži redzēta kopā ar Kolu. Saskaņā ar publiski pieejamo informāciju, Kola biznesa intereses saistītas arī ar nekustamo īpašumu jomu.

Izglītības ministrijas sporta un jaunatnes departamenta vadītāja Ulrika Auniņa Naumova mēģina skaidrot ministrijas īstenoto pārmaiņu mērķus, tomēr viņas argumenti nepārliecina. Viņasprāt, attīstot Lielupi, ir iespējams efektīvāk apgūt finanšu līdzekļus.

Mežaparka sporta kompleksam ik gadu no valsts tika piešķirta dotācija 15 tūkstoš latu apmērā, bet pārējo centrs nopelna pats. Sporta centrā ik dienu trenējas Latvijas izlases sportisti, un ēkā ir arī vairākas sporta federācijas. Titulētā šķēpmetēja Sinta Ozoliņa-Kovala, kura līdzīgi kā citi ik dienu centrā vingro, par nodomu pārcelties uz Lielupi nav sajūsmā:

«Protams, tas ietekmēs rezultātu, jo būs liels apgrūtinājums braukt uz Jūrmalu.

Es dzīvoju Teikā, mums ir mazs bērns, būs jādomā, kā tikt uz treniņu.» Ne mazāk sašutuši par gaidāmo pārcelšanos ir arī sporta galvenā ārste Līga Cīrule un laboratorijas vadītāja Digna Jukmane.

Skaidrojumu nesniedz

Tagad interesi par šo ēku apsaimniekošanu izrāda arī Latvijas Olimpiskā komiteja, kas prasa nodot kompleksu bezatlīdzības lietošanā. Viņi kā savu argumentu sauc vēlmi saglabāt šo vietu sporta attīstībai, nevis ļaut uzslieties kārtējam nekustamo īpašumu projektam, Ķīšezera krastā.

Arī IZM svētdien izsūtītajā preses relīzē nav sniegts detalizēts skaidrojums par to, kāda nākotne gaida sporta bāzi Mežaparkā pēc sportistu pārcelšanas uz Lielupi.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu