Sēnītes, kas neaug mežā! (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Flickr

Nagu sēnīšu infekcija ir visbiežāk sastopamā nagu slimība - to novēro vairāk nekā 50% gadījumu starp visiem izmainītiem nagiem. Sēnīte var skart roku, kāju vai roku un kāju nagus vienlaikus. Taču kāju nagu sēnīte ir sastopama visbiežāk. Kopumā 6% - 8% iedzīvotāju sirgst ar nagu sēnīti, dažās valstīs līdz pat 10% – 12%. Turklāt, jo gados vecāks cilvēks, jo lielāks risks iegūt nagu infekciju. Tā kā process parasti ir nesāpīgs un vairāk traucē estētiski, šī slimība nereti tiek atstāta novārtā un neārstēta, it īpaši, ņemot vērā faktu, ka tā ne tikai grūti padodas ārstēšanai, bet arī pati ārstēšana ir dārga.

Tomēr kāju nagu sēnīte pati no sevis neizzūd un ir ļoti lipīga. Sēnīšu infekcija izplatās gan tieša kontakta ceļā, gan netieši - saskaroties ar inficētiem priekšmetiem (dvieļiem, apaviem, šķērēm utt.).

«Kaut arī izklausās bezcerīgi,sēnīti ir iespējams izārstēt! Bet jārēķinās ar pašdisciplīnu, ilgstošu procesu un vēl citiem šķietamiem sīkumiem. Patīkams jaunums ir tas, ka mūsdienu nagu ārstēšana nav saistīta ar naga noņemšanu. Jau vairākus gadus nagu sēnītes ārstēšanai izmanto jaunas lāzertehnoloģijas. Viens no lāzeriem, kuru izmanto pretsēnīšu terapijai, ir diodes lāzers, kas tagad pieejams arī Latvijā. Salīdzinoši ar iekšķīgi lietojamo medikamentozo terapiju lāzerterapija izmaksu ziņā nav dārgāka, kā arī tai ir citi pozitīvi aspekti,» atzīst Veselības centra 4 (VC4) Pēdu centra dermatoveneroloģe Marina Mihailova.

Kā lāzers pieveic nagu sēnīti?

Lāzera enerģija audos pārveidojas siltumā, izraisot audu temperatūras paaugstināšanos (hipertermiju) līdz 45 ºC. Tādā temperatūrā notiek neatgriezeniskas izmaiņas sēnīšu šūnās. Lāzers nebojā apkārtējos audus un neatstāj nelabvēlīgu ietekmi uz veselību. Lāzerterapijas veikšanai nav īpašu ierobežojumu, to var lietot visiem sēnītes veidiem. Tomēr, tā kā šis lāzers pozitīvu rezultātu sniegs tikai sēnītes gadījumā, pirms lāzerterapijas sākšanas svarīgi veikt analīzes - gūt apstiprinājumu sēnītes infekcijai un noteikt tās veidu, lai pielāgotu nepieciešamo lāzerprocedūru skaitu un atbilstošu medikamentozu terapiju.

Procedūra vidēji aizņem 20-30 minūtes un parasti nepieciešamas 3 ārstēšanas reizes

ar 6- 8 nedēļu intervālu. Parasti kāju nagu struktūra pilnībā atjaunojas 6 līdz 12 mēnešu laikā, bet roku - 4 līdz 9 mēnešu laikā. Labāka efekta sasniegšanai pirms lāzerterapijas vēlams veikt ārstniecisko pedikīru. Ātrāka un noturīgāka efekta sasniegšanai ārstēšanās laikā lāzerterapiju var apvienot ar iekšķīgi lietojamiem medikamentiem.

Lāzerterapija ieteicama pacientiem, kuriem ir pretsēnīšu medikamentu nepanesamība vai alerģija pret šiem preparātiem; problēmas ar aknām un nierēm vai kuņģa-zarnu trakta slimības. Tāpat šo lāzerterapiju vēlams izvēlēties, ja ir neiespējama pretsēnīšu sistēmiska terapija mijiedarbības dēļ ar citiem medikamentiem; rētainas naga audu izmaiņas, kas apgrūtina zāļu piegādi sēnītes skartajām zonām; citas neefektīvas terapijas gadījumos. Kā pirmo izvēles terapijas metodi to lieto arī bērniem.

Sarah Reid
Sarah Reid Foto: Flickr

Tikai kompleksi!

Lai ārstēšanās būtu sekmīga, vispirms jāapmeklē ārsts dermatologs, kurš veiks nepieciešamās analīzes un sastādīs ārstēšanās plānu. Ārstēšanas ilgums atkarīgs no tādiem faktoriem kā sēnītes veids, bojājuma apjoms, cilvēka vispārējais veselības stāvoklis, kā arī cik atbildīgi un rūpīgi tiek ievēroti visi ārsta norādījumi un higiēnas prasības. Papildus iekšķīgai preparātu lietošanai vai lāzerterapijai obligāti jāveic lokālā terapija (smēres, speciālas nagu lakas), ārstnieciskais pedikīrs un citas profilaktiskas darbības.

VC4 skaistuma klīnikas 4. Dimensija dermatoloģe, triholoģe uzsver: «Sēnītes ārstēšanai jābūt kompleksai! Veicot tikai vienu no šīm darbībām, visticamāk, rezultāta nebūs. Jāatceras, ka ir milzum daudz pretsēnīšu preparātu, taču medikamentu izvēle jāuztic ārstam dermatologam. Lai tie nenodarītu papildu kaitējumu veselībai, medikamentus piemeklē, ņemot vērā pacienta vispārējo veselības stāvokli (arī papildsaslimšanas, kurām tiek lietota papildu medikamentoza terapija), bojāto nagu skaitu, nagu bojājuma apjomu, un, protams, sēnītes sugu, ko nosaka, veicot speciālas analīzes. Tāpat pedikīrs jāveic pie podologa, kuram ir medicīniska izglītība un kurš strādā sadarbībā ar dermatologu. Turklāt VC4 un tā struktūrvienībās visus ārstu darbarīkus un instrumentus dezinficē īpašā, modernā autoklāvā. Tā kā sterilizācijas procesam tiek sekots līdzi ar izdrukas palīdzību un tā laikā norit vairākas pārbaudes, tiek nodrošināta absolūta sterilitāte un drošība.»

Ja sēnīte ir vairākiem ģimenes locekļiem, tās ārstēšana jāveic vienlaikus, jo citādi tie, kas ir izārstējušies, atkārtoti inficējas no pārējiem. Primāri, lai netiktu inficēti citi ģimenes locekļi, tai skaitā bērni, ievērot personiskās higiēnas normas – katram lietot savu dvieli, nemainīties čībām un, kamēr kaut vienam vēl joprojām ir sēnīšu infekcija, nestaigāt pa māju basām kājām. Sēnītes mikrosporas ir ļoti izturīgas - tās likvidēt mājas apstākļos un pilnībā izvairīties no tām ir neiespējami.

Obligāts priekšnoteikums- zeķu un apavu dezinfekcija!

Sākot sēnītes ārstēšanu, vajadzētu nomainīt zeķes un apavus. Bet, tā kā tas varētu būt ne tikai finansiāli dārgs process, bet arī emocionāli sāpīgs, jo īpaši dāmām, kuras tos bieži vien veikalu plauktos meklē ilgi, lai pieskaņotu savam stilam, somai un visbeidzot visai garderobei, VC4 pastāv iespēja apavus dezinficēt īpašā ierīcē. Tā par 99% samazina baktēriju, vīrusu un sēnīšu sporu daudzumu. Šo iekārtu apavu dezinfekcijai var izmantot gan sēnīšu problēmas gadījumā, gan pastiprinātas svīšanas (hiperhidrozes un bromhidrozes) gadījumā. Ar speciālas ventilēšanas sistēmas palīdzību apavos iekļūst ozons un nano sudraba daļiņas, kas novērš baktēriju un sēnīšu klātbūtni un noārda nepatīkamās smakas molekulas. Ierīces lietošana ir videi draudzīga, ekonomiska un pilnībā nekaitīga. Procedūra ir saudzīga apaviem, jo netiek izmantots ne karstums, ne šķidrumi, ne ķimikālijas.

«Protams, būtu ideāli, ja ārstēšanas laikā varētu dezinficēt arī gultasveļu un dvieļus. Taču zeķēm un apaviem, kuriem ir tieša saskare ar nagiem un ādu, jāveic regulāra dezinfekcija, lai pēdas pēc ārstēšanās atkārtoti nesaskartos ar patogēniem mikroorganismiem. Īpaši svarīgi šīs dezinficētās zeķes un apavus uzvilkt tieši pēc lāzerprocedūras, jo pretējā gadījumā tikko likvidētā sēnītes infekcija nonāks atpakaļ savā «iemīļotajā» vietā un netiks izskausta. VC4 pedikīra kabinetos* ir lieliska iespēja procedūru laikā apavus dezinficēt. Tāpēc, lai ārstēšanās laikā lietotās pūles un finansiālais ieguldījums atmaksātos, ieteiktu šo iespēju izmantot,» rekomendē dr. M. Mihailova.

Vasarā un arī ziemā jārūpējas, lai kājas būtu sausas, jo mitrums provocē sēnītes attīstību. Tāpat arī pēc kāju mazgāšanas rūpīgi jāizslauka kāju pirkstu starpas. Un vēl, sēnīšu infekcija var liecināt arī par to, ka organisma imunitāte ir novājināta. Tāpēc paralēli ārstēšanai der padomāt, kā uzlabot imunitāti.

Nagu sēnīšu infekcijas simptomi

  • Naga plātnītes sabiezēšanās, drupšana.

  • Naga plātnītes atdalīšanās no gultnes (sprauga starp nagu un naga gultni).

  • Naga deformācija.

  • Naga krāsas izmaiņas (veselam nagam naga plātnīte ir caurspīdīga un bezkrāsaina, labi apasiņoti apakšēji audi nagam piešķir sārtu krāsu) u.c.

Ielāgo!

Pēdu un nagu sēnīte ir ieejas vārti bakteriālai infekcijai, piemēram, rozes iekaisumam, pasliktina cukura diabēta gaitu, rada organisma alerģizāciju, kas var aktivizēt bronhiālo astmu un citas alerģiskas saslimšanas. Organisma imūndeficīta rezultātā neārstēta nagu sēnīšu infekcija var izplatīties uz dziļākiem audiem un pa asinsriti izplatīties uz orgāniem ar letālu iznākumu.

Riska grupas

  • Sportisti. Naga plātnīti bieži traumējot, nags var sākt atdalīties no gultnes. Tāpat jebkura naga trauma var radīt labu augsni sēnītei.

  • Cilvēkiem ar ādas dermatozi - psoriāzi, ekzēmu, kontaktdermatītu utt. šīs slimības nereti kombinējas ar sēnīšu infekciju.

  • Cukura diabēta pacienti un tie, kas cieš no imūndeficīta.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu