Pēc palīdzības Snoudenam WikiLeaks darbiniecei bail atgriezties Anglijā (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Tīmekļa medija «WikiLeaks» līdzstrādniece Sāra Herisone, kura palīdzēja ASV izlūkdienestu noslēpumus publiskojušajam Edvardam Snoudenam, trešdien paziņojusi, ka baidās atgriezties Lielbritānijā.

Augustā Herisone palīdzēja Snoudenam no Honkongas nokļūt Krievijā, kā arī pavadīja ar viņu 39 dienas Maskavas lidostā, bet pēcāk, kad Snoudenam Krievijā tika piešķirts pagaidu patvērums, Herisone palikusi «ar viņu, kamēr mūsu komanda ieguva pārliecību, ka viņš ir iekārtojies un viņu neietekmē neviena valdība».

Sāra Herisone un Edvards Snoudens
Sāra Herisone un Edvards Snoudens Foto: AFP/LETA

Kā teikts trešdien izplatītajā paziņojumā, Herisone no Krievijas devusies uz Vāciju, taču baidās atgriezties savās mājās Lielbritānijā, bažījoties, ka varētu tikt aizturēta. Bažas viņai radušās, kad šā gada augustā Lielbritānijā tika aizturēts materiālus par ASV izlūkdienestu izspiegošanas programmu publicējušā žurnālista partneris Dāvids Miranda. Miranda - laikraksta «The Guardian» žurnālista Glena Grīnvalda dzīvesbiedrs - tika uz laiku aizturēts Hītrovas lidostā, pamatojoties uz pretterorisma likumiem.

Herisone uzskata - notikušais ar Mirandu apliecina, ka Lielbritānijā pastāv «vajāšanas klimats».

«Gandrīz ikviens raksts, kas publicēts par [Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūru] GCHQ un [ASV Nacionālās drošības pārvaldi] NSA apjomīgajām spiegošanas programmām atbilst Lielbritānijas valdības interpretācijai par vārdu «terorisms»,» teikts Herisones paziņojumā. «Tādēļ mūsu advokāti ieteikuši man, ka nebūtu droši atgriezties mājās.»

Herisone ir viena no «WikiLeaks» dibinātāja Džūljena Asanža tuvākajām sabiedrotajām.

Pirms iesaistīšanās Snoudena lietā viņa bija saistīta ar Asanža cīņu pret izdošanu Zviedrijai.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu