Festivālā «Porta» pirmizrādi piedzīvos koncertfilma «Ceļš uz mājām»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Pasaules mūzikas festivāla «Porta» noslēguma koncerta laikā, 9.novembrī plkst.18, koncertzālē «Palladium» pirmizrādi piedzīvos latviešu koncertfilma «Ceļš uz mājām», informē festivāla rīkotāju pārstāve Ilze Apsiņa. Režisora Mārtiņa Grauda veidotā filma būs sirsnīgs stāsts par to, kā satikās latviešu, gruzīnu un moldāvu mūziķi - gruzīnu etnodžeza grupa «The Shin», moldāvu «Trigon» un Pūces etnogrāfiskais orķestris kopā ar Intaru Busuli -, lai kopīgi meklētu ceļu uz mājām. Filmā mūziķu radošo lidojumu papildinās dabas ainavas un dokumentālas dzīves liecības no Gruzijas, Moldovas un Latvijas.

Savukārt pēc filmas seansa, plkst.19, koncertzālē «Palladium» būs klausāms projekts «Baltās skaņas. Latvija - Azerbaidžāna». Tas radies 2012.gadā, kad idejas iniciatore, latviešu-azerbaidžāņu izcelsmes dziedātāja Leila Alijeva, izveidoja savu muzikālo domubiedru grupu. «Balto skaņu» mūzika balstās uz latviešu dainu saplūsmi ar azerbaidžāņu tradicionālo mugam dziedājumu, kas dainām piešķir jaunu, dziļās vērtībās balstītu skanējumu.

Projektā piedalīsies arī pasaulē atzīts kamančas instrumenta meistars Raufs Islamovs no Azerbaidžānas. Programmas vizuālais noformējums būs absolūta inovācija koncertu scenogrāfijā, kuras idejas autors ir Mārtiņš Dāboliņš. Video noformējumā tiks izmantotas tehnoloģijas, kas lasa skaņas vibrācijas, smadzeņu aktivitātes un vokālistes Alijevas lokāciju telpā. Katrs impulss, sajūta, skaņas vibrācijas vai rokas vēziens mainīs vizuālo noformējumu. Kombinējot šos matemātiskos datus, tiks radīts ļoti savdabīgs vizuālais noformējums šim priekšnesumam.

Toties plkst. 20 radošās darbības desmit gadu jubileju ar enerģisku un improvizācijām bagātu koncertu atzīmēs Latvijas klezmermūzikas grupa «Forshpil». Par godu svētkiem mūziķi festivāla apmeklētājus priecēs ar īpašu programmu kopā ar saviem viesiem no grupām «Dobranotch», «Dzelzs vilks», «Pulsa efekts» un Innu Raihmani. Gadu laikā grupas skanējumā vienmēr saglabājusies saikne ar ebreju mūzikas tradīcijām. Tā paliek arī šodien, lai arī grupas dalībnieki tās pašreizējo žanru dēvē par ebreju tradicionālo psihodēlisko roku.

Kā ziņots, no 7. līdz 9. novembrim Rīgā, koncertzālē «Palladium», kinoteātrī «K.Suns» un Kanepes kultūras centrā, notiks 13. pasaules mūzikas festivāla «Porta» koncerti, bet 7. novembrī Kaņepes kultūras centrā būs skatāma festivāla filmu programma. Šogad festivāls būs veltīts Austrumu zemju kultūrai un mūzikai.

www.festivalporta.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu