Sprūds: Var būt grūti pamatot Kasparova sasniegumu Latvijas labā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ģēnija piesaiste Latvijai veicinās tās starptautisko atpazīstamību, taču grūtības varētu būt atrast pamatojumu Garija Kasparova sasniegumiem Latvijas labā, komentējot iespējas piešķirt Latvijas pilsonību Kasparovam, norāda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors un Rīgas Stradiņa universitātes profesors Andris Sprūds.

Kā ziņots, Pasaules šaha čempions un Krievijas opozīcijas politiķis Garijs Kasparovs lūdzis piešķirt viņam Latvijas pilsonību.

Sprūds gan pauž piesardzīgu atbalstu pilsonības piešķiršanai. Pēc viņa domām, no Krievijas attieksmes nebūtu jābaidās. «Varbūt Krievijas rīcība vai nostāja varētu būt kritiska, bet es domāju, ka mums par Krieviju šeit nebūtu tik daudz jādomā, bet par to, kāda ir Latvijas nostāja. Latvijai tas ir jautājums, par kādiem īsti nopelniem piešķirt Kasparovam pilsonību, jo nekādu nopelnu, ja neskaita, ka viņš pats ir minējis dažas uzvaras jauniešu čempionātos, nav bijis,» sacīja Sprūds.

Turklāt Kasparovs pēdējā laikā vairāk darbojies ārpus Krievijas, līdz ar to nav bijis cieši piederīgs cilvēks tai opozīcijai, kas darbojas Krievijā. Ārpolitikas institūta direktors arī norāda, ka Kasporovam patīk uzmanība.

Tāpat Sprūds akcentēja, ka arī iepriekš vairāki pasaulē pazīstami šaha ģēniji ir mainījuši pilsonību, tādēļ šis neesot nekāds izņēmums.

Sprūds arī piebilda - ja Kasparovs kļūtu par Starptautiskās Šaha federācijas vadītāju, tas būtu ieguvums Latvijai.

Jau vēstīts, ka Kasparovs otrdien atzina, ka viens no iemesliem, kāpēc lūdzis piešķirt viņam Latvijas pilsonību, ir tas, ka viņam ar Latviju izveidojušās «īpašas attiecības».

«Mūsdienu Latvija ir stabila demokrātiska valsts, kas veiksmīgi pārvarējusi totalitārā režīma sekas un ir integrējusies Eiropas tautu ģimenē, par kuras daļu, es ceru, tuvākajā vēsturiskajā perspektīvā varēs kļūt arī Krievija,» paziņojumā otrdien savā oficiālajā tīmekļa vietnē skaidro Kasparovs.

Kasparovs skaidro, ka dalība un uzvaras bērnu un jaunatnes šaha turnīros Rīgā, «kur bija brīnišķīga šaha skola», sekmēja viņa kā šahista izveidošanos, kā arī atstāja spilgtas atmiņas visai dzīvei.

«Turklāt īpaša loma manā attieksmē pret Latviju ir bijusi manas ģimenes dzīves apstākļiem,» norāda Kasparovs. «Mana bijusī sieva ir Latvijas pilsone, bet dēlam ir uzturēšanās atļauja, un viņš regulāri mēdz būt Rīgā.»

Kasparovs gan arī atzīst, ka primārais iemesls, kāpēc viņš grib iegūt Latvijas pilsonību, ir vēlēšanās nodrošināt pārvietošanās brīvību, kas viņam īpaši svarīgi ir laikā, kad viņš kandidē uz starptautiskās šaha organizācijas FIDE prezidenta amatu.

«Apstākļos, kad mans galvenais sāncensis ir bijušais Kalmikijas prezidents Kirsans Iļumžinovs - cilvēks, kurš federāciju vada jau divdesmito gadu un kuram ir Krievijas pašreizējās varas atbalsts -, es nevaru nodot savas pārvietošanās brīvības jautājumu Putina Ārlietu ministrijas rokās,» norāda Kasparovs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu