«Pussy Riot» dalībniece pārvesta uz Sibīriju (108)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ieslodzītā krievu pankgrupas «Pussy Riot» dalībniece Nadežda Tolokoņņikova, par kuras atrašanās vietu iepriekš nebija nekādu ziņu, pārvesta uz jaunu soda izciešanas koloniju Sibīrijā, otrdien pavēstīja notiesātās vīrs Pjotrs Verzilovs.

Ieslodzītā pārvesta uz 50. soda izciešanas koloniju Ņižņijingašā, kas atrodas aptuveni 300 kilometrus no reģionālā centra Krasnojarskas.

«Viņa pārvietota 4500 kilometru prom no Krievijas centrālās daļas uz Sibīrijas vidieni, lai sodītu viņu par viņas vēstules izraisīto rezonansi,» skaidroja Verzilovs.

Piesaka badastreiku, pieprasot citu koloniju

23 gadus vecā filozofijas studente 23.septembrī pieteica badastreiku, pieprasot pārcelšanu uz citu koloniju. Viņa apgalvoja, ka kolonijā Parcas ciematā Mordvijā, kur izcieš sodu, ieslodzītās tiek paverdzinātas. Tolokoņņikova atteicās no ēdiena astoņas dienas, līdz tika pārvesta uz slimnīcu un barota intravenozi. Pēc atgriešanās no slimnīcas viņa turpināja badastreiku.

Pēcāk varasiestādes nolēma pārvietot viņu uz citu ieslodzījuma vietu.

Vīrs nedēļām neziņā par sievas likteni

Pēdējā reize, kad viņas vīram Pjotram Verzilovam bija zināma dzīvesbiedres atrašanās vieta, bija 21.oktobris, kad Tolokoņņikova tika iesēdināta vilcienā pārvešanai uz jauno ieslodzījuma vietu.

24.oktobrī viņu esot redzējis kāds pasažieris vilcienā, kas ieradās Čeļabinskas stacijā.

Varas iestādes sodot par sūdzēšanos

Verzilovs intervijā tīmekļa vietnei «Buzzfeed» iepriekš paudis pārliecību, ka varasiestādes vēlas ieslodzīto norobežot no ārpasaules un sodīt par uzdrīkstēšanos protestēt pret apstākļiem Krievijas ieslodzījuma vietās.

Krievijas tiesībsargs Vladimirs Lukins otrdien paziņoja, ka saņēmis apliecinājumu, ka Tolokoņņikovas veselības stāvoklis esot labs un garajā ceļā ieslodzīto pavadījis mediķis.

«Viņa ēd, un viņi norāda, ka viņas veselības stāvoklis ir pieņemams,» skaidroja Lukins.

Prakse, ka par ieslodzīto pārvešanu, kas nereti ilgst pat vairākas nedēļas, netiek informēti cietumnieka tuvinieki, Krievijā ir plaši izplatīta.

Tolokoņņikova un vēl viena «Pussy Riot» dalībniece Marija Aļohina izcieš divu gadu cietumsodu par huligānismu, kas motivēts ar reliģisko naidu.

Pērn 21.februārī piecas «Pussy Riot» dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja «panku lūgšanu» «Dievdzemdētāja, padzen Putinu!». Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonostasam, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja, līdz viņas no turienes aizdzina baznīcas darbinieki.

Pagājušā gada augustā Maskavas tiesa piesprieda trim pankgrupas dalībniecēm - Tolokoņņikovai, Aļohinai un Jekaterinai Samucevičai - divu gadu cietumsodu.

Izskatot apelācijas prasību 2012.gada 10.oktobrī, Maskavas tiesa Samucevičai iepriekš piespriesto reālo cietumsodu aizstāja ar nosacītu sodu un lika viņu atbrīvot tiesas zālē. Abām pārējām akcijas dalībniecēm tām iepriekš piespriestais sods tika atstāts spēkā.

Komentāri (108)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu