Pases un identitātes pārdošana. Cik maksā Latvijas vārds? (61)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Karikatūra: Toms Ostrovskis/TVNET

Nozagtas identitātes apliecinošu dokumentu var nopirkt internetā. Šeit varat apskatīt Latvijas autovadītāja apliecības paraugu, kuru par 2000 Zviedrijas kronām (apmēram 145 latiem) ikvienam piedāvā šo dokumentu viltotāji. Autovadītājiem, kuriem vēl nav nokārtotas auto vadīšanas tiesības vai arī tās ir zaudētas satiksmes noteikumu pārkāpuma dēļ, nav jābēdājas. Atliek sazināties ar viltotājiem un problēma tiks atrisināta.

Sludinājuma teksts: «Latvijas ES normām atbilstošā autovadītāja apliecība - šo dokumentu tu vari brīvi izmantot, jo policija vienalga tevi neatmaskos aizturēšanas brīdī kontroles laikā. Šim dokumentam ir visas nepieciešamās «drošības detaļas», kas ir tieši tādas pašas kā īstajām apliecībām. Cena: 2000 kronas.»

Latvijas viltotās apliecības Zviedrijā

Nevienam vairs nav noslēpums, ka Ziemeļvalstīs visizplatītākās viltotās autovadītāju apliecības ir tieši no Latvijas un Čehijas. Gan vienu, gan otru interneta veikalos var iegādāties par 145 latiem. Šie «dokumenti» derēs, arī iepērkoties veikalā, izņemot ierakstītu pasta pārvedumu vai pērkot alkoholu valsts monopola Systembolaget veikalos. Var, protams, nopirkt arī Zviedrijas nodokļu pārvaldes izdotu identitāti apliecinošu dokumentu, taču tas melnajā tirgū jau maksā nedaudz dārgāk - 2500 SEK jeb 180 latus.

Lūk, kāda pērnā gada interneta sarunas epizode no Flashback:

Rockdoll: Vienmēr esmu bijis pārliecināts, ka policija diezgan labi pārzina autovadītāja apliecību autentiskumu un bargi soda, ja izrādās, ka tu lieto viltotu autovadīšanas apliecību. Taču pirms mēneša draugs, kura dokumentus pievāca policija, pats nopirka sev internetā viltotu latviešu autovadītāja apliecību no f*lskaid.pl. Pēc tam viņš nopirka arī jaunu automašīnu un sāka braukt. Toreiz man likās, ka tas nav gudri darīts, jo biju pārliecināts, ka policija viņu atmaskos pirmajā kontroles brīdī. Taču tā nenotika. Piemēram, nesen braucām par ātru, mūs apturēja policisti un pārbaudīja viltoto auto vadīšanas apliecību. Kur viņš to ņēmis? Draugs atbildēja, ka esot strādājis kādu laiku Latvijā. Pēc tam parakstījām protokolu par sodu un policists mums vēl novēlēja braukt turpmāk uzmanīgi. Godīgi sakot, biju pārsteigts, ka ir tik viegli braukāt ar viltotu apliecību. Savādi, ka policija nevar pārbaudīt ES reģistrā, vai šāds cilvēks eksistē un vai viņš drīkst sēsties pie stūres!

Rūdītā Pīle: Droši vien tas ir dārgi, nopirkt šādu latviešu apliecību? Tad jau labāk investēt īstā zviedru auto vadīšanas eksāmenā, nevis šādi riskēt ar policiju?

Rockdoll: Kur nu dārgi! Salīdzini: 2000 SEK maksā viltota apliecība, tas ir apmēram 1/10 daļa, ko Zviedrijā maksā īstās autovadītāja apliecības iegūšana!

Falšie autobraucēji un viltus pilsoņi

Pavisam drīz izrādīsies, ka statistikā par satiksmes noteikumu pārkāpumiem Zviedrijā lielu procentu nodrošina vietējie braucēji ar viltoto LV autovadītāja apliecību kabatā. Tie paši, kuriem šādi braukāt apkārt ir ērti, lēti un izdevīgi. Neviens, protams, nevar pateikt, cik no aizturētajiem «lidojošajiem zārkiem» ir viltoto apliecību īpašnieki. Tieši tāpat kā nav skaidru skaitļu par viltotu Latvijas pasu izplatību ārvalstīs.

«To var uzzināt tikai ārzemēs. Mums pašiem šādu faktu nav,» konstatē Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks Toms Sadovskis.

Zviedru kriminālpolicija savukārt uzsver, ka Latvijas viltotās pases esot plaši pieprasīta prece melnajā tirgū un galvenais noieta tirgus šiem viltojumiem esot nelegālie migranti, kuriem nepieciešama neierobežota pārvietošanās pa Eiropas Savienības valstīm.

Viltošana notiekot dažādi: vai nu pilnībā nozogot kāda cita cilvēka identitāti un izmantojot viņam piederošo pasi, vai arī izmantojot 100% viltotas personības dokumentu.

«Katru gadu tiek «nozagtas» vai «pazūd» 12 000-15 000 Latvijas pasu. Tas ir liels skaits, ja salīdzinām, ka šajā valstī dzīvo 2,2 miljoni iedzīvotāju. Policija apgalvo, ka lielākā daļa no viltotajām Latvijas pasēm esot reāli dokumenti, kurus kāds apzināti pārdod. Par savu it kā pazaudēto Latvijas pasi pārdevējs saņem honorāru 150-200 Latvijas latu apmērā. Tas ir izdevīgi, jo jaunas pases izmaksas Latvijā ir tikai 50 latu. «Klients» tikmēr maksā vismaz 600 līdz 2000 latu par pases pārveidošanu atbilstoši noteikumiem» (RT News, Fria Tider, 2012.19.05.; Fria Tider). Lielākā daļa no pases «pārdevējiem» Latvijā labi zinot, kādam mērķim viņa pārdotā pase tiks izmantota, un tāpēc nepieprasa Latvijā jaunu pasi, kamēr pircējs nav ticis pāri robežai.

Kopā ar īpašumu var «nokārtot arī pasi»

Nav noslēpums, ka tirdzniecība ar pasēm visaktīvāk notiek noteiktu etnisku grupu ietvaros. Īpaši tad, ja kādam no šīs grupas ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā un Eiropas Savienībā. Tieši šie līderi organizē nelegālās imigrācijas kanālus. Reiz mums izdevās aizturēt vienu ēģiptieti, kurš bija iecerējis organizēt ēģiptiešu ieceļošanu Latvijā caur Krieviju, lai pēc tam tos nogādātu tālāk Francijā ar viltotiem dokumentiem» (Guntis Pujāts, RT News, 2012.19.05.).

Diemžēl pases iekāro ne tikai ekonomiskie un politiskie bēgļi.

Publicētie dokumenti rāda, ka Latvijas viltotās pases pašlaik tiek konfiscētas Vācijā, Lietuvā, Francijā, Zviedrijā, Lielbritānijā, Islandē, ASV un Kanādā (EU - pass till salu i Lettland, Fria tider, 29.05.2012.) un šis process lielā mērā saistīts arī ar Latvijas gatavību pārdot uzturēšanās atļaujas par nekustamā īpašuma iegādi valstī.

Šādu praksi Eiropā praktizē tikai dažas valstis, piemēram, Īrijā un Portugālē varat iegādāties uzturēšanās atļaujas par mājas iegādi vismaz 500 000 eiro vērtībā, turpretī Latvijā ārzemniekam «par pierakstīšanos» valstī jāmaksā tikai 140 000 eiro pilsētās un 70 000 laukos un tas ir salīdzinoši lēti (Globalpost, 29.11.2012.). Šī tirgošanās nodrošinot labu biznesu arī viltoto dokumentu ražotājiem, jo kopā ar īpašumu var «nokārtot arī pasi». Šo procesu lielā mērā veicinot arī Latvijas augstskolas. Tās izsludina izglītību angļu vai krievu valodā (studentiem ārpus ūnijas), kas, ierodoties Latvijā, vispirms nokārto ES ceļošanas dokumentus un pēc tam steigšus dodas tālāk uz otru Eiropas Savienības valsti Zviedriju, lai tur ceptu picas picērijā. Protams, visi studētgribētāji nav aprēķina migranti, taču statistika šo praksi apstiprina.

Katra ceturtā viltotā - zviedru pase

Protams, Latvijas pases viltojumus apjoma ziņā pašlaik pamatīgi apsteidz zviedru viltotie dokumenti. No 1300 imigrantiem, kas pēdējo 18 mēnešu laikā tika aizturēti ar viltotām ES pasēm uz ūnijas robežas, katrs ceturtais bija izmantojis tieši viltotu Zviedrijas pasi. Kāpēc? Pirmkārt tāpēc, ka Zviedrijā pilsonim ir viegli izņemt jaunu pasi, ja iepriekšējā ir pazudusi (atkārtotu pasu skaits nav ierobežots). «Pārdoto» pasi neesot iespējams nobloķēt, jo «pases pārdevējs» neziņo par dokumenta pazušanu tikmēr, kamēr cilvēku tirdzniecības organizētāji nav «pārveduši» savu rūpalu pāri Eiropas Savienības robežai. Viltojums tiek atklāts tikai pēc tam. Pirkstu nospiedumu klātbūtne pasē neko nemainot, jo galvenie imigrantu kontrabandas ceļi vedot caur robežpunktiem, kur pirkstu nospiedumus nepārbauda. Piemēram, imigrantu kontrabandas «lielceļš» caur Turciju esot ļoti droša vieta, jo Stambulas lidostā pirkstu nospiedumus neviens nekontrolē. «Lielā ES dalībvalstu daļā vispār nav tehnikas pirkstu nospiedumu pārbaudei» (Sorens Klertons, Zviedrijas Valsts kriminālpolicijas eksperts). Vispieprasītākās melnajā tirgū ir zviedru imigrantu pilsoņu pases, jo pārdotie dokumenti esot «look-like» lielai pircēju daļai un tāpēc labāk noder pārdošanai.

Lūk vēl kāda epizode no diskusijas interneta portālā Flashback.se:

Vēlos pārdot savu pasi. Man vajag naudu!

Sameklē pircēju. Done deal.

Kur un kā var atrast pircēju?

Pārdošanas portālos: Blocket, Tradera.

Nedomāju, ka tik viegli tas izdosies.

Kas tev tā ir par pasi? Nacionalitāte, vecums, cik ilgi derīga?

Parasta zviedru pase, vecais variants, dzimis 1957, vīrietis, derīga līdz 2016.

Zviedrs? Nevis «nēģeris», kas dzimis Zviedrijā? Īsts zviedrs?

Īstāks nevar būt!

Sorry, tad nav labi, jo nevar importēt banānus ar zviedru vārdu un ārzemnieka ģīmetni. Galvenais, lai tā nav deklarēta kā pazudusi…

Mana pase ir vecā varianta un to var «uzlabot». Cik maksā viltošana?

100%? Tas maksās no 10 000-15 000 SEK (1200 LVL), un vislabāk to izdarīt Baltijas valstīs. Tur ir vislielākā pieredze. Tas ir tik dārgi tāpēc, ka šis darbs nav no vieglajiem. Profesionāļi uzreiz pazīst viltojumu uz robežas. Pats esmu strādājis šo darbu un pazīstu nianses.

Robežkontroles stress

Nav noslēpums, ka ceļotāja vārds vai uzvārds šodien var būt par iemeslu bargākai kontrolei uz valsts robežas. Tas nozīmē, ka «šķērsojot robežu, ceļotājam ar vārdu Stīgs Bjorns vai Janne ir daudz mazāks risks tikt kontrolētam nekā tiem, kurus sauc Ahmeds vai Muhameds» (DN, 2.10.2013.).

Problēmu netrūkst arī Somijā. Avīzes Helsingin Sanomat līdzstrādnieki nesen mēģināja Helsinkos nopirkt viltotu Somijas pasi, kas arī izdevās samērā vienkārši un ātri. Eiropas pilsonība maksāja dārgi, bet tā bija viegli iegūstama, ja jums ir nauda. Daudz naudas.

Piemēram, nedēļas laikā Helsinkos varēja iegādāties Ungārijas pasi par 45 000 latiem kopā ar pilnīgi jaunu identitāti un pircēja pases fotogrāfiju. Pasē bija visi oriģinālie Ungārijas institūciju zīmogi un «ūdenszīmes».

Vislētākās pases tika piedāvātas no Āfrikas un bijušā PSRS bloka valstīm. Visdārgākā pase no britu pārvaldījuma salām Karību jūrā.

Somu iestādes ir informētas par pilsonības pārdevēju aktivitātēm, taču neviens nezina, kas šie «pārdevēji» īsti ir, kur un kā viņi strādā. «Pērn ārzemēs pazuda 244 Somijas pases un tikai viena ceturtā daļa no tām tika atrastas. Pašlaik skaitās pazudušas 37 000 Somijas pases, kas esot nozagtas vai pazaudētas, un mums nav informācijas, vai tās kāds pašlaik neizmanto» (Aftonbadet, 26.01.2011.)

Viltošanas biznesa senā pagātne

Rakstnieks Frederich Forsyth perfekti aprakstīja senāko identitātes viltošanas metodi savā romānā The Day of the Jackal (1971): aizejiet uz kapiem un piesavinieties miruša bērna identitāti. Šī «kapu metode» līdz šim palīdzējusi darboties neskaitāmiem bēgļiem, spiegiem, teroristiem, slepkavām, krāpniekiem, parādniekiem, kas bēg no kreditoriem u.c. Taču tagad - internetā laikmetā, kad valstis visus iegrāmato, šis «piegājiens» vairs nedarbojas, jo nepietiek kapakmeņu visiem tiem, kas pieprasa sev jaunu identitāti un ir gatavi par to maksāt krietnu naudu. Tagad pērk cita dzīva cilvēka identitāti, kuru piedāvā, piemēram www.fakeid.se vai www.falskakk.se u.c.

Aizvien vairāk Latvijas pilsoņu, lai iegūtu naudu, arī pārdod savas pases. Pārdevējs saņem no 150 līdz 200 latiem, viltotājs - no 600 līdz 2000 latiem.

Vai, pārdodot pasi, pilsonis tomēr nepārdod ko vairāk par papīra apliecību?

Kā jums šķiet?

Komentāri (61)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu