Snoudens paudis gatavību sniegt liecības ASV Kongresam (28)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Bijušais ASV izlūkdienestu līdzstrādnieks Edvards Snoudens paudis gatavību liecināt ASV Kongresa priekšā, lai izgaismotu «potenciāli nopietnus noziegumus», piektdien pavēstīja Vācijas Bundestāga deputāts Hanss Kristiāns Štrēbele, kurš pārstāv «zaļos».

Štrēbele ceturtdien Maskavā tikās ar Snoudenu, kurš ļāvis noprast, ka «zina daudz» un paudis gatavību Vācijas prokuratūrai un parlamentāriešiem sīkāk pastāstīt par kancleres Angelas Merkeles sarunu noklausīšanos.

«Snoudena kungs man neizskatījās pēc antiamerikāniski [noskaņotas personas] vai Amerikas ienaidnieka, vai kaut kā tāda. Gluži otrādi,» žurnālistiem norādīja Štrēbele.

«Viņš vienmēr ir uzsvēris, arī atbildot uz manu jautājumu, vai

viņš ir gatavs sniegt informāciju Vācijas parlamentam Vācijā (..), ka vispirms viņš vēlētos nākt klajā ar šiem faktiem ASV Kongresā,»

norādīja «zaļo» politiķis.

«Viņš saskata savu uzdevumu ASV ne tikai izgaismot nevēlamu attīstību, bet arī potenciāli nopietnus noziegumus un saka, ka to spēj,» norādīja Štrēbele.

Liecības Vācijas prokuroriem varētu sniegt Krievijā

Krievijas advokāts Anatolijs Kučerena šodien paziņoja, ka Snoudens nevarēs doties uz Vāciju, lai tur atbildētu uz izmeklētāju jautājumiem, bet varēs sniegt liecības Vācijas prokuroriem Krievijā.

18.novembrī Bundestāgā paredzēts apspriest skandālu par Merkeles telefona noklausīšanos, un opozīcijai ir mērķis panākt atklātu izmeklēšanu.

Laikraksts «Süddeutsche Zeitung» pagājušajā piektdienā ziņoja, ka Merkeles mobilā telefona izspiegošana varētu būt notikusi no Savienoto Valstu Berlīnes vēstniecības, kas atrodas mazāk nekā kilometra attālumā no kancelejas.

Žurnāls «Der Spiegel» svētdien vēstīja, ka ASV specdienesti, iespējams, izspiegojuši Merkeles mobilo telefonu jau kopš 2002.gada, kad viņa vēl neieņēma valsts ietekmīgāko amatu.

Komentāri (28)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu