Saeima pārvēl Rimšēviču Latvijas Bankas prezidenta amatā (73)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeima šodien pārvēlēja pašreizējo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču bankas vadītāja amatā uz nākamajiem sešiem gadiem.

SC deputāti neatbalsta

Par Rimšēviča pārvēlēšanu šajā amatā nobalsoja 76 deputāti, trīs bija pret, bet vēl četri atturējās. Deputāti, kuri neatbalstīja Rimšēviča kandidatūru vai atturējās, pārstāv politisko apvienību «Saskaņas centrs» (SC).

Arī debatēs pirms balsojuma vairāki SC parlamentārieši Rimšēvičam veltīja kritiskus vārdus - parlamentārietis Igors Pimenovs (SC) norādīja, ka viņš nevar atbalstīt līdzšinējo Latvijas Bankas politiku, līdz ar to arī nebalsos par Rimšēviča pārvēlēšanu.

Politiķis pauda viedokli, ka tagad Latvijā sāksies «jauns eiro laikmets, kurā iestājamies ar izteikti nekonkurētspējīgu ekonomiku». «Šādos jaunos apstākļos es gribētu redzēt Latvijas Bankas prezidenta postenī stingrāku valstsvīru, kurš nebūs vien Eiropas Centrālās bankas piekoptās politikas īstenotājs, bet gan valsts interešu aizsargs pie jebkādiem ārējiem nosacījumiem,» pauda Pimenovs.

Rimšēvičs bija vienīgais kandidāts

Tikmēr koalīciju pārstāvošais Vilnis Ķirsis (RP) pauda, ka «mūsu valstī nav daudz valstsvīru ar vēsu prātu un stratēģisku skatu uz valsts attīstību», bet Rimšēvičs, viņaprāt, noteikti ir tāds. Latvijas Banka šajos gados bijusi «drošās rokās», tāpēc arī tagad neesot iemeslu neuzticēt Rimšēvičam bankas vadību, piebilda Ķirsis.

Rimšēvičs bija vienīgais kandidāts, ko parlamenta deputāti izvirzīja šim amatam. Par Rimšēviča izvirzīšanu vienojās koalīcijas partiju pārstāvji.

1992.gadā Rimšēvičs tika apstiprināts par Latvijas Bankas prezidenta vietnieku, savukārt vēlāk tika apstiprināts par Latvijas Bankas valdes priekšsēdētāju. 1998.gadā Rimšēvičs tika atkārtoti apstiprināts par Latvijas Bankas prezidenta vietnieku.

Patlaban Rimšēvičs Latvijas Banku vada otro termiņu pēc kārtas. Pirmo reizi viņš Latvijas Bankas prezidenta amatā tika ievēlēts 2001.gada 20.decembrī pēc tam, kad iepriekšējais bankas vadītājs Einars Repše iesaistījās politikā. Atkārtoti centrālās bankas prezidenta amatā Rimšēviču ievēlēja 2007.gada novembrī uz sešu gadu periodu, kas sākās 2007.gada 21.decembrī.

Saskaņā ar likumu «Par Latvijas Banku» Latvijas Bankas prezidentu amatā ievēlē Saeima pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu ierosinājuma. Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru laiks ir seši gadi.

Komentāri (73)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu