LNO atskaņos Verdi «Rekviēmu» (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas Nacionālā opera (LNO), svinot itāļu opermūzikas radītāja Džuzepes Verdi 200.jubileju, trešdien Lielajā zālē atskaņos Verdi «Rekviēmu» diriģenta Andra Pogas vadībā, informē operā. Verdi «Rekviēms» ir veltīts itāļu dzejnieka un prozaiķa Alesandro Manconi (1785-1873) piemiņai. Tomēr «Rekviēma» priekšvēsture saistīta ar citu leģendāru personu.

Kad 1868.gadā nomira operas ģēnijs Džoakīno Rosīni, Verdi, gribēdams izrādīt aizgājējam cieņu, ierosināja vairākiem kolēģiem kopīgi komponēt «Rekviēmu», pats izvēloties «Libera me» daļu. Pēdējā brīdī projekts izjuka, un jau gatavais skaņdarbs iegrima aizmirstībā līdz pat 1988.gadam, kad Štutgartē Helmuta Rillinga vadībā tas beidzot piedzīvoja pirmatskaņojumu.

Neveiksmes sarūgtināts, Verdi tomēr negribēja atkāpties no ieceres. Kad viņš uzzināja par Manconi nāvi, Verdi nolēma «Rekviēmu» pabeigt pats, iekļaujot arī pārveidotu «Libera me» daļu no «Rosīni Rekviēma». Ilgi lolotā skaņdarba pirmatskaņojums notika Manconi nāves pirmajā gadadienā 1874.gada 22.maijā Milānas Svētā Marka katedrālē.

Katoliskajās valstīs «Rekviēms» guva tūlītējus panākumus - Parīzes «Opéra Comique» vien tas piedzīvoja septiņus atskaņojumus, bet Venēcijā par godu opusa atskaņojumam tika izveidots īpašs bizantiešu stila baznīcas dekors. Pēc tam šis meistardarbs nozuda no repertuāra līdz 20.gadsimta 30.gadiem, kad tas atkal atgriezās uz palikšanu, kļūstot par vienu no tiem darbiem, kas joprojām regulāri tiek iestudēti visā pasaulē, ikreiz izpelnoties klausītāju sajūsmu.

LNO Verdi veltītajā koncertā piedalīsies solisti - soprāns Liene Kinča, mecosoprāns Oļesja Petrova, tenors Aleksandrs Šulcs un basbaritons Rihards Mačanovskis -, kā arī LNO koris un orķestris.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu