Izbeidz disciplinārlietu pret divām IZM amatpersonām (7)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Disciplinārlieta pret Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) direktori Ditu Traidās un VIAA direktora vietnieci, Struktūrfondu vadības un kontroles departamenta direktori Elitu Zondaku izbeigta, izsakot amatpersonām aizrādījumus, informēja Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM).

Kā pastāstīja Traidās, viņa un Zondaka darbu VIAA atsāka pirmdien, 28.oktobrī, jo atstādinātas no amata pienākumu veikšanas bija tikai uz disciplinārlietas izmeklēšanas laiku, kas izbeigta 25.oktobrī.

Savukārt ierosinātā disciplinārlieta pret IZM valsts sekretāra vietnieci Laumu Sīku ir vienkārši izbeigta.

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) ir uzdevis IZM valsts sekretārei Sandai Liepiņai nodrošināt kontroli pār tālākajām darbībām saistībā ar Eiropas Sociālā fonda projektu «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» ņemot vērā, ka IZM kā struktūrfondu atbildīgā iestāde ir iniciējusi procesu par projekta izdevumu attiecināmības pārbaudi.

Lēmumi tika pieņemti pēc tam, kad ministrs bija iepazinies ar disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas iesniegto atzinumu un IZM kā struktūrfondu atbildīgās iestādes pieņemto lēmumu.

Jau vēstīts, ka Dombrovskis jūnija beigās ierosināja disciplinārlietas pret trīs amatpersonām sakarā ar amata pienākumu nepamatotu nepildīšanu vai nekvalitatīvu pildīšanu attiecībā uz konkrētā Eiropas Sociālā fonda (ESF) projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanas un priekšlikumi kvalitātes uzlabošanai» uzraudzību un kontroli, aģentūru LETA iepriekš informēja ministra biroja vadītāja Anna Kononova.

Disciplinārlieta pret Traidās ierosināta par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu periodā pēc SIA «Deloitte Latvia» šā gada 11.februāra ziņojuma par pārkāpumiem ESF projekta īstenošanā saņemšanas, tādējādi nenodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu kontroli par konkrētā projekta īstenošanu. Savukārt pret Zondaku disciplinārlieta ierosināta par nekvalitatīvu konkrētā projekta īstenošanas kontroli periodā pēc SIA «Deloitte» ziņojuma saņemšanas, tādējādi nenodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu kontroli par tā īstenošanu.

Viņas abas ir atstādinātas no amata pienākumu pildīšanas. VIAA direktores Ditas Traidās pienākumus uzticēts veikt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) Struktūrfondu un starptautisko finanšu instrumentu departamenta direktora vietniecei finanšu jomā Guntai Arājai.

Disciplinārlieta pret Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieci Sīku ierosināta par nekvalitatīvu iestādes darba vadīšanu periodā pēc «Deloitte» ziņojuma saņemšanas, tādējādi nenodrošinot pilnvērtīgu un kvalitatīvu Sadarbības iestādes darbības uzraudzību saistībā ar kontroles veikšanu par konkrēta projekta īstenošanu.

Kononova norādīja, ka disciplinārlietas ir ierosinātas, ievērojot dienesta pārbaudes komisijas vadītāja Māra Knoka 30.maija atzinumā, citu komisijas locekļu atzinumā un komisijas locekles Sīkas šā gada 29.maija atzinumā konstatētos faktiskos un tiesiskos apstākļus. Dienesta pārbaudes komisijas locekļi savos atzinumos nebija nonākuši pie vienota viedokļa.

Pamatojoties uz komisijas locekļu atzinumiem, varot secināt, ka «Deloitte Latvia» ziņojumā norādītie pārkāpumi ir būtiski un var ietekmēt konkrētā ESF projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšanas un priekšlikumi kvalitātes uzlabošanai» īstenošanu.

«Visu minēto amatpersonu rīcībā ir saskatāma Valsts civildienesta ierēdņu disciplināratbildības likuma 36.panta otrajā daļā minētā disciplinārpārkāpuma pazīme - amata pienākumu nepamatota nepildīšana vai nekvalitatīva pildīšana, ja tā dēļ valstij ir nodarīts būtisks mantisks zaudējums vai valsts interesēm būtisks kaitējums,» akcentēja Kononova.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, šādu aicinājumu izglītības un zinātnes ministram par disciplinārlietu ierosināšanu izteicis dienesta pārbaudes komisijas vadītājs Labklājības ministrijas Juridiskā departamenta juriskonsults Māris Knoks, jo visi auditorfirmas SIA «Deloitte Latvia» ziņojumā norādītie pārkāpumi par studiju programmu akreditāciju ir būtiski, kas tiešā veidā ietekmē vai var būtiski ietekmēt Eiropas Sociālā fonda projekta «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai» īstenošanu pēc būtības, kā arī tā kvalitāti.

IZM tika sākta dienesta pārbaude, lai noskaidrotu atbildīgās amatpersonas saistībā ar pieļautajām nepilnībām AIP īstenotajā Eiropas Sociālā fonda projektā «Augstākās izglītības studiju programmu izvērtēšana un priekšlikumi kvalitātes paaugstināšanai».

Demisionējušais izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis paziņoja, ka projekta visos posmos konstatēti pārkāpumi un tādējādi projekta rezultāti nav pilnvērtīgi izmantojami akreditācijas procesā. Aizdomas par nepilnīgi veiktu darbu apstiprinot auditorfirmas SIA «Deloitte Latvia» veiktā audita rezultāti. Projekta rezultātus daļēji izmanto akreditācijas procesā.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu