ASV specdienesti noklausījušies Merkeles telefonsarunas 11 gadus (103)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Amerikas Savienotās Valstis izspiegojušas Angelas Merkeles mobilo tālruni jau kopš 2002.gada, vēl pirms viņa bija kļuvusi par Vācijas kancleri, ziņo Vācijas portāls «Spiegel Online».

Atsaucoties uz tā rīcībā nonākušu konfidenciālu ASV Speciālā datu apkopošanas dienesta dokumentu, «Spiegel Online» vēsta, ka Merkeles telefons bijis izspiegojamo tālruņu sarakstā jau 2002.gadā, kad Merkele bija tolaik opozīcijā esošās Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU) priekšsēdētāja. Par kancleri viņa kļuva 2005.gadā pēc CDU uzvaras Bundestāga vēlēšanās.

Tomēr nav skaidrs, vai amerikāņu specdienests noklausījies Merkeles sarunas vai arī tikai fiksējis, ar ko viņa pa savu mobilo tālruni kontaktējusies, raksta «Spiegel Online».

Savukārt laikraksts «Bild am Sonntag», atsaucoties uz avotu Savienoto Valstu Nacionālās drošības aģentūrā (NSA), vēsta, ka NSA vadītājs Kīts Aleksandrs jau 2010.gadā informējis prezidentu Baraku Obamu par to, ka Merkeles tālrunis tiek izspiegots.

«Obama neapturēja šo operāciju, bet gan ļāva tai turpināties,» sacījusi anonīmā NSA amatpersona.

«Spiegel» arī ziņo, ka trešdien telefonsarunā, kas notika pēc Merkeles iniciatīvas un kurā viņa pauda Obamam neapmierinātību par sava tālruņa izspiegošanu, ASV prezidents Vācijas kanclerei apgalvojis, ka neesot par to zinājis, bet, ja būtu par to zinājis, tad būtu to pārtraucis.

Merkeles izspiegošana, par ko trešdien paziņoja Vācijas valdība, ir šokējusi valsti un to plaši nosoda gan politiķi, gan plašsaziņas līdzekļi.

«Spiegošana draugu starpā - to vienkārši nedara,» Merkele sacīja ceturtdien, ierodoties Briselē uz divu dienu Eiropas Savienības (ES) samitu, kur spiegošanas skandāls, kas pēdējās dienās saasinājies, kļuva par darba kārtības centrālo jautājumu.

Vācijas ārlietu ministrs Gido Vestervelle ceturtdien izsauca ASV vēstnieku Vācijā sniegt paskaidrojumus un pieprasīja ASV skaidras atbildes uz visiem jautājumiem.

Baltais nams paziņoja, ka ASV pašlaik neizspiego Merkeles mobilā telefona saziņu, tomēr arī nenoliedza iespējamību, ka viņas saziņa ir izspiegota pagātnē.

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu